سرویس بین الملل ـ ایران در شرایطی به پای میز مذاکره با آمریکا و دیگر قدرتهای جهان درباره برنامه هستهایش باز خواهد گشت که این مذاکرات در ترکیه انجام شود.
این گونه به نظر می رسد که طرح این پیشنهاد در راستای قرار دادن آمریکا و متحدانش تحت فشارهای دیپلماتیک انجام گرفته است!
به گزارش «تابناک»، روزنامه «لس آنجلس تایمز» در یادداشتی با مطلع بالا نوشت: با این همه، هنوز پاسخی از آمریکا یا دیگر قدرتهای جهان مبنی بر پذیرفتن یا رد این پیشنهاد منتشر نشده است.
چندی پیش، «کاترین آشتون»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، «وین» را برای انجام این مذاکرات پیشنهاد داد. به گزارش منابع دولتی ایران، «منوچهر متکی»، روز یکشنبه موافقت خود را برای مذاکره با گروه 1+5 در ترکیه ابراز داشت و به دنبال آن، برخی رسانههای ترکیه، از موافقت اصولی مقامات وزارت خارجه این کشور برای برگزاری این مذاکرات خبر دادند، ولی هنوز تاریخ و محل دقیق آن تعیین نشده است.
در این باره باید گفت که ترکیه، یکی از اعضای پیمان آتلانتیک شمالی، «ناتو»ست که با آخرین دور تحریمهای سازمان ملل علیه ایران مخالفت کرد و پس از آنکه همراه با برزیل، بیانیهای را با تهران مبنی بر انتقال تقریبا نیمی از سوخت هستهای ایران به ترکیه، به امضا رساند، آمریکا را خشمگین ساخت. در مقابل، مقامات آمریکایی ترکیه و برزیل را به تضعیف تلاشهای آمریکا و اروپا در راستای توقف بلندپروازیهای ایران متهم کردند.
این روزنامه آمریکایی افزود، ولی چندی است که روابط ترکیه و اسراییل، متحد اصلی آمریکا، که برنامه هستهای ایران را بزرگترین چالش امنیتی خود میداند، تیره شده است.
همچنین آنکارا به تازگی اسراییل را در فهرست تهدیدهای استراتژیک ترکیه قرار داده است.
بنا بر این گزارش، مذاکره با ایران، بیش از یک سال پیش و پس از آنکه تهران طرح ارسال بیش از نیمی از ذخایر سوخت هستهای خود به روسیه و سپس به فرانسه در ازای دریافت سوخت مورد نیاز برای رآکتور هستهایش را نپذیرفت، متوقف شد و از آن پس، دولت اوباما تلاشهایی را در راستای متقاعد ساختن روسیه و چین به حمایت از تحریمهای بینالمللی و فشار بر کشورهای اروپایی برای اعمال محدودیتهای یکجانبه علیه ایران را آغاز کرد.
«لس آنجلس تایمز» در ادامه مینویسد: این در شرایطی است که جمهوری اسلامی برنامه غنیسازی خود را ادامه داده و حتی توانسته است سوخت با غنای 20 درصد نیز تولید کند که به گفته برخی کارشناسان برای رآکتورهای پزشکی مناسب است.
گزارشها حاکی از آن است که آمریکا و قدرتهای جهان در نظر دارند پیشنهاد مشابهای را مطرح سازند، ولی این بار باید حجم بیشتری از ذخایر اورانیوم ایران، مورد مبادله قرار گیرد.
با این همه، دیپلماتهای غربی تردید دارند مذاکرات آتی، نتیجه مثبتی داشته باشد و مقامات ایرانی نیز قدرتهای جهان را به طرح شرایط پیچیده و پیشنهادهای چندگانه متهم میسازند.