به بهانه اقدام اخیر رژیم صهیونیستی در انفجار پیجرها/بی سیم ها و ادوات مخابراتی حزب الله لبنان، خبرنگار تابناک مجموعه ای از اطلاعات درباره فن آوری بی سیم ها در کشور و شرایط دریافت مجوز این دستگاهها را به منظور اطلاع رسانی و پیشگیری از حوادث احتمالی جمع آوری کرده است که از نظر می گذرانید:
ارتباط بیسیم یا مخابرات بیسیم (به فرانسوی: Transmission sans fil) به انتقال اطلاعات بدون رابط سیم و به وسیلهٔ امواج الکترومغناطیسی گفته میشود. فاصلهای که اطلاعات انتقال داده میشود میتواند کوتاه یا بلند باشد.
واژه بیسیم پس از اختراع تلگراف بیسیم و در مقابل «مخابرات باسیم» (Transmission en fil) ابداع شد. بیسیمها انواع گوناگون دارند و در کاربردهای مختلف رسانهای، صنعتی، نظامی، تفریحی، و در باندهای فرکانسی و توانهای ارسال و دریافت متفاوت در کاربردهایی مانند تلفن سلولی، سامانه موقعیتیاب جهانی، دستگاههای کنترل از راه دور، صفحه کلید بیسیم و تلویزیون ماهوارهای مورد استفاده قرار دارند.
نکته مهم این است که ماهیت باز سامانههای بیسیم امکان شنود را به آسانی فراهم میکند. هر گیرندهای که در فرکانس مربوطه تنظیم شود توانایی دریافت سیگنال را داشته و بهعلاوه امکان فهمیدن اینکه چه کسی سیگنال را شنود میکند وجود ندارد. گاهی صرف وجود سیگنال میتواند اطلاعات خصوصی افراد را فاش کند. مثلاً استفاده از تلفن همراه ممکن است موقعیت شخص و حرکات او را تا حدی آشکارکند.
نمونه ای از دست افزارهای مشابه موبایل که سیستم رادیویی دارد.
امروزه استفاده از سامانههای وای-فای رواج یافته و در صورتی که اطلاعات رمزگذاری نشوند یا از روشهای رمزگذاری قدیمی مانند معادل امنیت سیمی (WEP) استفاده شود، امکان سرقت اطلاعات وجود دارد. گمان میرود که اطلاعات بانکی کارتهای اعتباری بیش از ۴۵ میلیون نفر از مشتریان شرکت تیجیمکس بخاطر استفاده از الگوریتم WEP به سرقت رفتهاست.
مزیت مهم استفاده از بی سیم به جای تلفن همراه این است که "ارتباط در لحظه" و ایجاد امکان تصمیم گیری فوری و اجرای دقیق و لحظه ای به اپراتور و استفاده کنندگان می دهد.
اما در کشور ما سازمانی به نام " سازمان تنظیم ارتباطات و مقررات رادیویی" متولی رسمی دستگاههای ارتباطی از قبیل بی سیم و ...است .بر اساس ماده ۱ "قانون بی سیمهای اختصاصی و غیرحرفهای (آماتوری) " و ماده ۳ آیین نامه اجرایی آن برای دایرکردن هر ایستگاه رادیویی، اخذ پروانه تاسیس و بهره برداری از شبکه رادیویی از این سازمان الزامی است.
نمونه قدیمی بی سیم با قیمتی حدود 15 میلیون تومان در اینترنت به فروش می رسد
لذا متقاضیان برپایی شبکه رادیویی جهت استفاده از دستگاههای بی سیم (شامل: ایستگاههای ثابت و تکرارکننده، بی سیمهای متحرک خودرویی و دستی) به منظور تامین نیاز ارتباطی لحظهای در مشاغلی که نبود این ارتباط میتواند منجر به ضرر و زیان جانی و یا مالی گسترده شود یا وجود ارتباط رادیویی لحظهای جزو ضرورتهای آن شغل محسوب شود و یا هیچگونه امکانات مخابراتی در منطقه مورد نظر جهت تامین نیاز ارتباطی مورد نظر وجود نداشته باشد، مانند: فوریتهای پزشکی، امدادرسانی، سازمانهای آتش نشانی و خدمات ایمنی، بیمارستان ها، دانشگاه ها، کارخانجات تولیدی، پالایشگاه ها، پتروشیمی ها، معادن، تاکسی بی سیمها و … میتوانند نسبت به ارائه درخواست جهت اخذ این پروانه اقدام نمایند.
مطابق تعریف ارائه شده در کتاب جدول ملی تخصیص فرکانس امواج رادیویی جمهوری اسلامی ایران، سرویس متحرک (mobile service) عبارت از یک سرویس ارتباط رادیویی بین ایستگاههای متحرک و خشکی یا بین ایستگاههای متحرک میباشد. همچنین سرویس متحرک خشکی (land mobile service) یک سرویس متحرک بین ایستگاههای پایه ثابت و ایستگاههای متحرک خشکی، یا بین ایستگاههای متحرک خشکی است.
طبق ماده ۶ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به ترتیب رئیس و دبیر کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات محسوب میشوند و نمایندگانی از معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سه نفر از صاحب نظران امور اقتصادی، ارتباطات و یا فناوری اطلاعات نیز دیگر اعضای آن را تشکیل میدهند که برای مدت چهار سال به این سمت منصوب میشوند.
نمونه ای از بی سیم های جدید که بطور قانونی یا غیرقانونی وارد کشور می شود، قیمت هر دستگاه حدودا 30 میلیون تومان است
دبیرخانه کمیسیون در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قرار دارد و مسئولیت ابلاغ مصوبات؛ تعیین دستور کار جلسات؛ برقراری ارتباط با دستگاهها، موسسات و نهادها؛ تشکیل کارگروههای کارشناسی و تخصصی؛ و دعوت از سایر کسانی که لازم است در جلسات کمیسیون حاضر شوند، را برعهده دارد. همچنین، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، به عنوان بازوی اجرایی کمیسیون، مسئولیت نظارت بر اجرای درست مصوبات و تهیه گزارش از بازخورد مصوبات و ارایه آن به کمیسیون را عهدهدار است..
نمونه دیگری از بی سیم های غیرمجاز که قابلیت استفاده نظامی دارد و با قیمت حدودی 7 میلیون تومان به صورت غیرقانونی به فروش می رسد
راه تشخیص بیسیم های مجاز از غیر مجاز:
در مرحله اول برای اطمینان از مجاز بودن بیسیم واکی تاکی مورد نظر، نسبت به استعلام مجوز بیسیم واکی تاکی مجاز از وب سایت سازمان تنظیم مقررات رادیویی شرکت مخابرات ایران باید اقدام شود.
همه بیسیم های مجاز بصورت تک هستند که سریال روی دستگاه با سریال روی جعبه باید یکی باشد بیسیم هایی که بصورت جفت به فروش میرسد غیرمجاز می باشند.
از جمله مزایای بیسیم واکی تاکی مجاز نسبت به مدل های غیر مجاز آن می توان به وجود گارانتی و خدمات پس از فروش نیز اشاره داشت، برخلاف بیسیم واکی تاکی مجاز که کلیه خدمات آن در دسترس بوده و ارائه می گردد، بیسیم غیر مجاز دارای هیچگونه خدمات پس از فروش و لوازم جانبی نیز نمی باشند و خریدار این نوع بی سیم ها پس از خرابی، خرید باتری و لوازم جانبی و ... مجبور به دور انداختن بیسیم واکی تاکی غیرمجاز خود هستند.
به گزارش تابناک، قیمت خرید فرکانس، دستگاه و مچوزهای قانونی لازم از 50 میلیون تومان تا 1 میلیارد تومان متغیر است.
گفتنی است به تازگی دست افزارهای ارتباطی با نام اختصاری poc وارد بازار ایران شده است که توانایی ارتباط رادیویی از طریق سیم کارت و اینترنت را تواما فراهم می کند که بعضی از نهادهای انتظامی نیز در بستر اینترانت داخلی خود در حال استفاده از آن هستند که این سیستم شبکه داخلی علیرغم مزایای امنتیتی، معایب امنیتی خطرناکی چون امکان شنود و خرابکاری و فریب و قطعی گسترده در مواقع بحرانی را دارد.
یکی از مسائل حساس در این حصوص این است که مثل بسیاری از اجناس، این اقلام ارتباطی به صورت قاچاق و غیرقانونی از مرزهای غربی وارد کشور می شود و هیچ بعید نیست که شبکه های بی سیم غیرمجاز متعددی به صورت غیر رسمی هم اکنون فعال باشند که می تواند سرپل بسیاری از تهدیدات امنیتی در کشور باشد.