زمانی که ورق های ضد زنگ را تولید می کنند، آنها را در 2 گروه مختلف با عنوان بگیر و نگیر قرار میدهند که این مورد مهمترین تفاوت آنها خواهد بود. گسترش استفاده از انواع ورقهای استیل در صنایع مختلف باعث شده تا گریدهای متنوعی از این محصول تولید و به بازار عرضه شود و در این بین، نمونه های بگیر و نگیر از نظر خواص و کاربرد با هم تفاوتهای زیادی دارند. از این رو قیمت ورق استیل در گرید و ضخامت های مختلف می تواند بسته به نوع کاربرد و ساختاری که دارد، متفاوت خواهد بود.
عنصر اصلی و پایه در تمام محصولات فولادی آهن است و در کنار این ترکیب از عناصر دیگری استفاده میشود که خواص نهایی و ساختار ورق های فولادی را تعیین میکند. از دیگر عناصری که در ترکیب این محصول فولادی مورد استفاده قرار میگیرد میتوان به کربن، کروم و نیکل اشاره کرد که با درصدهای مختلفی برای تولید ورق استنلس استیل بهکار میروند.
از همین رو عاملی که باعث میشود تا این نوع ورق استیل خاصیت مغناطیسی داشته باشد، استفاده از کروم بیشتر در مقابل کاهش میزان نیکل است که ساختار شیمیایی آن را تغییر میدهد.
ورق های استیل بگیر از نمونه های پرکاربرد در صنایع مختلف به شمار میروند و دارای گریدهای مختلفی هستند. هر کدام از این گریدها ویژگی ها وکاربردهای خاصی را دارند؛در ادامه به بررسی انواع ورق استیل بگیر میپردازیم.
استیل بگیر با گرید 410 یکی از نمونه های فولاد ضد زنگ محسوب میشود که درجه سختی بالایی دارد و در برابر حرارت و خوردگی مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهد؛ به طوری که آستانه تحمل دمایی این محصول تا 650 درجه سانتیگراد میرسد.
البته باید در نظر داشته باشید که از دمای 400 درجه سانتیگراد به بالا، خواص مکانیکی ورق ضد زنگ 410 افت پیدا میکند. موارد کاربرد این محصول در محیط هایی با گازهای گرم، بخار، آب شیرین، هوای خشک، مواد غذایی، محیط های قلیایی و اسیدهای خفیف است.
برای تولید این نوع از ورق های استیل از عملیات حرارتی استفاده میکنند و این موضوع باعث شده تا این نوع از ورق استیل بگیر سختی بالایی داشته باشد. با در نظر گرفتن مقدار کروم بهکار رفته در این محصول که چیزی در حدود 12 درصد است، میتوان شاهد مقاومت مناسب در برابر خوردگی بود. این گرید یکی از بهترین ماده اولیه برای تولید چاقو در نظر گرفته میشود.
این نوع از ورق های استیل بگیر وفریتی دارای تحمل دمایی تا 870 درجه سانتیگراد است که علاوه بر استحکام مناسب، میتواند مقاومت بسیار خوبی نیز در برابر خوردگی های ناشی از اسیدهای آلی و اسید نیتریک از خود نشان دهد.
در رابطه با ورق های نگیر باید به این مورد توجه داشته باشید که در زمان تولید این محصول از عناصر مختلفی استفاده میشود و این مسئله در تعیین ویژگی های ورق ضد زنگ تاثیر دارد.
در ترکیبات ورق ضد زنگ نگیر مقدار کروم کمتری بهکار رفته و از سوی دیگر میزان نیکل مورد استفاده برای تولید آن بیشتر است و این عامل باعث میشود تا محصول نهایی، خاصیت مغناطیسی نداشته باشد؛ این مورد اولین تفاوت ورق استیل بگیر و استیل نگیر به شمار میرود.
به طور کلی انواع گریدهای ورق ضد زنگ نگیر با توجه به خواص و ویژگی های مطلوبی که دارند، در صنایع مختلف، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند و دارای تنوع بالایی هستند که تعدادی از آنها عبارتاند از:
مهمترین تفاوت ورق استیل بگیر و استیل نگیر در رابطه با خواص این محصولات است که میتوان گفت نمونه های بگیر از نظر ویژگی های مکانیکی و مقاومت در برابر خوردگی ضعیف تر از ورق های نگیر عمل می کنند.
دیگر تفاوتها به شرح زیر است:
ورق های استیل بگیر و نگیر هر دو در دسته ورق های فولادی ضد زنگ قرار دارند اما تفاوت های اساسی این دو نوع ورق در ترکیب شیمیایی و خواص فیزیکی آن هاست. استیل بگیر، که معمولاً از نوع فریتی است، حاوی مقادیر بیشتری کروم و کمتر نیکل است که این امر باعث مغناطیسی بودن آن میشود. این نوع ورقها معمولاً سختی بیشتری دارند و در برابر حرارت مقاومت خوبی از خود نشان میدهند، اما ممکن است در برابر خوردگی کمتر مقاوم باشند. از طرف دیگر، استیل نگیر که بیشتر از نوع آستنیتی است، دارای مقادیر بیشتری نیکل است که خاصیت مغناطیسی را تضعیف میکند و به همین دلیل غیرمغناطیسی است. این ورق ها مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند و شکل پذیری آن ها نیز بیشتر است. انتخاب بین این دو نوع ورق بستگی به کاربرد مورد نظر دارد، به طوری که برای محیطهایی با خطر خوردگی بالا، استیل نگیر توصیه میشود، در حالی که برای کاربردهایی که نیاز به مغناطیسی بودن دارند، استیل بگیر مناسبتر است.
چنین خواصی باعث میشود تا استیل های نگیر در برابر عملیات حرارتی قابلیت سختکاری زیادی نداشته باشند و این مورد را نیز میتوان به عنوان تفاوتی میان ورق های بگیر و نگیر در نظر گرفت.
دیگر تفاوت ورق استیل بگیر و استیل نگیر در رابطه با نوع کاربرد این محصولات است، براساس ویژگی های ساختاری میتوان موارد استفاده را مشخص کرد.
از همین رو ورق ضد زنگ بگیر با توجه به اینکه خاصیت مغناطیسی و مقاومت بالا در برابر حرارت دارد، در مواردی همچون ساخت لوازم خانگی (مانند سینک ظرفشویی، یخچال، ماشین لباسشویی)، اتصالدهندهها، تولید تجهیزات پزشکی و کابینت یخچال مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع ورق در برابر گازهای گرم، بخار، مواد غذایی، اسیدهای خفیف، آب شیرین و هوای خشک مقاومت خوبی از خود نشان میدهد و در صنایعی مانند خودروسازی و ساخت توربینهای گازی نیز کاربرد دارد.
این در حالی است که نمونه های استیل نگیر که از مقاومت بالایی در برابر خوردگی برخودار هستند و غیرمغناطیسی اند، یکی از مواد اولیه مناسب برای ساخت تانکرها، کپسول، سیستمهای آبی و مخازن ذخیره محسوب میشوند. انتخاب بین این دو نوع ورق بستگی به شرایط محیطی و نیازهای خاص صنعتی دارد که در آن استفاده میشود.
ورقهای استیل بگیر و نگیر دارای مشخصات فنی متفاوتی هستند که بر اساس ترکیبات شیمیایی و خواص مکانیکی آنها تعیین میشود. به طور مثال، ورق استیل بگیر سری 400 میتواند تحمل حرارت تا 650 درجه سانتیگراد داشته باشد و در برابر خوردگی مقاومت نسبی ارائه دهد، در حالی که ورق استیل 430 میتواند تا دمای 870 درجه سانتیگراد مقاومت داشته باشد. از سوی دیگر، ورق استیل نگیر معمولاً حاوی مقادیر بیشتری نیکل است که به آن خواص ضد خوردگی بالاتری میدهد و غیرمغناطیسی است. برای مثال، ورق استیل 304 نگیر دارای مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی است و میتواند در محیطهایی با رطوبت بالا یا در تماس با اسیدها مورد استفاده قرار گیرد.
درصورتی که قیمت ورق استیل را بهعنوان معیاری برای مقایسه میان این 2 نوع محصول در نظر بگیریم باید به این مورد اشاره کنیم که بهطور معمول در ساخت استیل های نگیر از مقدار نیکل بیشتری استفاده میشود و میتوان انتظار داشت که قیمت بالاتری داشته باشد.
البته باید این را در نظر داشته باشید که تفاوت ورق استیل بگیر و استیل نگیر از نظر قیمتی چندان زیاد نخواهد بود و هر صنعتی با توجه به نیاز خود یکی از این محصولات را خریداری میکند.
در زمانی که قصد خرید ورقهای استیل را داشته باشید باید در ابتدا به نوع کاربرد و خواصی که از این محصول انتظار دارید، توجه داشته باشید. در حال حاضر بیش از 90 درصد از ورقهای ضد زنگ موجود در بازار وارداتی هستند و شما میتوانید برای خرید به یکی از مراکز معتبر مراجعه کنید. چرا که تشخیص کیفیت ورق استیل در هر دو نوع نیاز به تخصص و یا آزمایش های اصولی و فنی دارد. از این رو مراکز معتبر خرید و فروش مقاطع فولادی به خصوص ورق استیل (ahanmelal.com) می توانند با ارائه مشاوره رایگان در قالب تماس تلفنی یا به صورت حضوری ، یکی از بهترین مناسب ترین قیمت در کنار کیفیت مناسب را به خریداران ارائه دهند.
در ضمن به این مسئله نیز دقت کنید که هر کدام از ورق های استیل بگیر و نگیر دارای گریدهای متفاوتی هستند که در زمان خرید لازم است که با توجه به نیاز خود یکی از آنها را انتخاب کنید.
مهمترین تفاوت ورق استیل بگیر و استیل نگیر مربوط به خاصیت مغناطیسی این دو محصول است که با توجه به عناصر بهکار رفته در ساختار آنها به وجود می آید، به این صورت که نمونه های بگیر به دلیل برخوداری از کروم بیشتر دارای خواص مغناطیسی هستند و جذب آهنربا می شوند.
از طرفی باید گفت که تفاوت بین این دو محصول مربوط به ساختار، خواص و تا حدودی قیمت است. گریدهای مختلفی نیز از ورق های استیل به بازار عرضه میشود که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند.