به گزارش تابناک اقتصادی؛ بانک مرکزی دستورالعمل انتشار گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی الحساب بانکی ۳۰ درصد سالانه ( پرداخت سود ماهانه ) را با هدف تامین سرمایه در گردش واحدهای تولید به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
در توضیحات بانک مرکزی بیان شده است: بر اساس دستورالعمل انتشار گواهی سپرده خاص ـ که به شبکه بانکی ابلاغ شده ـ بانکها می توانند برای تامین سرمایه در گردش طرحهای با بازدهی بالا اقدام به انتشار این اوراق نموده و در پایان دوره مشارکت، سود قطعی نیز علاوه بر سود علیالحساب ۳۰ درصدی به خریداران این گواهی سپرده در شعب بانکها پرداخت میشود.
ویژگی بارز این گواهی سپرده آن است که امکان بازخرید قبل از سررسید در شعب بانکها امکانپذیر است. با اجرای این طرح، مشارکت مردمی در تامین مالی طرحهای تولیدی کشور فراهم میشود.
دارندگان این گواهی میتوانند از آن به عنوان وثیقه جهت دریافت تسهیلات بانکی استفاده کنند. همچنین بانکها مجازند از فردا چهارشنبه (۱۱ بهمنماه ۱۴۰۲) به مدت ۷ روز کاری اقدام به عرضه این اوراق نمایند. برنامه عرضه و تعیین شعب منتخب آنها توسط بانکهای عامل اطلاعرسانی میشود.
دقیقا یک سال قبل در چنین روزی، خبر افزایش نرخ سود سپرده های بانکی منتشر شد. دهم بهمن ماه سال قبل، بر اساس اعلام بانک مرکزی، این بانک در بخشنامه ای، مصوبه شورای پول و اعتبار درباره اصلاح نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی را به شبکه بانکی ابلاغ کرد؛ به گونه ای که؛
الف) سقف نرخ سود علیالحساب سالانه سپردههای سرمایهگذاری مدتدار؛
۱- سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی: ۵ درصد
۲- سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت ویژه سه ماهه: ۱۲ درصد
۳- سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت ویژه شش ماهه: ۱۷ درصد
۴- سپرده سرمایهگذاری بلندمدت با سررسید یک سال: ۵.۲۰ درصد
۵- سپرده سرمایهگذاری بلندمدت با سررسید دو سال: ۵.۲۱ درصد
۶- سپرده سرمایهگذاری بلندمدت با سررسید سه سال: ۵.۲۲ درصد
ب) نرخ سود تسهیلات عقود غیرمشارکتی بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی، حداکثر ۲۳ درصد و نرخ سود مورد انتظار عقود مشارکتی قابل درج در قرارداد میان بانک/موسسه اعتباری غیربانکی با مشتری معادل ۲۳ درصد تعیین میشود.
همان طور که بانک مرکزی در اطلاعیه خود اعلام کرده، این تصمیم اخیر برای تامین سرمایه در گردش طرحهای با بازدهی بالاست؛ اما نگاهی به روند بازار ارز در چند روزه اخیر و افزایش چند هزار تومانی بهای دلار در بازار آزاد، این گمانه زنی را تقویت میکند که اولا بانک مرکزی به دنبال جذب نقدینگی از کف بازارها به ویژه بازار ارز است و دوما در یک سالگی افزایش نرخ سود سپرده بانکی به سقف ۲۲.۵ درصدی، حالا آهسته چراغ سبز افزایش دوباره نرخ سود به شبکه بانکی نشان داده است. این در شرایطی است که با توجه به تورم ۴۳.۶ درصدی تا پایان دی ماه، رویکرد افزایش نرخ سود بانکی، گریزناپذیر است و باید در دستور کار سیاست گذار پولی باشد تا با جذب نقدینگی خانگی مردم، از رفتارهای سفته بازی در بازارهایی نظیر ارز و سکه جلوگیری کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.