کارشناس جمهوری آذربایجان در گفت‌و‌گو با تابناک:

سفر پزشکیان به جمهوری آذربایجان فصل جدید در روابط دو کشور است/ افتتاح پل آغبند-کلاله؛ از برجسته‌ترین موارد سفر

«سیمور ممداف» معتقد است سفر مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران به جمهوری آذربایجان فصل جدید در روابط دو کشور را رقم خواهد زد که نشانه‌ای مثبت از روابط دوجانبه است.
کد خبر: ۱۳۰۱۵۵۶
|
۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۳ 26 April 2025
|
7915 بازدید
|

مدیر باشگاه کارشناسان بین المللی اوراسیا-آذربایجان می‌گوید: یکی از برجسته‌ترین موارد این سفر افتتاح پل آغبند-کلاله خواهد بود؛ یک پروژه زیرساختی بلندپروازانه که قرار است چشم‌انداز تجارت منطقه‌ای را دگرگون کرده و دو اقتصاد را به طرق جدیدی به هم متصل کند.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، مهدی سنایی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور با انتشار یادداشتی در حساب کاربری خود در شبکه ایکش نوشت:دکتر پزشکیان به دعوت رئیس‌جمهور آذربایجان ۸ اردیبهشت برای انجام سفری رسمی عازم باکو خواهد شد. برنامه‌های متعددی پیش‌بینی شده و امید می‌رود شاهد فصل جدیدی از گسترش همکاری‌ها میان دو کشور برادر با پیوند‌های عمیق تاریخی، در همه عرصه‌ها از جمله بازرگانی و استان‌های مرزی باشیم.

«سیمور ممداف»، مدیر باشگاه کارشناسان بین المللی اوراسیا-آذربایجان در خصوص اهداف و اهمیت سفر مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران به جمهوری آذربایجان به خبرنگار تابناک گفت: در تاریخ ۲۸ آوریل، رئیس‌جمهور ایران، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران به دعوت رئیس‌جمهور الهام علی‌اف، به جمهوری آذربایجان سفر رسمی خواهد داشت. این سفر ممکن است نقطه‌عطفی در روابط پیچیده، اما ریشه‌دار بین دو کشور همسایه باشد.

وی افزود: هیئت ایرانی که حدود ۱۲۰ نفر شامل رهبران کسب‌وکار، استانداران استان‌های شمال‌غربی ایران و اعضای گروه دوستی پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان خواهد بود، به طور قابل توجهی بزرگ است. برای باکو و تهران، این سفر تنها جنبه تشریفاتی ندارد. این فرصتی است برای از سرگیری روابط، تعمیق تجارت و نشان دادن اراده جدی برای همکاری در زمینه‌هایی که منافع مشترک واضح‌تر از تنش‌های گذشته است.

یکی از برجسته‌ترین موارد این سفر افتتاح پل آغ‌بند-کلاله خواهد بود؛ یک پروژه زیرساختی بلندپروازانه که قرار است چشم‌انداز تجارت منطقه‌ای را دگرگون کرده و دو اقتصاد را به طرق جدیدی به هم متصل کند

وی تاکید کرد: یکی از برجسته‌ترین موارد این سفر افتتاح پل آغ‌بند-کلاله خواهد بود؛ یک پروژه زیرساختی بلندپروازانه که قرار است چشم‌انداز تجارت منطقه‌ای را دگرگون کرده و دو اقتصاد را به طرق جدیدی به هم متصل کند. این سفر همچنین شامل برگزاری همایش تجاری ایران و جمهوری آذربایجان و امضای چندین توافق‌نامه همکاری خواهد بود.

مدیر باشگاه کارشناسان بین المللی اوراسیا-آذربایجان در ادامه تصریح کرد: قبل از سفر، رئیس‌جمهور پزشکیان بر تمایل ایران به «بازگشایی پتانسیل کامل» روابط دوجانبه تأکید کرد. او به قرن‌ها پیوند تاریخی و فرهنگی اشاره کرد و خواستار تعامل بیشتر نه فقط میان دولت‌ها، بلکه در زمینه‌های تجارت، گردشگری، فرهنگ و جامعه مدنی شد.

وی در خصوص اهمیت این سفر پس از سردی روابط دو کشور در سال‌های اخیر گفت: این تلاش برای احیای روابط پس از دوره‌ای دشوار صورت می‌گیرد. تنش‌های دیپلماتیک در سال‌های اخیر شدت گرفته بود، به‌ویژه پس از حمله ۲۰۲۳ به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران. اما در دیپلماسی، زمان‌بندی و لحن بسیار اهمیت دارند. سفر پزشکیان نشان‌دهنده آمادگی ایران برای برگرداندن صفحه است. در عوض، باکو این نکته را روشن کرده که مشارکت‌های جهانی آن—شامل کشور‌های غربی—به‌منظور تهدید هیچ یک از همسایگان نیست، کمترین تهدید برای ایران، کشوری که جمهوری آذربایجان پیوند‌های تاریخی، دینی و خانوادگی عمیقی با آن دارد.

وی گفت: نشانه‌های پیشرفت هم‌اکنون قابل مشاهده است. در تاریخ ۸ آوریل، رئیس‌جمهور علی‌اف با وزیر راه و شهرسازی ایران، فرزانه صادق، که همچنین رئیس کمیسیون مشترک بین‌دولتی است، ملاقات کرد. مذاکرات آنها بر توسعه کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب، ساخت پل‌هایی بر روی رودخانه ارس و همکاری‌های گسترده‌تر در زمینه لجستیک و زیرساخت‌ها متمرکز بود. صادق همچنین با معاون نخست‌وزیر آذربایجان، شاهین مصطفی‌یف، ملاقات کرد. طرفین تأکید کردند که گفت‌و‌گو‌های سطح بالا برای شکل‌دهی به یک دستورکار مرتبط و آینده‌نگر ضروری است.

روابط میان آذربایجان و ایران در حال کسب حرکت مثبت است. تجارت در حال افزایش است. در سال ۲۰۲۴، حجم تجارت دوجانبه ۳۲ درصد رشد کرد، ترافیک حمل‌ونقل کالا ۲۰ درصد افزایش یافت و حمل‌ونقل ترانزیتی بیش از ۲۳ درصد جهش داشت

«سیمور ممداف» یادآور شد: کارشناسان توافق دارند که روابط میان آذربایجان و ایران در حال کسب حرکت مثبت است. تجارت در حال افزایش است. در سال ۲۰۲۴، حجم تجارت دوجانبه ۳۲ درصد رشد کرد، ترافیک حمل‌ونقل کالا ۲۰ درصد افزایش یافت و حمل‌ونقل ترانزیتی بیش از ۲۳ درصد جهش داشت. دو کشور اکنون هدفی برای افزایش حجم تجارت سالانه به ۱۰ میلیارد دلار در پنج سال آینده تعیین کرده‌اند—هدف بلندپروازانه‌ای که با توجه به روند‌های فعلی، قابل دسترسی است.

وی در ادامه تاکید کرد: لجستیک در مرکز این تحول قرار دارد. پروژه‌هایی مانند کریدور‌های شمال-جنوب و شرق-غرب، ترمینال جدید در آستارا و پل‌هایی، چون سیاه‌رود-اردوباد و آغ‌بند-کلاله در حال تبدیل منطقه به یک شریان حمل‌ونقل حیاتی هستند—که نه تنها جمهوری آذربایجان و ایران را به هم متصل می‌کنند، بلکه اروپا، قفقاز و جنوب آسیا را نیز به هم پیوند می‌دهند. برای ایران، این مسیر‌ها پیوندی مستقیم و کارآمد به دریای سیاه ایجاد می‌کنند و از مسیر‌های بی‌ثبات‌تر و غیرقابل اعتماد اجتناب می‌کنند.

وی در خصوص زمینه همکاری دو کشور در حوزه انرژی گفت: همکاری انرژی نیز در حال پیشرفت است. پروژه‌های مشترک نیروگاه آبی مانند خدآفرین و قیزقلعه سی، و نیروگاه‌های واقع در ارس، اردوباد و مرزاد، یا عملیاتی هستند یا در حال توسعه‌اند. ایران به توافق‌های خود در این پروژه‌ها حتی در زمان اشغال ارمنی مناطق مرزی جمهوری آذربایجان احترام گذاشته است—که نشان‌دهنده رویکرد استراتژیک بلندمدت آن است. امروز، شبکه‌های برق دو کشور در پنج نقطه به هم متصل شده‌اند با ظرفیت کل ۸۶۰ مگاوات. برنامه‌هایی برای تبادل انرژی بیشتر و شراکت‌های احتمالی نفت و گاز نیز روی میز است که عمق تعامل استراتژیک را نشان می‌دهد.

وی تاکید کرد: به طور ساده، دو رئیس‌جمهور در باکو مطالب زیادی برای بحث خواهند داشت. اما اهمیت این سفر فراتر از اعلام پروژه‌ها و طرح‌های زیرساختی است. برای جمهوری آذربایجان، این یک فرصت است تا نقش خود را به عنوان یک مرکز منطقه‌ای که شرق و غرب، شمال و جنوب را به هم متصل می‌کند، تثبیت کند—نقشی که بر اصول واقع‌گرایی، بی‌طرفی و دیپلماسی متوازن بنا شده است

در زمانی که جهان با بی‌ثباتی مواجه است، اعتماد و همکاری بین باکو و تهران می‌تواند نه تنها به عنوان الگویی از دیپلماسی هوشمندانه منطقه‌ای، بلکه به عنوان یک مشارکت حیاتی در ثبات قفقاز جنوبی و فراتر از آن عمل کند

 

وی افزود: برای ایران، این فرصتی است تا روایت منطقه‌ای را تغییر دهد، روابط اقتصادی خود را متنوع کند و از طریق زیرساخت‌های حمل‌ونقل در حال گسترش جمهوری آذربایجان به بازار‌های خارجی دسترسی امن پیدا کند.

مدیر باشگاه کارشناسان بین المللی اوراسیا-آذربایجان در پایان تصریح کرد: اگر سفر رئیس‌جمهور پزشک‌یان منجر به توافقات ملموس و پیشرفت عملی در پروژه‌هایی شود که قبلاً پیش‌بینی شده بودند، ممکن است آغازگر فازی جدید در روابط آذربایجان و ایران باشد—مرحله‌ای که در آن تاریخ، جغرافیا و منافع متقابل بر اختلافات گذشته غلبه می‌کنند. در زمانی که جهان با بی‌ثباتی مواجه است، اعتماد و همکاری بین باکو و تهران می‌تواند نه تنها به عنوان الگویی از دیپلماسی هوشمندانه منطقه‌ای، بلکه به عنوان یک مشارکت حیاتی در ثبات قفقاز جنوبی و فراتر از آن عمل کند.

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۱۲
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
رییس جمهور زمینی بروند سوار هلیکوپتر یک وقت نشوند
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
والله زمینی هم خطرناکه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
انشااله این سفر برای در کشور دوست و برادر مایه خیر و برکت باشد.
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
هم زمینی بروید و برگردید، هم همیشه یک شخصیت آذربایجانی کنارتان باشد، هم مرتب در طول مسیر با ماشینها جابجا بشین و هم دو سه ماشین عین هم و پلاک یکسان. اسرائیل رفیق آذربایجان است و بیرحمانه از هر فرصتی استفاده میکند. حتی غذا هم با خودتون از ایران ببرید و غذا هم از خودتان دور نباشد حتی به ایرانی های همراه هم ندین.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
بهترین پیشنهاد همینه. هرجا میروند با علی اف دست در دست هم باشند که مبادا اتفاقی بیفتد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
سازش با کشوری که مرز مشترکش با ایران رو به اسراییل سپرده چه منفعتی می تونه داشته باشه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
وجود این پل هیچ وقت دشمنی دولتی را نمی تواند حل بکند چون غیر ازاین پل حداقل شش پل قدیمی بین اوتای وبوتای وجوددارد حتی مرز خشکی که احتیاج به پل راند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
کارشناسان امور خارجه دو مطلب مهم تاکید بر مواضع اصولی ایران مبنی بر عدم تغییر مرز ایران و ارمنستان و مخالفت بر بازگشایی زنگه زور و همچنین صحبت به زبان فارسی را به پزشکیان و گروه همراه یادآور شوند.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۴:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
اگر ریاست جمهوری از زبان مشترک برای خوش و بش با ریاست جمهوری آذربایجان استفاده کنند قطعا اثرگذاری فوق العاده مثبت بر مذاکراتشان خواهد گذاشت.
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
لطفاً بی خیال افتتاح شوند
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت