بحث افزایش روزهای تعطیل هفته از یک به دو روز به گامهای نهایی نزدیک شده و به زودی فرجام خواهد یافت.
به گزارش «تابناک»؛ از جمله مسائل مورد اختلاف در کشورمان از سالهای دور، بحث کم بودن تعطیلات رسمی در کشورمان است. اینکه در بیشتر کشورهای جهان دو روز در هفته تعطیل است و شهروندان فرصت بیشتری برای در کنار خانواده بودن، رسیدگی به امور شخصی و تفریح دارند، اما ایرانیان به مانند چند دهه قبل، تنها یک روز در هفته یعنی جمعهها تعطیل هستند.
البته در کنار این موضوع، نکته مهم دیگری هم مطرح میشود که در سایه تصمیم گرفته شده در دو سه دهه قبل در تهران بوجود آمده و مشکل ساز شده است؛ اینکه در پایتخت ساعت کاری روز پنجشنبه در بسیاری از ادارات و نهادها در دیگر روزهای کاری هفته سرشکن شده و در نتیجه دو روز تعطیلی (پنجشنبه و جمعه) در اختیار پرسنل این بخشهاست، ولی به دنبال این اقدام، فرصت تبادل با جهانیان به شدت کاهش یافته است.
صحبت درباره اختلافی است که میان ایران و دیگر کشورها در روز تعطیل هفته وجود دارد و موجب شده فرصت تبادلات بین المللی برای کشورمان به شدت کم شده باشد، زیرا روزهای تعطیل در تقویم بسیاری از جهانیان، شنبه و یکشنبه است و در ایران و تهران، پنجشنبه و جمعه و بدین ترتیب تنها روزهای دوشنبه تا چهارشنبه میمانند که برای طرفین روز کاری محسوب میشود و میتوانند روی آن حساب کنند.
اگر به این وضعیت عجیب، تفاوت ساعت (بر اساس موقعیت مکانی کشورها و فاصله آنها با نصف النهار مبدا) و حتی قوانین و مقرراتی که موجب تغییر ساعت محلی میشوند (مثل اعمال ساعت بهاری-تابستانی یا حتی نسخه تازهتر آن در ایران، تغییر ساعت کاری ادارات بر مبنای تصمیم دولت در فصول گرم) را هم اضافه کنیم، عملا فرصت تبادل با جهانیان به چند ساعت در هفته کاهش پیدا میکند که قابل توجه و نگران کننده است.
مجموعه این عوامل موجب شده که افزایش روزهای تعطیل هفته و تغییر وضعیت موجود، مطالبه بسیاری از مسئولان باشد و گاه وعدههایی برای تحقق آن هم بیان شود، اما هرگز جامه عمل نپوشد؛ اتفاقی که در مجلس فعلی گامهای اساسی برای تحقق آن برداشته شده و به نظر میرسد، به زودی فرجام یابد و نهایی شود، چون کمیسیون مربوطه در مجلس در خصوص آن اعلام نظر کرده است.
آن گونه که حسین گودرزی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس خبر داده، در راستای لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری، طرح افزایش تعطیلات رسمی هفتگی به دو روز در این کمیسیون به تصویب رسیده و به هیات رییسه مجلس ارجاع شده تا در دستور رسیدگی در صحن علنی قرار گیرد و در خصوص آن تصمیم گیری شود؛ طرحی که چون قید فوریت دارد، احتمالا به زودی نهایی خواهد شد.
بر اساس اعلام وی، در راستای این طرح، یک تصمیم اساسی دیگر هم گرفته شده که کاهش ساعت کاری هفتگی از ۴۴ به ۴۰ ساعت در هفته است؛ بنابراین، ساعت کاری در ماه بیش از ۱۶ ساعت کاهش خواهد یافت که به مدد آن، نه تنها یک روز به روزهای تعطیل در هر هفته افزوده خواهد شد، که لازم نیست ساعت کاری در آن روز به دیگر روزهای کاری سرشکن شود و در نتیجه فرصت بیشتری در اختیار شهروندان شاغل در بخشهای مختلف برای رسیدگی به امور خانوادگی و شخصی قرار خواهد گرفت.
نکته قابل تامل، تصمیمی است که در کمیسیون اجتماعی برای تعیین روز تعطیل گرفته شده است. گودرزی در خصوص آن گفته: یک اختلافی که وجود داشت، این بود که ما روز تعطیلی هفته را مراعا بگذاریم تا دولت خودش تصمیم بگیرد چه روزی تعطیل باشد، اما نهایتا به این نتیجه رسیدیم که شأن قانونگذاری این است که روز تعطیلی در قانون مجلس مشخص شود. دولت نیز با تعطیلی روزهای پنجشنبه علاوه بر جمعهها موافق بود و کمیسیون اجتماعی مجلس به نظر دولت برگشت.
بدین ترتیب به نظر میرسد، از میان چند پیشنهاد مختلف، که برای تعیین روز تعطیل تازه در هفته اعلام و جمع بندی شده بود، کمیسیون روز پنجشنبه را برگزیده است؛ در حالی که بسیاری از کارشناسان بر این باورند، روز شنبه برای تعطیل شدن انتخاب بهتری است، چون پنجشنبه به فرصت تبادلات بین المللی افزوده خواهد شد و شنبه که در اغلب کشورهای جهان تعطیل است، انتخاب بهتری برای اعمال تعطیلی در ایران است.
البته پیشنهاد مطرح دیگر، اعمال تعطیلی شنبه برای برخی نهادها و دستگاهها و در نظر گرفتن پنجشنبه برای تعطیل شدن باقی مجموعهها بود که به جهاتی پیشنهاد جالب توجهی است، اما میتواند موجب ایجاد مشکلات و ناهماهنگیهایی هم شود. پیشنهاد دیگری که در مجلس مطرح شده بود هم، واگذاری انتخاب روز تعطیل به دولت بود که ظاهرا منتفی شده است، هرچند میدانیم که قرار است این طرح در صحن علنی مجلس مورد بحث و بررسی قرار گیرد و در نتیجه ممکن است هر یک از این پیشنهادها به تصویب برسد.
روند جاری قانون گذاری در کشورمان که بر اساس آن، مصوبه کمیسیون تنها پیشنهاد اولیه در زمان طرح در صحن است و ممکن است به کل کنار گذاشته شود؛ روندی که حتی با تصویب در صحن علنی پایان نخواهد یافت و برای تبدیل شدن مصوبه مجلس به قانون، نیازمند تایید شورای نگهبان است و در نتیجه برخی موارد از جمله عدم تحمیل بار مالی به دولت مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در نتیجه ممکن است کاهش ساعت کاری از ۴۴ به ۴۰ ساعت یا برخی دیگر از جزییات طرح، مساله ساز شود.
مباحثی که ممکن است در آینده مطرح شوند یا مجالی برای طرحشان پیش نیاید؛ بنابراین، بهتر است از آنها صرف نظر کنیم و چشم انتظار تصمیمی باشیم که احتمالا به زودی در مجلس شورای اسلامی گرفته خواهد شد و مبنای تغییر شکل تقویم در کشورمان در آینده خواهد بود. طرحی که با توجه به قید فوریت تصویب شده برایش، باید پس از وصول در دستور کار نخستین جلسه علنی مجلس قرار گیرد و بر این اساس، شمارش معکوس برای طرح و تصویب آن در مجلس آغاز شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.