بین الملل تابناک؛ تهمینه غمخوار: اخیرا ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان افغانستان اظهار داشته است که کابل پس از بررسی محورهای نشست سوم دوحه، تصمیم گرفت که در این نشست حضور یابد. وی این تصمیم را به نفع افغانستان دانست و گفت: ارائه کمکهای بشردوستانه برای مردم افغانستان و ایجاد زمینه برای سرمایهگذاری در این کشور موضوعات مهم این نشست است.
سومین نشست دوحه قرار است در روزهای ۱۰ و ۱۱ تیرماه امسال در قطر و با حضور نمایندگان کشورهای مختلف در مورد افغانستان برگزار شود. پیش از این دو دور دیگر از سلسله نشستهای دوحه با موضوع افغانستان در قطر برگزار شده بود. در دور دوم که در بهمن سال گذشته برگزار شد، طالبان حضور نیافته بودند.
در همین راستا، خبرنگار تابناک گفتگویی با دکتر «محمد هاشم عصمت اللهی»، مشاور و عضو برد خاص «حامد کرزای»، رئیس جمهور پیشین افغانستان انجام داده که در ادامه می خوانیم.
«دکتر محمد هاشم عصمت اللهی» به مدت هشت سال مشاور حامد کرزی (رئیس جمهور پیشین افغانستان) در امور سیاست داخلی بوده است. وی پس از اخذ مدرک دکترای خود در رشته ارتباطات به عنوان استاد روزنامه نگاری در دانشگاه کابل مشغول به کار شد. دکتر عصمت اللهی، سمت ریاست اتحادیه ملی خبرنگاران افغانستان و مشاور رسانه ای وزارت فرهنگ این کشور را در کارنامه خود دارد.
مشاور رئیس جمهور سابق افغانستان در ابتدا در خصوص نشست پیش روی دوحه و حضور طالبان به خبرنگار تابناک گفت: در دو نشست قطر یک و قطر دو که با محوریت سازمان ملل و با حضور گوترش دبیر کل سازمان در قطر دایر شد، طالبان حضور نداشتند. در این نشست قطر سه هم اینگونه بیان شده که بازهم طالبان شرط و شرایطی دارند و حضور خود را به یک سری شرایط مشروط کرده اند. اگر طالبان حضور نداشته باشند، سرنوشت قطر سه هم مشابه نشست های قبلی خواهد بود و دست آوردی نخواهند داشت.
وی افزود: اگر طالبان حضور به هم برسانند و این ادعای سازمان ملل در رابطه با دولت فراگیر و مسائلی مانند حقوق زنان و حکومت و دولت فراگیر را که دنبال می کنند، بدین معنا است که سازمان ملل در رابطه با ادعای خود عقب نشینی کرده اند. از طرفی شنیده شده است که گوترش در این نشست حضور نخواهد داشت.
عصمت اللهی بیان کرد: نشست قطر سه یک محمل است که پشت این تحولات، ما یک توطئه بسیار خطرناک دیگر را از طرف امریکایی ها می بینم. این نشست نشان دهنده این موضوع است که همان سیاست های استراتژیک خلق بحران و مدیریت بحران باز هم از طرف امریکایی ها دنبال می شود.
وی گفت: سفر سراج الدین حقانی به امارات و تماس امریکایی ها با این فرمانده جنوب افغانستان خود حکایت از یک سری مسائل جدید دارد.
مشاور کرزای ادامه داد: به این ترتیب، به نظر من امریکا، در دو تا سه دهه اخیر در افغانستان، علی رغم اینکه شرایط برای حکومت داری، و شرایط با توجه به گفته های خود امریکایی ها در خصوص حکومت مبتنی بر قانون اساسی، حضور مردم و دموکراسی که در دوره ریاست جمهوری آقای کرزای و اشرف غنی، فراهم بود، هیچ اپوزیسیون و مخالفتی در قضیه افغانستان نداشته است. اما علی رغم آن شرایط، امریکاییها به دلیل آن که سیاست های استراتژیک خلق بحران و مدیریت بحران را دنبال می کردند، سرانجام راضی نشدند و جا به جایی قدرت صورت گرفت .
عصمت اللهی اضافه کرد: بر همین اساس، با توجه به تجربه تلخی که ما از امریکاییها در مدت 20 تا 30 سال اخیر داشته ایم، باید طالبان با امارت طالبانی هم به این نتیجه رسیده باشد که در همسو عمل کردن با امریکا ، دارای این معناست که استراتژی خلق بحران و مدیریت بحران در افغانستان توسط امریکایی ها دنبال شود؛ در حالی که طالبان افتخار خود میدانند که از روزی که بر سر کار آمده اند، امنیت در افغانستان تامین شده است.
وی گفت: طالبان باید این موضوع را درک کنند که امریکا به دنبال امنیت در افغانستان نیست. استراتژی امریکا، تنها خلق بحران و باتلاق سازی افغانستان و درگیر کردن امارت طالبان با کشورهایی نظیر چین، روسیه، ایران و کشورهای منطقه است.
عصمت اللهی افزود: بنابراین، طالبان اگر این افتخار را نصیب خود می داند که در قریب سه سال اخیر، امنیت را در افغانستان تامین کرده، باید بداند و آگاه باشد که امریکا به دنبال تامین امنیت در جغرافیای افغانستان نیست. جغرافیای افغانستان از نظر امریکاییها و انگلیسی ها، یعنی افغانستان باید یک باتلاق و جغرافیایی برای فشار آوردن بر رقبای امریکا یعنی چین، روسیه و جمهوری اسلامی ایران و امثال آن باشد.
مشاور رئیس جمهور پیشین افغانستان بیان کرد: طالبان در موقعیت امارت طالبانی، در شرایط تاریخی مهمی قرار دارد که باید موضع خود را با امریکا روشن بسازد؛ در حالی که امریکا خود تا امروز به دنبال حکومت داری خوب در افغانستان نبوده است.
عصمت اللهی اضافه کرد: امریکاییها در این 20 سال اخیر به دنبال تامین امنیت و ثبات سیاسی در افغانستان نبوده است. اگر هم اکنون ادعا دارد که به دنبال ایجاد این مسائل است، ماهیت این کشور با توجه به مسئله غزه و اسرائیل غاصب در این شش ماه اخیر مشخص شده که نسبت به مسلمانان تا چه اندازه دارای ضدیت و خشونت است و در این مدت تا چه اندازه انسانها را در غزه به شهادت رسانده است.
وی گفت: امریکا در این مدت یعنی هفت تا هشت ماه اخیر بیشترین جنایات و نسل کشی را در کنار اسرائیل غاصب انجام داده، به طوری که قلوب مسلمانان جهان جریحه دار شده است. در حقیقت، ایالات متحده، بدترین و کثیف ترین پرونده را در عرصه های مسائل بین المللی، سازمان ملل، شورای امنیت و دادگاههای بین المللی داشت که در حمایت از اسرائیل غاصب، جنایتکار، آدم کش و کودک کش در کنار از دوستان خود این اقدامات را انجام داد.
عضو خاص برد حامد کرزای اذعان کرد: امریکا دارای خصلت حیوانیت و درندگی است و در قضیه افغانستان هم در این مدت کاملا شناخته شد که برای کشور اسلامی و ملت مسلمان افغانستان خیرخواه نبوده و خواهان ایجاد صلح و ثبات و حکومت داری مناسب نیست.
وی تاکید کرد: لذا، یک بار دیگر، هم مردم مسلمان افغانستان و هم نخبگان جامعه افغانستان به همراه امارت طالبانی باید آگاه باشند و درک کنند که نیات امریکا یک نیت شیطانی و پلید است که در صدد است تا کشورهای منطقه را به جان هم بیاندازد.
دکتر عصمت اللهی گفت: به هر حال، پشت پرده و بک گراند نشست دوحه که چند روز آینده برگزار می شود، یک توطئه از طرف اسرائیل، امریکا و انگلیس است که مسلمان ها باید متوجه باشند و این توطئه ها را شناسایی کنند و بدانند که پشت این حرکت ها، نقشه ها و توطئه های دیگری در راستای تخریب بیشتر و باتلاق سازی افغانستان در دستور کارشان است.
وی در پایان بیان کرد: ما امیدوار هستیم که ملت مسلمان افغانستان، با بصیرت افزایی نسبت به توطئه های امریکا هوشیار باشند و طالبان ها متوجه باشند که فریب امریکایی ها را نخورند.