بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتاً متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
مراسم تشییع جنازه ژوزف استالین
«یُسِب بِساریُنیس دزِ جوغاشویلی | იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი» مشهور به ژوزف «ویساریونویچ اِستالین | Иосиф Сталин» و ملقب به مرد پولادین، سیاستمدار کمونیست و رهبر اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی بود. استالین در ۱۸ دسامبر ۱۸۷۸ در گوری گرجستان به دنیا آمد، با مرگ لنین از ۳ آوریل ۱۹۲۲ رهبر اتحاد جماهیر شوروی شد و تا ۵ دسامبر ۱۹۵۳ که مرد، بر این کرسی تکیه زده بود. میلیونها تن بر اساس سیاستهای استالین از جمله شکنجه، تبعید، اعدام و قحطی کشته شدند و بدین ترتیب قدرتش برای چند دهه تثبیت شد. تنها قحطی مصنوعی که توسط استالین در اوکراین ایجاد شد و به هولودومور مشهور است، باعث مرگ تا ۱۰ میلیون اوکراینی شد تا بدین ترتیب اوکراینیها توان برداشتن علم استقلال از شوروی را نداشته باشند. مستند «تشییع جنازه دولتی | State Funeral» محصول ۲۰۱۹ تشییع جنازه استالین را با تکیه بر مجموعه تصاویر ثبت شده از این تشییع در سراسر شوروی به ویژه مسکو روایت کرده است؛ تشییعی که برآورده شده بیش از دو میلیون در آن حضور داشتند و در ازدحام این تشییع جنازه نزدیک به ۵۰۰ تن جان خود را از دست دادند. این مستند را برای نخستین بار با زیرنویس فارسی در «تابناک» میبینید.
شهروندان آمریکا اولین قربانی نخستین بمب هستهای!
آمریکا برای پایان دادن به جنگ جهانی دوم اقدام به تولید بمب هستهای کرد که نخستین آزمایش آن در صحرای نیومکزیکو در ۱۶ جولای ۱۹۴۵ انجام شد. تاثیر این انفجار بر ساکنین این منطقه چنان شگرف بود که شمار بسیاری از آنها در سالیان بعد با گرفتن سرطانهای مختلف از دنیا رفتند و قربانی سلطه یابی هستهای دولت خود شدند؛ دولتی که شهروندان خود را قربانی مسابقه تسلیحاتی کرد و تا به امروز تلاش کرده است این ماجرا به فراموشی سپرده شود.
آیا می دانید پوپولیسم چیست؟ در تعریف آکادمیک، پوپولیسم متحد کردن مردم علیه طبقه الیت (نخبه) فاسد است، ولی اجرای آن از منظر اقتصادی، عموماً عواقب خوشی ندارد. با این ویدئو همراه باشید تا بدانید دلیلش چیست.
آزمایش میلگرام، آزمون فرمانبرداری
یکی از معروفترین آزمایشهای روانشناسی در مورد فرمانبرداری توسط یکی از روانشناسهای دانشگاه ییل به نام استنلی میلگرام انجام شد. تمرکز آزمایش میلگرام روی تضاد بین فرمانبرداری و وجدان شخصی بود؛ اینکه آیا وجدان شخصی مردم در اطاعت آنها از یک مرجع قانونی و مجاز تاثیر میگذارد یا خیر؟ میلگرام توجیهات متهمین دادگاه جنایات جنگی نورنبرگ را که محکوم به نسلکشی بودند مطالعه کرد. در این دادگاه اغلب متهمین با این توجیه که دستور، دستور است و آنها صرفا از دستور فرماندهان خود فرمانبرداری کردهاند، تلاش نمودند که مسئولیت اقدامات خود را به دوش مقامات بالاتر از خود بیندازند. این اقدام باعث شد که این نوع دفاع به دفاع نورنبرگ معروف شود؛ سوالی که برای میلگرام پیش آمد، این بود که آیا نازیها صرفا از دستور اطاعت میکردند و هر شخص دیگری نیز در موقعیت آنها همان کار را تکرار میکرد؟ میلگرام پس از آزمایش عملی خود ثابت کرد، بیشتر انسانها از مقامات مجاز بالاتر از خود اطاعت میکنند حتی اگر معنی آن کشتن یک انسان بیگناه باشد و نمیتوان روی اخلاقیات و وجدان فردی اشخاص به عنوان یک مانع حساب کرد. تصاویری از آزمایش واقعی که نشان میدهد، افراد در برابر دستورها چه واکنشی نشان میدهند، در ویدیو تابناک با زیرنویس فارسی ببینید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.