به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، جامعهشناسان باور دارند که تکدیگری معضلی است که میتواند پوششی برای رخداد آسیبهای اجتماعی مختلف مانند واسطهگری، تن فروشی، فروش و مصرف مواد مخدر باشد.کمک مستقیم به متکدیان؛ دادن پول دستی، البسه یا بستههای غذایی، نه تنها آسیبها را گسترش میدهد، بلکه وجود این افراد چهره شهر را زشت کرده و کمک مردم نیز باعث میشود تا متکدیان پس از رفع نیاز مالی به کارهای دیگر مانند توزیع مواد مخدر اقدام کنند.
تکدیگری طبق مواد 712 و 713 قانون مجازات اسلامی جرم است. پژوهشها نشان میدهد شماری از متکدیان به دلایلی مانند طلاق، اعتیاد، بیسرپرستی و بدسرپرستی و نیز محرومیت از رفاه اجتماعی، دارای پیوندهای ناقصی با جامعه و خانواده هستند که سبب افزایش میل به انحراف و از جمله تکدیگری در بین آنان شده است. از سوی دیگر هستند افرادهای زیادی که از لحاظ مالی ناتوان نیستند، بلکه تنها به خاطر راحتی کار و کسب درآمد به این شغل روی آوردهاند! به طوریکه بیش از 85 درصد، ریشه تکدیگری را اقتصادی میدانند.
مشاهدات عینی خبرنگار تسنیم از سطح شهر سنندج حاکی از آن است که در چهارراهها و سطح خیابانها افرادهایی هستند که خودرو به خودرو و یا مغازه به مغازه میگردند و پول جمع میکنند. مسئولان نیز همواره مدعیاند که این افراد اکثراً غیربومی هستند اما هر چه باشند وجود آنان در سطح شهر به عنوان یک آسیب فرهنگی و اجتماعی، آثار و پیامدهای منفی و معضلاتی را در پی دارد که متولیان و متخصصان این امر باید چاره اساسی برای ساماندهی این وضعیت بیندیشند.
عواملی مانند حمایت، تأمین، کنترل و رفاه اجتماعی، جهتدهی ارزشی، عدم نگرش منفی، بازسازی روابط مرده اجتماعی با فرآیندهای توانمندسازی مددکاری اجتماعی و تقویت روابط سست و نیمبند با اطرافیان میتواند به ترک تکدیگری کمک کند.
در همین راستا؛ صبح امروز جلسه شورای اجتماعی استان با حضور مسئولان در سالن جلسات شهدای گمنام استانداری کردستان برگزار شد، نشستی که همانند سایر جلسات گذشته، به وقت تلفکنی، طرح مشکل و تکرار اظهارات تکراری مبنی بر اینکه باید برخورد شود، رسانهها کمک کنند و ارائه گزارشات اختصاص داده شد.
طرح ضربتی برخورد با متکدیان در کردستان
علیاکبر ورمقانی، معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان با اشاره به دستور کار جمعآوری متکدیان؛ در حالی خواستار برخورد جدی با متکدیان حرفهای و غیربومی در استان شد.
وی با بیان اینکه تکدیگری یک معضل کشوری و استانی و روش کار و درآمدزایی برخی افراد است، بر ضرورت تدوین آئیننامه جمعآوری متکدیان تأکید کرد و گفت: اکثر متکدیان حرفهای و این کارشان به خاطر فقر اقتصادی، بیپولی و نداری نیست، بلکه سود اقتصادی بسیار بالایی نیز دارد.
معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان تصریح کرد: باید به صورت بهویژه با متکدیان غیربومی برخورد و به استانهای خود ارجاع داده شوند و اجازه ندهیم که این افراد چهره شهر را آلوده کنند.
ورمقانی با اشاره به نقش رسانهها در آگاهسازی مردم، از خبرنگاران خواست که با انعکاس واقعیات این حوزه؛ ترحم افراد جامعه نسبت به این افراد کمتر کنند.
15 نهاد متولی ساماندهی متکدیان پای کار بیایند
حسین رسولی، مدیرکل بهزیستی استان کردستان نیز در این جلسه با ابراز تأسف از اینکه علیرغم تلاشهای زیاد، همچنان شاهد حضور متکدیان در سطح شهر و به ویژه در ورودیهای شهر هستیم، اظهار کرد: ساماندهی متکدیان تنها وظیفه شهرداری، بهزیستی یا کمیته امداد نیست، بلکه حدود 15 نهاد در این زمینه مسئولیت دارند.
وی با پیشنهاد اینکه هرماه جلساتی با حضور نمایندگان این نهادها در استان برگزار شود تا بتوانیم با همفکری و همافزایی، چالشها و مسائل موجود را مدیریت کنیم؛ گفت: همچنین جلساتی با استانهای همجوار در نظر گرفته شود، وقتی صحبت از ساماندهی میشود، نباید صرفاً به جمعآوری و انتقال افراد به استانهای دیگر فکر کنیم، چراکه این کار میتواند مشکلات را در آن مناطق تشدید کند.
مدیرکل بهزیستی استان کردستان افزود: اگر بتوانیم با استانهای همجوار مانند زنجان، کرمانشاه و همدان که مراجعات زیادی از آنها صورت میگیرد، جلسهای برگزار کنیم و سازوکاری برای شناسایی و اعزام متکدیان غیربومی به استان خودشان ایجاد کنیم، آن استان نیز میتواند نسبت به ساماندهی آنها اقدام کرده و افراد را تحویل بهزیستی یا کمیته امداد استان خود دهد.
وی از آمادگی اورژانس اجتماعی برای پذیرش متکدیان به عنوان مخاطب سازمان بهزیستی خبر داد و عنوان کرد: اورژانس اجتماعی این آمادگی را دارد که بر اساس نوع مشکل متکدیان، اعم از معلولیت، بیماری روانی یا کودک بودن، آنها را در مراکز مربوطه نگهداری کند.
رسولی توضیح داد: شهرداری یا سایر مراجع، افرادی را که به عنوان متکدی گزارش میدهند، همکاران ما در اورژانس اجتماعی به این موضوع ورود کرده و مواردی را که مربوط به مخاطبان بهزیستی باشد در مراکز نگهداری میکنند.
دستگیری یک تبعه خارجی در سنندج
صلاح وکیلی، مدیر مرکز متکدیان و گرمخانههای شهرداری سنندج نیز در این جلسه با اشاره به اینکه ساختمان کنونی مرکز نگهداری متکدیان واقع در خیابان 17 شهریور سنندج، فعالیت خود را از سال 1386 به عنوان مرکز گرمخانه آغاز کرده و ادامه دارد، خاطر نشان کرد: این مرکز در فصل زمستان، بهطور متوسط هر شب پذیرای 80 نفر افراد بیسرپناه بوده و این طرح هر سال از آبان آغاز و تا پایان اردیبهشت در 16 شهر استان اجرا میشود.
وی با بیان اینکه مرکز متکدیان از سال 1396 به سامانه مجهز شده و در آن همه اطلاعات متکدیان ثبت میشود و این اطلاعات از طریق این سایت در اختیار وزارت کشور قرار میگیرد، گفت: با دستور مقام قضائی، نیروهای شهرداری به صورت شبانهروزی در سطح شهر گشتزنی کرده و متکدیانی که در معابر اصلی و فرعی حضور دارند، جمعآوری و به مرکز متکدیان منتقل میشوند.
وکیلی مدعی شد: درآمد روزانه برخی متکدیان در سنندج به دو میلیون تومان میرسد و سال گذشته نیز خبری درباره پیشنهاد رشوه 150 میلیون تومانی یکی از متکدیان به یکی از نیروهای مرکز شهرداری منتشر شد که با پیگیری مراجع قضائی، فرد خاطی زندانی شد. برخی افراد متکدی، کودکان را در نواحی منفصل شهری به ازای روزانه یک میلیون تومان اجاره میدهند!
وی بیان کرد: در حال حاضر، در ورودی راههای استان چندین باند متکدی فعال هستند و به همین دلیل، یک نفر از نیروهای این مرکز به صورت مستقل و 12 ساعته در ورودی شهر مستقر شده تا از ورود این افراد جلوگیری کند. در راستای فرهنگسازی نیز چندین نمایشگاه در معابر اصلی شهر برگزار شده تا مردم از نحوه درآمد متکدیان آگاه و از کمک به متکدیان خیابانی خودداری کنند.
مدیر مرکز متکدیان و گرمخانههای شهرداری سنندج با اشاره به اینکه شهر تبریز به عنوان شهر بدون گدا شناخته شده است عنوان کرد: بسیاری از متکدیان تبریزی در سنندج دستگیر شدهاند و آنها عنوان میکنند که در تبریز مردم به متکدیان پول نمیدهند و به کردستان میآیند. تا سال 92 متکدیانی از پاکستان و عراق داشتیم اما از سال 93 به بعد هم، هیچ متکدی خارجی در سنندج مشاهده نشده، به جز یک مورد در نوروز سال جاری که یک تبعه سوری یک شب در گرمخانه حضور داشت و پس از تشکیل پرونده توسط نیروی انتظامی دستگیر و تعیین تکلیف شد.
وکیلی با یادآوری اینکه تکدیگری طبق قانون 712 جرم محسوب میشود، اظهار کرد: بسیاری از متکدیان مبتلا به بیماریهای ویروسی و واگیردار مانند اچآیوی مثبت هستند که با همکاری مرکز بهداشت، افراد دارای بیماریهای خطرناک به مراکز درمانی معرفی شدهاند.
به گزارش تسنیم؛ با این تفاسیر؛ باید منتظر ماند و دید که 15 دستگاهی که مسئولیت ساماندهی این معضل تکدیگری که چهره شهر را زشت کردهاند، چه زمانی به مسئولیت قانونی خود عمل کرده و پای کار میآیند و بهجای حرفهای تکراری، چارهای عملی میاندیشند. خبرگزاری تسنیم در گزارشاتی این موضوع را پیگیری کرده و تا حصول نتیجه و پای کار آمدن متولیان امر، اطلاعرسانی خود را ادامه میدهد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.