
وقتی خبر درگذشت پاپ فرانسیس در سراسر جهان منتشر شد، رسانههای بزرگ از تایمز لندن تا گاردین، الستار اسپانیا، دیلی تلگراف و شیکاگو تریبون و ...، همگی از یک عکس برای پوشش این خبر استفاده کردند.
به گزارش تابناک، این تصویر پاپ، در عمده رسانههای جهان و به ویژه در روزنامههای مطرح، به عنوان «عکس یک» در روز درگذشت پاپ استفاده شد. تصویری از پاپ فراسیس با دستی بالا آمده برای خداحافظی، با نوری که از سمت چپ او میتابد و فضا را روشن میکند.
اما بررسیهای دقیقتر خبرنگار تابناک، برای یافتن اصل عکس و نام عکاس آن، نشان میدهد که این تصویر، به احتمال زیاد نسخهای دستکاریشده از عکس اصلی است.
تفاوت عکس اصلی و فتوشاپشده: جابجایی نورِ "مقدس"
در عکس اصلی که توسط عکاس خبری گرفته شده، نور فلاش دوربین در پشت سر پاپ و سمت راست او دیده میشود. اما در نسخهای که رسانهها منتشر کردهاند، این نور بهصورت دیجیتالی جابجا شده است: نقطه نورانی اصلی تیره شده و در عوض، منبع نوری جدیدی در سمت چپ پاپ، بین صورت و دست او قرار گرفته است. این تغییر، احتمالا تصویر را دراماتیکتر و تقریباً روحانی نشان میدهد، گویی نوری آسمانی فضا را برای او را روشن کرده است. احتمالا موضوع به نمادگرایی های مسیحی و اروپایی مربوط می شود.

نسخه احتمالا دستکاریشده، که در صدد بوده نور مقدس را در بین دست و چهره پاپ نگه داشته و به فضای خارج منتقل نکند، . تقدس بخشی فتوشاپی به تصویری از یک رهبر مذهبی قلمداد می شود.
در هر حال، این اقدام، پرسشی مهم را هم در خود نهفته دارد. بحث بر سر استفاده هماهنگ و عجیب همه این روزنامهها از تصویر دوم یا همان نسخه احتمالا دستکاری شده است. اگر حتی دو عکس محزا باشند چرا -به طور اتفاقی هم که شده-، حتی یک رسانه هم، تصویر اول را استفاده نکرده است؟ چرا تمرکز همه روی عکس دوم است؟ این سئوال از نظر نمادشناسی و توجه و دقت این رسانه ها به این نمادها، می تواند قابل تأمل باشد.
نظر شما چیست؟