سکته مغزی، دومین علت شایع مرگ و میر در ایران محسوب میشود.
به گزارش «تابناک» به نقل از همشهری آنلاین، سالانه حدود ۵۵۰ هزار نفر در کشور دچار انواع سکته مغزی میشوند که ۱۵ درصد آنها میمیرند و بقیه اگر به موقع و در زمان طلایی به مراکز درمانی منتقل شوند، تا ۳۰ درصد احتمال نجات آنها بدون هیچ پیامد ناگواری وجود دارد. در غیر این صورت فرد یا جان خود را از دست میدهد و یا دچار آسیب دائمی مغز میشود و کیفیت زندگیاش تا پایان عمر کاهش مییابد. به گفته متخصصان، از زمان بروز علائم سکته مغزی تا درمان فرد ۳ تا ۶ ساعت زمان نیاز است و نباید اجازه داد این زمان بگذرد.
زمان طلاییِ درمان سکته مغزی را جدی بگیرید
دکتر گلاره بنیهاشمی، متخصص مغز و اعصاب در این رابطه به همشهریآنلاین میگوید: زمان طلایی یا Golden Time برای مراجعه و درمان سکته مغزی ۴.۵ ساعت است، اما موضوع این است که خیلی از مردم نحوه برخورد با فردِ دچار سکته مغزی را نمیدانند و آگاهی درستی ندارند. مثلا خیلیها فکر میکنند وقتی علائم سکته را دیدند، باید سریع به فرد قرص فشار خون بدهند، یا نوک انگشتانش را سوزن بزنند، یا آسپرین به او بخورانند. درحالیکه مطلقا نباید هیچ کاری کنند. فقط باید خونسردی خود را حفظ کنند، با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند و به کارشناسان اورژانس اعتماد کنند تا خودش تشخیص دهد بیمار را به کدام بیمارستان منتقل کند.
دکتر بنیهاشمی میگوید: سکته مغزی انواع دارد و ما نمیدانیم که سکته مغزی فرد، خونریزیدهنده است یا رگش گرفته است. اول باید سیتیاسکن انجام دهیم تا بدانیم بعدش چه کاری باید انجام داد. پس تاکید میکنم مردم از خوددرمانیِ فردِ دچار سکته مغزی که اخلاق خیلی از ما ایرانیها است، پرهیز کنند.
به گفته این متخصص مغز و اعصاب، نکته مهم دیگر این است که به محض مشاهده علائم سکته مغزی، فرد را بدون معطلی و فوت وقت به بیمارستان برسانند. ساعت طلایی مراجعه برای درمان این عارضه، زیر ۴.۵ ساعت است. هرچقدر زودتر مراجعه کنند، احتمال بهبودی فرد خیلی بیشتر میشود.
اگر علائم موقت هم دیدید، مراجعه کنید
موضوع دیگری که دکتر بنیهاشمی به عنوان متخصص مغز و اعصاب به آن اشاره میکند، این است که خیلی از افراد به خصوص جوانان وقتی یکی از علائم سکته مغزی در آنها بروز میکند، بیتفاوت از کنار آن رد میشوند و نادیده میگیرند. ما مراجعین جوانی داریم که میگویند چند روز قبل مثلا دستشان در حد ۵ دقیقه لمس شد و بعد خوب شد، یا دهانشان در حد ۱۰ دقیقه کج شد و بعد مجیِ آن برطرف شد و مساله این است که چون جوان هستند، همان موقع که علامت را دیدند، مراجعه نمیکنند و فکر میکنند خطرات و تبعات سکته مغزی فقط برای افراد مسن است. در صورتی که حتی با مشاهده یک علامت کوچک هم باید حتما مراجعه کنند.
این پزشک میگوید: حتی اگر علامتی که در آنها بروز میکند موقت باشد، باید در اسرع وقت به مرکز اورژانس مراجعه کنند یا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند. چون در اورژانس پرسنلی مرتبط با سکته مغزی داریم. اصلا در اورژانس ۱۱۵ کد مخصوص سکته مغزی داریم که اگر بیمار مراجعه کند، در هیچ صفی نمیماند و سریع برای درمانش اقدام میشود.
اصرار نکنید بیمارتان به بیمارستان خصوصی منتقل شود
این متخصص مغز و اعصاب در ادامه روی این نکته تاکید میکند که در صورت مشاهده علائم سکته مغزی در اطرافیان، اصرار نکنیم که حتما خودمان آنها را به بیمارستان منتقل کنیم یا حتما او را به فلان بیمارستان خصوصی ببریم. ببینید بعضی بیمارستانهای دولتی سطح ۳ هستند و امکانات خروج لخته خون از سر بیمار را دارند تا کار فرد به ناتوانی مغزی نکشد. بعضی بیمارستانها سطح ۲ هستند و فقط دارو تزریق میکنند. بعضیها بیمارستانها دارو هم نمیزنند. این موضوع را فقط اورژانس میداند.
دکتر بنیهاشمی تاکید میکند: پس افراد نباید از بیمارستانهای دولتی بترسند، یا به اورژانس ۱۱۵ زنگ نزنند یا خودشان اقدام به انتقال بیمار به بیمارستان کنند. چون زمان طلایی درمان چنین فردی به هیچ عنوان نباید از دست برود. وگرنه مرگ بیمار یا ناتوانی مغزی دائمی او حتمی است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.