همواره گروههای خونی و ارتباط آن با بیماریها یا ویژگیهای شخصیتی، یک موضوع جذاب برای نحقیقات پزشکی و حتی مردم عادی به شمار میرود، در همین راستا نتایج یک مطالعه حاکی از آن است؛ افرادی که دارای یکی از گروههای خونی نوع A هستند نسبت به افراد با گروههای خونی دیگر بیشتر در معرض تهدید سکته مغزی تا پیش از سن ۶۰ سالگی قرار دارند.
به گزارش تابناک به نقل از آنا، گروههای خونی تنوع غنی از مواد شیمیایی و جهشهای ژنی را که بر روی سطح گلبولهای قرمز خون نمایش داده میشود، توصیف میکنند. از جمله رایجترین این گروهها، گروههای خونی A و B هستند که میتوانند به صورت مشترک (AB) یا به صورت فردی A و B باشند. حتی گروههای خونی ۰ نیز میتوانند، تنوعهای ظریفی ناشی از جهش در ژنهای مسئول را توصیف کنند.
به گزارش آنا و به نقل از ساینس آلرت، محققان ژنومیک دانشگاه مریلند آمریکا با جمعآوری دادههایی از ۴۸ مطالعه ژنتیکی ۱۷ هزار نفر مبتلا به سکته مغزی و ۶۰۰ هزار نفر گروه کنترل در سنین ۱۸ و ۵۹ سال رابطه روشنی بین ژن زیرگروه A۱ و سکته مغزی زودرس کشف کردند.
این گروه از محققان با جستجوی سراسری در ژنوم، دو مکان را که به شدت با خطر زودرس سکته مغزی مرتبط بودند، شناسایی کردند، یکی از این مکانها با جایی که ژنهای مربوط به گروه خونی قرار دارند، همپوشانی داشت. تحلیل دومی از انواع خاصی از ژنهای گروه خونی نشان داد، که افرادی از زیرمجموعه گروه A بود، نسبت به جمعیت دارای گروههای خونی دیگر، ۱۶ درصد بیشتر در معرض خطر سکته مغزی قبل از سن ۶۰ سالگی قرار داشتند، در حالی که برای افراد دارای گروه ۰۱، تهدید سکته مغزی تا قبل از ۶۰ سالگی، ۱۲ درصد کمتر بود. با این حال این میزان ریسک سکته مغزی در افراد دارای گروهها خونی A آن چنان کم است که به گفته محققان این مطالعه، نیاز به احتیاط یا غربالگری اضافهای وجود ندارد.
این پرسش که چرا ریسک سکته مغزی در افراد دارای گروههای خونی A نسبت به دیگر افراد بیشتر است مطرح میشود، اما به گفته محققان هنوز پاسخ برای آن وجود ندارد، استیون کیتنر، محقق ارشد دانشگاه مریلند در این رابطه گفت: ما هنوز نمیدانیم چرا گروه خونی A میتواند ریسک بالاتری را به همراه داشته باشد. اما احتمالاً این موضوع به عوامل لخته شدن خون مانند پلاکتها و سلولهایی که دیواره عروق خونی را پوشش میدهند و همچنین پروتئینهای دیگر در گردش خون مربوط میشود که همگی در افزایش لختههای خون نقش دارند.
به گفته کیتنر در حالی که یافتههای این مطالعه و اینکه گروه خونی میتواند خطر سکته زودرس را تغییر دهد، ممکن است نگرانکننده به نظر برسد، اما به وضوح به مطالعات بیشتری نیاز است تا مکانیسمهای افزایش خطر سکته مغزی روشن شود. وی در این رابطه اظهار کرد: افراد حاضر در این مطالعه، ساکن آمریکای شمالی، اروپا، ژاپن، پاکستان و استرالیا زندگی بوده و افراد با نژاد غیراروپایی تنها ۳۵ درصد از شرکتکنندگان را تشکیل میدادند، مطالعات آینده با نمونههای متنوعتر میتواند به روشن شدن اهمیت نتایج کمک کند.
بر اساس این گزارش سالانه ۸۰۰ هزار نفر در ایالات متحده دچار سکته مغزی میشوند، ۷۵ درصد این موارد در افرادی با سن ۶۵ سال و بالاتر هستند. از سوی دیگر ریسک سکته مغزی در هر دهه پس از سن ۵۵ سالگی دو برابر میشود.
یافته دیگری از این مطالعه که با مقایسه افرادی که قبل از سن ۶۰ سالگی سکته مغزی کرده بودند با افرادی که پس از ۶۰ سالگی دچار سکته شدند، حاصل آمد که در پی آن محققان دریافتند افزایش ریسک سکته در گروه خونی A در گروه سکتههای دیررس بیمعنی است، که این موضوع نشان میدهد سکتههایی که در اوایل زندگی اتفاق میافتند ممکن است مکانیسم متفاوتی نسبت به آنهایی که بعداً رخ میدهند، داشته باشند. به گفته محققان سکتهها در افراد جوانتر کمتر احتمال دارد که ناشی از تجمع رسوبات چربی در شریانها (فرایندی به نام آترواسکلروزیس) بوده و بیشتر احتمال دارد که ناشی از عواملی مربوط به تشکیل لخته باشند.
این مطالعه همچنین نشان داد که افراد با گروه خونی B بدون توجه به سن آنها حدود ۱۱ درصد بیشتر احتمال دارد که دچار سکته شوند. مطالعات قبلی نشان میدهد که بخشی از ژنوم به نام لکوس AB۰ که برای نوع خون کدگذاری میکند، با کلس ifizierung محدود کننده شریانها کرونری بوده و موجب حمله قلبی میشود، مرتبط است. همچنین ترکیب ژنتیکی برای گروههای خونی A و B نیز با ریسک کمی بالاتر لختههای خونی در وریدها، به نام ترومبوز وریدی، مرتبط بوده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.