تابناک بررسی می کند؛

هفت میلیون ایرانی خارج از ایران؛ نسل جدید ایرانیان خارج از کشور چگونه فکر می کنند؟

 جهان این هفت میلیون ایرانی خارج از ایران چقدر ایرانی است؟ در کدام افق فکری سیر می کنند؟ به سراغ بحث کمتر مطرح شده ای رفته ایم: نسل جدید ایرانیان خارج از کشور چگونه فکر می کنند؟ سئوال ساده تر و صریح تر: آنها هنوز ایرانی هستند؟
کد خبر: ۱۲۹۷۲۷۰
|
۱۵ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۱ 04 April 2025
|
13011 بازدید
|

هفت میلیون ایرانی خارج از ایران؛ نسل جدید ایرانیان خارج از کشور چگونه فکر می کنند؟

به گزارش سرویس سیاسی تابناک، در جهانی که مرز‌ها هم‌زمان دیوارند و پنجره، حدود هفت میلیون‌ ایرانی در گوشه و کنار سیاره پراکنده شده‌اند، گویی تکه‌هایی از یک آینه شکسته که هر کدام نور سرزمین مادری را به شکلی دیگر بازمی‌تابانند، آنها به سختی فارسی حرف می زنند، به سختی ارتباطی با وطن می گیرند و به سختی ایرانی هستند!

 این داستان نه فقط از اعداد و ارقام، که از رویا‌هایی می‌آید که در چمدان‌های مهاجرت خودخواسته یا اجباری پنهان شده‌اند و نوستالژی‌ای که، چون سایه‌ای جادویی بر زندگی نسل‌ها می‌افتد. نسل جدید ایرانیان پراکنده در قاره‌های پنج‌گانه جهانی تازه ساخته‌اند،  چگونه فکر می کنند؟ گرایش سیاسی آنها چیست؟آیا این نسل از فرزندان و آینده سازان ایرانی کاملا در تمدن غربی حل شده اند یا هنور منتظر فرصتی و بهانه ای برای دوباره ایرانی شدن و بازگشت به وطن؟

 جهان آنها چقدر ایرانی است؟ در کدام افق فکری سیر می کنند؟ جهان این ایرانی های کمتر شناخته شده برای رسانه ها و داخل ایران، هم آشناست و هم غریب، هم واقعی و هم رویاهاشده، به سراغ بحث کمتر مطرح شده ای رفته ایم: نسل جدید ایرانیان خارج از کشور چگونه فکر می کنند؟ سئوال ساده تر و صریح تر: آنها هنوز ایرانی هستند؟

آمریکا: سرزمین آینه‌های دوگانه
در قاره آمریکا، جایی که آسمان‌خراش‌ها با زمین‌های بی‌انتها دست می‌دهند، نزدیک به دو میلیون ایرانی زندگی می‌کنند، به خصوص در ایالت کالیفرنیا و به خصوص در لس آنجلس که با محلاتی کاملا ایرونی، به تهران جلس هم معروف است!

یش از ۷۰٪ از شرکت‌کنندگان در این پژوهش گفته اند به‌طور منظم به موسیقی پاپ ایرانی گوش می دهند! موسیقی ایرانی حتی از نوع مبتدل و نه چندان فاخر آن، معجونی است که ایرانی بودن و فارسی سخن گفتن را ادامه می دهد، حواسمان هست؟! 

 مریم دها، پژوهشگر به سراغ نسل دوم و سوم ایرانیان رفت؛ جوانانی که هرگز خاک ایران را لمس نکرده‌اند، اما در خانواده ای ایرانی متولد شده اند و در جامعه آمریکایی تربیت شده اند. یکی از عجیب ترین داده ها این پژوهش، به موسیقی ایرانی مربوط می شود و  ارتباط برقرار کردن این نسل با یکی از خوانندگان لس آنجلسی،فائقه آتشین معروف به گوگوش و یک آمار قابل توجه: بیش از ۷۰٪ از شرکت‌کنندگان در این پژوهش گفته اند به‌طور منظم به موسیقی پاپ ایرانی گوش می دهند! موسیقی ایرانی حتی از نوع مبتدل و نه چندان فاخر آن، معجونی است که ایرانی بودن و فارسی سخن گفتن را ادامه می دهد، حواسمان هست؟! 

 نسل دوم و سوم اغلب بین هویت ایرانی و هویت کشور میزبان (مثلاً آمریکایی یا اروپایی) تعادل برقرار می‌کنند، که این موضوع بر گرایش‌های سیاسی آن‌ها اثر می‌گذارد، بنابراین آنها اغلب گرایش های لیبرال غربی دارند و از ایدئولوژی های مرسوم ایرانی داخل کشور دور هستند.

 اینجا، در میان ۱.۵ میلیون ایرانی آمریکا و ۴۰۰ هزار نفر در کانادا، هویت دوگانه، چون طلسمی است که هم قدرت می‌دهد و هم گاه گمراه می‌کند. یکی‌شان می‌گوید: «من در آمریکا زاده شدم، اما وقتی مادرم قورمه‌سبزی می‌پزد و در خانه مان موسیقی ایرانی پخش می شود، انگار بوی ایران را حس می‌کنم.»

در یکی از مصاحبه های این پژوهش، یکی از دانشجویان نسل جدید ایرانی می گوید: «وقتی آهنگ‌های قدیمی را می‌شنوم، انگار دارم داستان‌هایی که مادرم از جوانی‌اش تعریف می‌کرد را زندگی می‌کنم.»

 یکی دیگر گفته :«من از نظر تولد آمریکایی هستم، اما موسیقی و داستان‌هایی که در خانه می‌شنوم، باعث می‌شوند احساس کنم ایرانی هم هستم.»"

اروپا: رقص سایه‌ها در مه

در اروپا، قاره سبز که مهد جنگ و تمدن و فن آوری است،  ۱.۲ میلیون ایرانی در میان مه و آفتاب پراکنده‌اند. بریتانیا با ۴۰۰ هزار نفر، آلمان با ۳۱۹ هزار نفر، و سوئد با ۱۱۶ هزار نفر، گویی شهرهایی‌اند که در آنها زمان متوقف شده و هر ایرانی با خودش تکه‌ای از وطن را آورده است. اینجا نسل دوم نه فقط با نوستالژی، که با پرسش‌های هویت روبه‌روست.

بسیاری از نسل جدید ایرانی، گرایش سیاسی و فرهنگی خود را از والدین به ارث می برند با چاشنی نوستالوژی!. حدود ۶۵٪ از شرکت‌کنندگان در این پژوهش دانشگاهی خود را "ایرانی-آمریکایی" می‌دانند و این هویت دوگانه را به‌عنوان یک "نقطه قوت" می‌بینند.

 آنها در کافه‌های پاریس و بار‌های لندن می‌نشینند و از خود می‌پرسند: «ما کیستیم؟» پاسخ گاهی در آهنگ‌های قدیمی است و گاهی در سکوت. گاهی انکار ایرانی بودن! نوستالوژی به ایدئولوژی هم سرایت کرده است، بسیاری از نسل جدید ایرانی، گرایش سیاسی و فرهنگی خود را از والدین به ارث می برند با چاشنی نوستالوژی! البته گرایش های چپ درمیان این نسل جدید کمتر طرفدار دارد اما همچنان در نسل قدیم، هواخواهانی دارد. حدود ۶۵٪ از شرکت‌کنندگان در این پژوهش دانشگاهی خود را "ایرانی-آمریکایی" می‌دانند و این هویت دوگانه را به‌عنوان یک "نقطه قوت" می‌بینند.

آسیا و اقیانوسیه: نسیم خاور و موج‌های دور
در خاورمیانه و اقیانوسیه، نزدیک به یک میلیون نفر ایرانی زندگی می کنند، نزدیکتر به ایران ولی نه لزوما ایرانی خالص؛ طبق آمار رسمی در امارات (۳۵۷ هزار نفر) و ترکیه (۸۳ هزار نفر)  استرالیا (۱۲۰ هزار نفر) زندگی می‌کنند. ایرانی ها کمتر آفریقا را دوست دارند یا آن را برای زندگی انتخاب می کنند، فقط  کمتر از ۵۰ هزار نفر ایرانی در آفریقا زندگی می کنند.

چهار تا پنج میلیون ایرانی طبق آمار رسمی و نزدیک به 7 میلیون ایرانی؛ به شهادت آمار غیررسمی در خارج از ایران زندگی می کنند،  اعداد می‌گویند ۴۷ درصد در آمریکا، ۲۹ درصد در اروپا، و بقیه در آسیا و اقیانوسیه و آفریقا پراکنده‌اند.

مرور چکیده چند پژوهش درباره گرایش فرهنگی و سیاسی نسل جدید ایرانیان خارج از کشور قابل تامل است : یکی از این پژوهش ها به بررسی هویت قومی نسل دوم مهاجران ایرانی در سوئد می‌پردازد. نتایج نشان می‌دهد که این نسل با چالش‌های دوگانه حفظ هویت ایرانی و انطباق با فرهنگ سوئدی مواجه است. گرایش‌های فرهنگی این گروه اغلب تحت تأثیر جهانی شدن و تعاملات میان‌فرهنگی قرار دارد. نسل دوم تمایل دارد هویت ترکیبی‌ای را شکل دهد که عناصری از فرهنگ ایرانی (مانند زبان، آداب و رسوم خانوادگی) و ارزش‌های مدرن سوئدی (مانند فردگرایی و برابری جنسیتی) را در خود جای داده است.

فرهنگ‌پذیری ایرانیان در ایالات متحده، بریتانیا و هلند: آزمون مدل فرهنگ‌پذیری چندبعدی
 مطالعه دیگر  مدل فرهنگ‌پذیری چندبعدی را برای نسل جدید ایرانیان مهاجر در سه کشور غربی آزمایش می‌کند. یافته‌ها حاکی از آن است که نسل جوان‌تر (به‌ویژه متولدان خارج از ایران) گرایش بیشتری به پذیرش فرهنگ میزبان دارند، اما همچنان پیوند‌هایی با فرهنگ ایرانی از طریق خانواده و اجتماعات دیاسپورا حفظ می‌کنند. این نسل به دلیل دسترسی به رسانه‌های دیجیتال و شبکه‌های اجتماعی، هویتی سیال‌تر و جهانی‌تر از خود نشان می‌دهد.


 پژوهش دیگری به بررسی دستاورد‌های اجتماعی و اقتصادی نسل دوم ایرانیان در آمریکا پرداخته و نشان می‌دهد که این گروه به‌طور قابل‌توجهی در زمینه تحصیلات و مشاغل حرفه‌ای موفق عمل کرده‌اند. از نظر فرهنگی، گرایش به حفظ ارزش‌های خانوادگی ایرانی (مانند احترام به بزرگ‌ترها) در کنار پذیرش ارزش‌های آمریکایی (مانند خودمختاری و جاه‌طلبی) دیده می‌شود.

 مطالعات نشان می دهد   جهانی شدن تأثیر عمیقی بر نگرش‌ها و رفتار‌های این گروه گذاشته است. نسل جدید تمایل دارد از فرهنگ سنتی فاصله گرفته و به سمت ارزش‌های مدرن‌تر مانند آزادی فردی، تنوع فرهنگی و نوآوری حرکت کند. با این حال، حس تعلق به ریشه‌های ایرانی از طریق موسیقی، غذا و مناسبت‌های فرهنگی همچنان حفظ می‌شود، شاید نوروز یکی از آخرین بهانه های ایرانی بودن این نسل باشد!  این نسل به دلیل قرار گرفتن در معرض فرهنگ‌های متنوع، رویکردی گزینشی به سنت‌ها دارد و اغلب جنبه‌هایی را حفظ می‌کند که با زندگی مدرن سازگار است.

***

مرکز پژوهش‌های مجلس ایران، در سال ۱۳۸۶، با نگاهی به گذشته، سرمایه ایرانیان خارج از کشور را ۱۳۰۰ میلیارد دلار برآورد کرد و گفت که تنها ایرانیان مقیم آمریکا ۹۰۰ میلیارد دلار از این گنج را در دست دارند.ارتباط ارگانیک ایرانیان خارج از کشور با دولت ایران تقریبا قطع است، به جز در موارد کلیشه ای چون مثل گذرنامه و دعاوی حقوقی معمولی، نهاد رسمی مسئول شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور است که عملا یک شورای نیمه تشریفاتی و فاقد اختیارات محسوب می شود، ،  احمدی نژاد اولین رئیس جمهوری بود که سعی کرد تکانی به این شورا بدهد، این شورا  در دولت نهم به معاونت اجرایی ریاست‌جمهوری رفت و در سال ۱۳۹۴ دوباره به خانه اصلی‌اش بازگشت!

اگر دیر دست بجنبانیم، نسل جدید ایرانی ها در خارج از کشور ، خیلی زودتر از چیزی که فکرش را بکنیم، ایرانی بودن را کنار می گذراند و کاملا در وطن جدید خود حل می شوند، ارقام را دوباره بخوانید: قریب به هفت میلیون ایرانی دیگر ایرانی نخواهند بود!به همین آسانی و تلخی! / ارژنگ بوئینی

اما پژوهش ها این را هم می گوید که "بی تفاوتی سیاسی" و "عدم وجود یک گرایش سیاسی مشخص" یکی از شایع ترین مسائل نسل جدید ایرانی خارج از کشور است، به نظر شما چرا؟ چه تجربه ای در این مورد دارید؟

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳۴
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۶۷
هادی
|
Singapore
|
۱۳:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
از دست شستشویی های مغزی شما رها شدند. این مهمترین موهبتی است که نصیب آنها شده است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
از تورم و ... هم رها شدن
ناشناس
| Canada |
۱۶:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
نزدیک به چهل سال هست که از ایران آمدیم به اینجا ولی هنوز هم قلبمان برای آنجا می تپد، برای نوه ام از ایران می گویم فقط امیدوارم عقلانیتی که ا شکل گرفته، همینطور ادامه پیدا کند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
اتفاقا شما شستشوی مغزی شده اید
امروز هوش مصنوعی که پردازش داده ها است و می توان وادارش کرد که بر اساس داده های زبان های غیر فارسی اظهار نظر کند افکار شما را دور می اندازد.
هوش مصنوعی می تواند به تعقل و منطق فکری ایرانیان لجباز کمک نماید
حسین
| United Arab Emirates |
۱۹:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
بسیار انسانی تر فکر می کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
باید گفت آنهایی که رفتند، در دنیا و آخرت رستگار و عاقبت بخیر گشتند
محمد هادی طهمورثی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
بجاشون ۱۷ میلیون افغانی وارد کرده‌اند ??? تازه پرستار افغانی هم آورده‌اند. خدا می‌داند پرستاران یا ...؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۶
به نظر می رسد چند نفری هستند که بلافاصله پس از گذاشتن هر مطلبی در سایت تابناک مطلب منفی می گذارند و قلم به مزد هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
در عوض ۸ میلیون افغانی وارد کشور کردین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
بر اساس چه آماری اینچنین ادعا می کنید؟!
هیتلر می گفت
برای باور کردن چیزی هر چه بیشتر آن رابزرگتر بیان کنید.
در شهر ما که تفاوت چندانی با ده سال پیش نکرده.
ضمنا فرزندان من حاضر نیستند کارهایی که افغانی ها انجام می دهند را نجام بدهند
Asad
| United Arab Emirates |
۲۰:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
دوست من موضوع چه ربطی داشت به مهاجران افغان . اونها هم مثل ما از جای بدتر به بد اومدند
ناشناس
| Germany |
۲۰:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
فکر کردید مردم خارج عاشق ايرانيهای مهاجرن؟ فکر کردید
خوششان میاد یک ایرانی دکتر مهندس امر ونهیشون کنه؟ آنها هم نگران صاحب خونه شدن هستند و ترامپ نماینده این طرز تفکر است ..
ناشناس
| United States of America |
۲۱:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
دلیل اصلی مهاجرت بی ثباتی اقتصادی و سوختن زندگی با آتش تورم افسارگسیخته است.
ناشناس
|
Canada
|
۱۳:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
نگران ان هفت میلیون نفر یا نسل جدیدشان نباشیم. نگران ان ۸۰ میایون نفر داخل ایران باشیم که کاملا متفاوت از جریان اصلی فکری حاکم می اندیشند.
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۶:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
باید نگران همه ایرانیان بود و نگران حضور هشت میلیون نفر افغان
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
درود بر تو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
هفت میلیون ایرانی رو با هفت میلیون افغان جابجا کردید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
۱۵ میلیون دلبندم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۶
بالای 10 میلیون افاغنه در ایرا ن بی مهابا انرژی ایران را می بلعند متاسفانه هیچ گوش شنوایی وجود ندارد یک دهه دیگر با زاد وولد افاغنه بحران های امنیتی و
اجتماعی در جامعه بوجود خواهد آمد
مسئولین محترم به فکر نسل آینده باشید فردا دیر است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
20میلیون افغانی در ایران
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
نکنه خودت را هم افغانی حساب می کنی
Asad
| United Arab Emirates |
۱۹:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
سوال چیز دیگری بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
استیک صادر کردیم اشکنه ‌وارد کردیم
عباس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۳:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
بعنوان شخصی که مستقیم و غیر مستقیم بیش از 35 سال با ایرانیان خارج از کشور و نسلهای مختلف آنها در تماس بوده ام میخواهم مثالی را خدمتتان عرض کنم.
دوستی دارم که از قبل از انقلاب به امریکا رفته است و اگر ازش به پرسید کجائی هست بلافاصله و بدون مکث میگوید امریکائی اما هر روز آخرین اخبار ایران را او برای من میفرستد. به عبارت دیگر او به ایران از من حساس تر است. از کوچکترین خبر خوب در ایران خوشحال میشود و از کوچکترین خبر بد مغموم. حال کدام از ما ایران تر هستیم.
اگر حسادت ها و تنگ نظری ها را کنار بگذاریم و از برچسب زدن دست بردارم این هفت میلیون ایرانی در هر کجا که هستند بخشی از ایران را تشکیل میدهند، مگر ایران محدود به جغرافیای کنونی بوده که حالا ایرانی بودن محدود به همین یک میلیون و ششصد و چهل و هشت هزار کیلومتر مربع باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۲۲:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
کاملا درسته! بنده ۲۰ ساله کانادا هستم اما هر روز تابناک را ۱۰ دفعه می خونم و شادی و غم ایران را هم‌زمان دارم.
ناشناس
|
Canada
|
۱۴:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
۱۲۰ سال پبش موجی از مهاجران بسیار فقیر ژاپنی به عنوان کارگر کشاورزی به برزیل رقتند و تا ۴۰ ستل پیش هیچ ارتباطی با جامعه ژاپن نداشتند ولی تبدیل به ثروتمند ترین و توسعه یافته ترین اقلیت برزیل شدند. دقیقا چینی های امروز که هر جای دنیا هستند مانند خود چین رو به رشد و شکوفایی هستند. غرض اینکه مهاجران اینه جامعه اصلی هستند. اگر جامعه مادر رشد و توسعه کند مهاجران ان هم رشد می کنند . پس به فکر ان ۸۵ میلیون نفر باشبم
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۹:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
جالب هست بدانید که جامعه ژاپنی برزیل فقط یک درصد جمعیت برزیل هست. ولی 15 درصد پذیرفته شدگان بهترین دانشگاه برزیل از جامعه ژاپنی اصل هست و درامد متوسط ژاپنی های برزیل سه برابر درامد متوسط جامعه میزبان و چهار برابر جامعه سیاه پوستان برزیل و حتی دو برابر جامعه ایتالیایی و المانی تبارهای برزیل هست. اما چرا؟ چون خود جامعه ژاپن به همین میزان موفق بوده. پس موفقیت جوامع مهاجر فقط انعکاسی از موفقیت جامعه مادر هستند نه کمتر و نه بیشتر.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
کاش یه آمار میدادید که کدوم یک از کشورهای غیر جنگ زده و ثروتمند در دنیا، حدود 8 درصد از جمعیتشون را در قالب مهاجرت از دست داده اند؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
کره جنوبی!
تحقیق کنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
اسپند ذود کنید. هیچ‌جای دنیا به این تعداد فراری نداریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
شاید همین الان هم 10 میلیون نفر قصد رفتن داشته باشن اما توان مالیش رو ندارن .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
ضمنا حال کار کردن در کشور دیگر را هم ندارند.
ایرانی هایی که خارج از ایران رفتند
خانوادگی 5 برابر ایران دارند کار می کنند
از پسر و دختر های ده ساله تا افراد مسن تر
مثل افغانی هایی که در ایران هستند دارن جون می کنند
همونایی که در ایران حاضر نبودن کار کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۵
بله یکیش خود من
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
الی گشت
نظرسنجی
رشد قیمت دلار با مذاکره با آمریکا متوقف می شود؟