به گزارش تابناک، از جمله اصول مهمی که در سیاست های کلی ابلاغ شده توسط رهبر انقلاب برای انتخابات مورد تاکید قرار گرفته، «شفافیت» است؛ اصلی که در چند ماده از سیاست های کلی، از جمله در بند زیر مورد تاکید قرار گرفته است: ۱۲ـ بهرهگیری از فناوریهای نوین در جهت حداکثرسازی شفافیت، سرعت و سلامت در اخذ و شمارش آراء و اعلام نتایج.
سیاست هایی که در سال 1395 ابلاغ شده و بر اساس آن، انتخابات الکترونیک در دستور کار جدی مسئولان قرار گرفته است تا جایی که به رغم فراهم نشدن زیرساخت قانونی استفاده از این فناوریهای نوین در انتخابات ریاست جمهوری، در انتخابات اخیر شاهد بودیم که انتخابات نیمه الکترونیک برگزار شد.
منظور از نیمه الکترونیک بودن انتخابات، استفاده از دستگاه احراز هویت در شعب رای گیری است که دستگاهی برخط (آنلاین) است که مشخص میکند مراجعان به شعب واجد شرایط رای دادن (سن 18 سالِ تمام و بالاتر) هستند یا خیر و در این مرحله از انتخابات رای دادهاند یا نه.
دستگاهی که به کمک آن میتوان از تعداد تعرفههای صادر شده در شعب به صورت لحظهای آگاه شد. اطلاعاتی که مجری انتخابات یعنی ستاد انتخابات وزارت کشور میتواند آن را به صورت آنلاین در اختیار عموم قرار دهد تا مشخص شود که چه میزان از واجدین شرایط رای در انتخابات حضور یافتهاند، که تاکنون این کار صورت نگرفته است.
دادهای خاص که به کارگیری این دستگاه های ویژه در اختیار مجری انتخابات قرار میدهد و تاکید سیاست های کلی بر انتشار آنها و شفاف سازی است که از سوی برخی ندید گرفته میشود. از دیگر فواید به کارگیری این دستگاهها، امکان تهیه گزارشهای برخط و کاملی از آرای اخذ شده در تمامی شعب است که میتوان به سرعت در اختیار عموم قرار گیرد و حکم شاهد و گواهی قابل اتکا در خصوص سلامت انتخابات را داشته باشد.
گزارش هایی که به فاصله چند روز از برگزاری انتخابات هم منتشر نشده و از این رو برای برخی ها سوال برانگیز شده است. از جمله سوالاتی که در روزهای اخیر پرسیده شده و پیگیریهای خبرنگار «تابناک» از مسئولان وزارت کشور و ستاد برگزاری انتخابات درباره آن هم راه به جایی نبرده است، چرایی منتشر نشدن نتایج تفکیکی انتخابات در شهرها و استان های کشور است؛ آماری که نسخه هایی از آن در برخی رسانه ها منتشر شده که به تاکید مجریان انتخابات هیچ کدام قابل استناد و مورد تایید ایشان نیستند!
اتفاقی که در برخی دیگر از مسائل مرتبط با انتخابات اخیر نیز به چشم میخورد. از جمله در نتایج انتخابات اخیر در حوزه های خارج از کشور که ساعاتی پیش منتشر شده و محدود به چند عدد کلی است، بی آنکه شمار واجدین شرایط رای در خارج از کشور را بیان کند یا شامل این توضیحات مهم باشد که در کدام حوزه های خارج از کشور، چه میزان رای اخذ شده و مشارکت به چه میزان بوده است؟
سوالاتی که وفق قانون و سیاست های کلی انتخابات که رهبری انقلاب آنها را ابلاغ کرده، ضرورت دارد که پاسخ داده شوند، اما این گونه نمیشود و عجیب اینکه مورد اعتراض کاندیداهای راه یافته به مرحله دوم انتخابات نیز قرار نمیگیرد؛ انگار نه انگار که اگر بدانند در کدام استان آرای کمتری داشتهاند و نیازمند بهبود سبد آرایشان در آن خطه برای برنده شدن در دور دوم و نهایی هستند، میتوانند در این خصوص برنامه ریزی نمایند!
جمهوری اسلامی ایران سلامت و شفافیت انتخابات را اصل مهم و در راستای حفظ امانت و مهم تر از همه حق الناس می داند. مبادا کاستی های عده ای، منجر به خدشه دار شدن این نگاه شود.