بین الملل تابناک: هفتصد و شصتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
کاخ کرملین امروز (دوشنبه) اعلام کرد اعزام سربازان آلمانی به لیتوانی تنشها را در منطقه تشدید میکند، تهدیدی برای روسیه ایجاد میکند و نیازمند تدابیر امنیتی ویژه است.
ارتش آلمان در چارچوب آمادگی ناتو برای هرگونه حمله احتمالی به لیتوانی که قلمرو آن بخشی از مرزهای شمال شرقی با ناتو است، از امروز استقرار هزاران سرباز در این کشور را آغاز کرده است.
به گزارش رویترز، دولت روسیه نیز در واکنش، اعلام کرد این اقدام تنشها را در منطقه تشدید کرده، تهدیدی برای روسیه ایجاد میکند و نیازمند تدابیر امنیتی ویژه است.
وزیر دفاع آلمان در بیانیهای با بیان اینکه تکمیل ماموریت و استقرار تمامی ۴۸۰۰ سرباز تا سال ۲۰۲۷ ادامه خواهد داشت، افزود: موفقیت در این امر مستلزم ایجاد تغییرات عملی و ایجاد زیرساختهای لازم برای سربازان و خانوادههای آنهاست.
دولت آلمان اخیرا با اولین استقرار دائمی نیروهای خود در خارج از قلمرو خود پس از جنگ جهانی دوم، مطابق با تغییرات امنیتی تحمیل شده توسط جنگ روسیه و اوکراین بر اروپا، موافقت کرد.
صدها سرباز آلمانی از سال ۲۰۱۷ در لیتوانی در شهر روکلا مستقر شدهاند و آلمان در این کشور رهبری یک گروه جنگی ناتو را بر عهده دارد که در حال حاضر شامل حدود ۱۶۰۰ سرباز است که حدود نیمی از آنها از ارتش آلمان هستند.
کشورهای منطقه بالتیک بارها اعلام کردهاند که قصد دارند به منظور «تقویت بخش شرقی ناتو» به طور دائم نیروهای اضافی این سازمان را در قلمرو خود مستقر کنند.
نیروگاه برق هستهای زاپروژیا تحت کنترل روسیه امروز (دوشنبه) اعلام کرد که یک پهپاد اوکراینی را بر فراز این نیروگاه سرنگون کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نیروگاه زاپروژیا تحت کنترل روسیه امروز با انتشار تصویری از رآکتور شماره ۶ این نیروگاه، از سرنگونی یک پهپاد کامیکازه اوکراینی (پهپاد انتهاری) بر فراز این رآکتور خبر داد.
روزنامه واشنگتن پست به نقل از منابع آگاه خبر داد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا از طریق واگذاری بخشهایی از قلمرو اوکراین به روسیه، به دنبال پایان دادن به جنگ دو کشور است.
واشنگتن پست به نقل از منابع آگاه نوشت که رئیس جمهوری سابق آمریکا به طور خصوصی گفته است که میتواند با اعمال فشار بر اوکراین برای واگذاری برخی مناطق به روسیه، به جنگ جاری میان این دو همسایه پایان دهد.
به نوشته این روزنامه نزدیک به دموکرات ها، طرح پیشنهادی ترامپ شامل فشار بر اوکراین برای واگذاری شبه جزیره کریمه و منطقه مرزی دونباس به روسیه است.
به گفته یک فرد مطلع، ترامپ به طور خصوصی گفته که تصور می کند هم روسیه و هم اوکراین "به دنبال حفظ ظاهر و یافتن راهی برای پایان جنگ هستند" و مردم بخش هایی از اوکراین نیز مشکلی با پیوستن به روسیه ندارند.
ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان، که ۱۹ اسفند گذشته با ترامپ در اقامتگاه شخصی وی در فلوریدا دیدار کرده بود پس از بازگشت از آمریکا گفت: دونالد ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، به اوکراین پولی نخواهد داد.
نخستوزیر مجارستان در مصاحبه با شبکه تلویزیونی "ام وان" با بیان اینکه ترامپ قول داده اگر رئیس جمهوری شود به اوکراین کمک نکند، اظهار کرد: بدون حمایت آمریکا، اروپاییها نمیتوانند به تنهایی از عهده تامین هزینههای کمک به اوکراین برآیند و جنگ در این کشور به پایان خواهد رسید.
اوربان در ادامه با اشاره به اینکه ترامپ برنامه دقیقی برای حل و فصل مناقشه در اوکراین دارد، تاکید کرد: من مجاز به انتشار برنامهای که رئیس جمهوری سابق آمریکا برای پایان جنگ در اوکراین دارد، نیستم.
رئیس اطلاعات نظامی اوکراین عنوان کرد، امارات متحده عربی به عنوان میانجی اصلی بین کییف و مسکو در مورد تبادل زندانیان ظاهر شده است.
«کریل بودانف»، رئیس اطلاعات ارتش اوکراین همچنین از پیشنهاد مطرح شده از سوی پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در ماه گذشته میلادی درباره تبادل زندانیان بین اوکراین و روسیه حمایت کرد.
به نقل از شبکه خبری راشاتودی، ترکیه نیز پیشتر به عنوان میانجیگر ارشد بین کییف و مسکو در پی درگیری اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ دیده میشد.
نخسین تلاش برای مذاکرات صلح در مارس همان سال در استانبول برگزار شد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بعدا گفت که هیات اوکراینی با یکسری از مفاد مسکو در این مذاکرات موافقت کرده اما بعدا به صورت ناگهانی از آن منصرف شده است.
بودانوف در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی ARD آلمان که روز یکشنبه منتشر شد، مدعی شد که آنکارا نقش محوری در مبادله زندانیان را متوقف کرده و امارات به جای آن آمده است.
این مقام ارشد اوکراینی در مورد ابتکارعمل پاپ فرانسیس نیز گفت: من کاملا از این موضوع حمایت میکنم. اجازه دهید آن را انجام دهیم. تنها یک چیز کوچک باقی میماند؛ متقاعد کردن روسیه.
به گفته این مقام اوکراینی، مسکو هیچ علاقهای به تبادل زندانیان نشان نداده است.
آخرین مبادله زندانیان تایید شده علنی بین کییف و مسکو در اوایل فوریه انجام شد؛ زمانی که وزارت دفاع روسیه گزارش داد که در مجموع ۱۰۰ اسیر جنگی روسی به عنوان بخشی از معامله با میانجیگری امارات به کشور بازگشتهاند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در سپتامبر گذشته به رسانههای روسی گفته بود که کشورش آماده است نقش میانجی را در موضوعاتی مانند تبادل زندانیان و همچنین در مذاکرات احتمالی صلح ایفا کند.
از زمان شکست مذاکرات در استانبول، روسیه و اوکراین بر سر میز مذاکره ننشستهاند. مسکو بارها آمادگی خود را برای حل مناقشه از طریق دیپلماسی اعلام کرده است.
مسکو همچنین اوکراین و حامیان غربی آن را به امتناع از هرگونه گفتوگوی معنادار متهم میکند و میگوید که این امر برای روسیه چارهای جز ادامه دادن به اهداف خود در میدان جنگ باقی نگذاشته است.
به گفته «دیوید آراخامیا»، مذاکره کننده ارشد اوکراین در استانبول، بوریس جانسون، نخست وزیر وقت انگلیس، کییف را برای خروج از مذاکرات در آن برهه زمانی تحت فشار قرار داده بود اما جانسون داشتن هرگونه نقش در منحرف کردن مذاکرات صلح را رد کرده است.
هشدار مهم روسیه درباره حملات اوکراین به تاسیسات هسته ای
روز دوشنبه، وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد: جامعه جهانی، سازمانهای بینالمللی و اول از همه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، باید کییف را از هرگونه فرصت امکانات برای حمله به تاسیسات هستهای محروم کنند.
به گزارش "تاس" وزارت خارجه روسیه در پی حملات کییف به نیروگاه هستهای زاپروژیا افزود: اوکراین با فعالیت های جنایتکارانه خود ـ که با حمایت آمریکا و حامیان غربی آن انجام می شود ـ در مسیر حملات تروریستی هسته ای قرار گرفته است.
در ادامه این بیانیه آمده است: وظیفه جامعه جهانی و همچنین سازمان های بین المللی، در درجه اول آژانس بین المللی انرژی اتمی، محروم کردن کی یف از فرصت انجام حملات تروریستی علیه تاسیسات هسته ای است.
حملات پی در پی به سفارت روسیه در لیتوانی
پلیس لیتوانی اعلام کرد، سفارت روسیه در این کشور برای دو شب پشت سر هم، هدف حمله با کوکتل مولوتف قرار گرفته است.
پلیس لیتوانی اعلام کرد، حمله با کوکتل مولوتف به سفارت روسیه در ویلنیوس صورت گرفته است.
به نقل از شبکه خبری راشا تودی، پلیس ویلنیوس همچنین اعلام کرد، ماموران هنوز دنبال مظنونان این حمله میگردند و میزان آسیب به ساختمان سفارت روسیه نیز در حال ارزیابی است؛ در این حملات به کسی آسیبی وارد نشده است.
در یکی از حملات، شخصی ناشناس، یکشنبه و دوشنبه شب، بطریهای حاوی محلول را به سمت ساختمان سفارتخانه روسیه پرتاب کرد؛ اولین حمله ۲:۱۵ به وقت محلی یکشنبه و دومین حمله ساعت ۲:۴۶ به وقت محلی دوشنبه رخ داد.
انگلیس و فرانسه: شکست اوکراین یعنی شکست غرب
وزرای امور خارجه انگلیس و فرانسه در بخشی از یک مقاله مشترک با اشاره به ضرورت تداوم حمایتها از اوکراین، گفتند که شکست اوکراین در جنگ با روسیه به معنای شکست غرب خواهد بود.
«دیوید کامرون» وزیر امور خارجه انگلیس و «استفان سژورنه» همتای فرانسوی او گفتند، شکست اوکراین در جنگ با روسیه به معنای شکست غرب خواهد بود.
این دو در بخشی از مقاله مشترکی که یکشنبه در روزنامه تلگراف منتشر شد، گفتند: موضع ما روشن است؛ اوکراین باید در این جنگ پیروز شود. اگر اوکراین شکست بخورد، همه ما شکست میخوریم.
کامرون و سژورنه همچنین گفتند که اطمینان خواهند یافت، نشست بعدی ناتو در واشنگتن مثمر ثمر باشد که قرار است از ۹ تا ۱۱ ژوئیه (۱۹ تا ۲۱ تیر) برگزار شود و «حمایت تزلزلناپذیر» خود از اوکراین را در نشست جامعه سیاسی اروپا نیز اعلام خواهند کرد که قرار است ۱۸ ژوئیه (۲۹ تیر) در انگلیس برگزار شود.
وزرای امور خارجه فرانسه و انگلیس گفتند که غرب باید «کارهای بیشتری انجام دهد تا اطمینان بیابیم که روسیه را شکست میدهیم.» این موضوع در کنفرانسی درباره اوکراین در پاریس نیز مورد بحث قرار گرفته بود.
«امانوئل ماکرون» رییس جمهور فرانسه در این نشست که در اواخر فوریه برگزار شد، گفت که رهبران غربی درباره امکان اعزام نظامیان به اوکراین گفتوگو کردهاند و با وجود این که هیچ اتفاق نظری در این زمینه نشده است، نمیتوان از چیزی صرفنظر کرد.
اظهارت کامرون و سژورنه در پی این مطرح میشود که روز گذشته، «ولودیمیر زلنسکی» رییس جمهور اوکراین گفته بود که کییف در صورت تایید نشدن کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین از سوی کنگره آمریکا، جنگ را در مقابل روسیه میبازد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.