نه رشوه نه عشوه در او کارگر نبود؛

سه سال مدیریتی که ثابت کرد «می شود، اگر بخواهیم»

کلنل میشل، کاردار بریتانیا در ایران با تأیید خطرناک بودن اقدام امیر کبیر، در عین حال، چنین نویدی را به مافوق خود می دهد: «به احتمال قوی پس از مرگ یا عزل میرزا تقی خان، همه نقشه های او راجع به احداث نیروی دریایی در خلیج فارس به بوته فراموشی خواهد افتاد»؛ نامه ای که نشان از توطئه کثیف انگلیس در فراهم آوردن زمینه عزل و شهادت امیر دارد.
کد خبر: ۱۴۱۵۹۵
|
۲۰ دی ۱۳۸۹ - ۱۷:۱۳ 10 January 2011
|
15494 بازدید
|
میرزا تقی خان امیر کبیر، نامی است که بی تردید در تاریخ ایران زمین خواهد ماند و تا به ابد از او به نیکی یاد خواهد شد.

به گزارش «تابناک»، امیر کبیر که در دوران قاجار توانست با تحمل سختی های فراوان از طبقه ای فرودست به مقام صدر اعظمی برسد، با پشتکار، دلسوزی، قاطعیت و تعبدی که داشت، اقداماتی اساسی در راستای پیشرفت ایران کرد و خدماتی ماندگار از خود به یادگار گذاشت.

رسیدن یک آشپز زاده به صدر اعظمی ناصرالدین شاه مستبد در دوران قاجار، نشان از سخت کوشی، هوش و ذکاوت بزرگمردی داشت که سرانجام نیز با نیرنگ بیگانگان، حرص و حسادت درباریان فاسد و شاه ضعیف النفس و ظالم به شهادت مظلومانه اش در حمام فین کاشان در بیستم دی ماه سال 1230 منجر شد.

امیر کبیر در دوران کوتاه صدارتش ـ تنها نزدیک به سه سال ـ تحولات بسیاری را در بخش های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، نظامی، اقتصادی و... رقم زد و منافع بسیاری را نصیب آحاد ملت کرد.

بنا بر این گزارش، از جمله اقدامات و اصلاحات امیر کبیر می توان به چنین مواردی اشاره داشت:

ایجاد آرامش و امنیت در سراسر ایران و برخورد قاطع با یاغیان، گردنکشان و تجزیه طلبان، کوتاه کردن دست درباریان از بیت المال، اصلاح ساختار پوسیده اداری، مبارزه قاطع با فساد و ارتشا، از بین بردن پارتی بازی و خرید و فروش پست و مقام، اجرای عدالت و قانون و تقسیم پست ها به مقیاس لیاقت و ارزش اشخاص، جلوگیری از تعدی حکام، حذف القاب زاید درباریان، ایجاد نیروی دریاری برای دفاع از تمامیت ارضی ایران با وجود مخالفت های سرسختانه انگلیس و خودداری این استعمارگر پیر از فروش کشتی به ایران، سازماندهی و انتظام ارتش همراه با تهذیب اخلاق نظامیان، ایجاد چاپارخانه های منظم، توجه جدی به امر بهداشت و سلامتی مردم، ایجاد و گسترش صنایعی همچون راه اندازی کارخانه های تصفیه شکر و قندسازی در مازندران، بلورسازی در تهران و اصفهان و قم، کاغذسازی در تهران و اصفهان، حریربافی در کاشان، راه اندازی کارگاه های چدن ریزی، ترویج کشت نیشکر در خوزستان در دو منطقه عقیلی و شوشتر، تجدید بنای پل عظیم و تاریخی شوشتر و هفت چشمه آن، ساختن یک سد بزرگ روی رودخانه معروف گرگان رود ـ زیر نظر یک مهندس ایرانی و توسط هزار کارگر ظرف تنها یک سال و در نتیجه به زیر کشت رفتن دشت وسیع استر آباد، بنای یک سد بزرگ در نقطه اتصال دو رود قره چای و بستن پل معروف دلاک بر روی آن، اتمام کار نهر عظیمی که آب رود کرج را به تهران منتقل کرد و تهران را از بی آبی شدید نجات داد، آغاز کار انتقال آب از شمیران به تهران که به علت شهادتش نیمه کاره ماند، گسترش نشر و ترجمه کتاب، راه اندازی مدرسه دارالفنون، انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه، ایجاد عمارات، بناها و بازار در تهران و دیگر شهرهای کشور، برخورد قاطع با فتنه بابیت و بهائیت و... .

نکته ظریف اینکه امیر کبیر مدرسه دارالفنون ایران را بیست سال پیش از دارالفنون ژاپن بنا نهاد. از سویی حساسیت امیر کبیر به خودکفایی ایران و وابسته نبودن به بیگانگان چنان بود که دستور داد، برای حمایت از صنایع داخلی، لباس نظامیان از شال پشمین مازندرانی تهیه شود و شال های دستی کرمانی را طوری ارتقای کیفیت داد که با شال های کشمیری رقابت کرده و از این روی به شال امیری معروف شدند.

در این باره، جالب است بدانیم از آنجا که تا آن زمان سردوشی نظامیان از اتریش تهیه می شد، امیرکبیر روزی با دیدن سردوشی زیبا و جالبی که توسط یک زن ایرانی به نام بانو خورشید دوخته شده بود، چنان خوشحال شد و به وجد آمد که ضمن تشویق فراوان او دستور داد امتیاز تهیه سردوشی را برای مدت پنج سال به این بانو واگذار کنند تا با تأسیس کارگاهی مجهز و به کارگیری شاگردانی زیاد، سردوشی مورد نیاز ارتش را تأمین کند.

امیر کبیر اعتقاد داشت: این خیانت به ملت و کشور است که آنچه را که می توان در کشور تولید کرد، مورد استفاده قرار نداد و از بیرون آورد.

در سیاست خارجی نیز امیرکبیر ذره ای انعطاف در برابر زیاده خواهی دیگر کشوها از خود نشان  نمی داد. در زمان صدارت امیر، کسی اجازه  نداشت که با مأمورین و سفرای خارجی روابط خصوصی برقرار کند و همه مأمورین دولت را از ایجاد رابطه با اجانب بر حذر می داشت.

در زمان صدارت او، هیچ یک از کشورهای همسایه نتوانستند حقوق سیاسی کشور را مورد تعرض قرار دهند. امیرکبیر امتیاز شمال را از دست روس ها بیرون کرد و زیر نظر دولت ایران قرار داد. از ساختن بیمارستان توسط روسیه در استر آباد جلوگیری کرد، زیرا به طور معمول کشورهای استعمارگر تلاش داشتند اهداف تبلیغاتی و استعماری خود را در لوای ساختن بیمارستان و مدرسه و پخش دارو در کشور دنبال کنند و امیر کبیر با هوشیاری، مانع از اجرای این ترفند دشمنان شد و در عوض خود به بهبود بهداشت کشور پرداخت.

او مصونیت جزایی خارجی ها را لغو کرد و در یک کلام در پی عزت ایران لحظه ای در برابر زیاده خواهی اجانب کوتاه نیامد. در این راه نیز انگلیس یا فرانسه یا روسیه و غیره برای او تفاوتی نداشت.

قائم مقام درباره امیر کبیر چنین گفته است: «پشتکار شگفت آوری داشت.»

«واتسون» منشی وقت سفارت انگلیس در کتاب تاریخ ایران چنین از او یاد کرده است:

«امیر نظام به همان اندازه پرکار بود که غیرت مسئولیت داشت. روزها و هفته ها می گذشت که از بام تا شام کار می کرد و نصیب خود را همان وظیفه مقدس می دانست و دشواری ها و تیرگی ها او را از کار سست و دلسرد نمی ساخت. درستی و راست کرداری از دیگر مظاهر استحکام اخلاقی اوست. از این نظر فنا ناپذیر بود... او به آسانی به کسی قولی نمی داد، اما هر آینه که انجام کاری را وعده می داد، باید به سخنش اعتماد نمود و انجام آن کار محقق شمرده می شد. امیر سخن کوتاه می گفت و کوتاه می نوشت.»
 
وزیر مختار انگلیس در باب امیرکبیر چنین لب به اعتراف گشود: «پول دوستی در وجود امیر بی اثر بود.»

دکتر پلاک از اهالی اتریش به ظرافت درباره او گفت: «پول هایی که می خواستند به او بدهند و نمی گرفت، خرج کشتنش شد.»

رضا قلی که او را به خوبی می شناخت، درباره اش نوشت: «امیرکبیر به رشوه و عشوه کسی فریفته نمی شد.»

در هنگامه ای که امیرکبیر سخت در پی ایجاد نیروی دریایی برای حضور مقتدرانه ایران در خلیج فارس بود، وزیر خارجه انگلیس با مخالفت شدید با فروش کشتی به ایران، در نامه ای محرمانه به سفارت خود در تهران، از این موضوع به طور شدید اظهار نگرانی و چاره جویی می کند و کلنل میشل، کاردار بریتانیا در ایران، با تأیید خطرناک بودن اقدام امیر کبیر، در عین حال  چنین نویدی را به مافوق خود می دهد:

«به احتمال قوی پس از مرگ یا عزل میرزا تقی خان، تمام نقشه های او راجع به احداث نیروی دریایی در خلیج فارس به بوته فراموشی خواهد افتاد»؛ نامه ای که نشان از توطئه کثیف انگلیس در فراهم آوردن زمینه عزل و شهادت امیر کبیر دارد.

باری! یکی از نکات بسیار مهم درباره اقدامات گسترده امیرکبیر در دوران صدارتش این است که همه این فعالیت ها و خدمات گسترده اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، نظامی، اجتماعی، بهداشتی، آموزشی و... تنها و تنها ظرف سه سال انجام گرفت، آن هم در زمانی که امیر از هر سو تحت فشار بود و زیرساخت های لازم برای انجام امور فراهم نبود، لکن امیر بدون بهانه جویی، کمر همت بست و آنچه را کرد که می دانیم.

بنا بر آنچه گفته شد، بدون شک، فعالیت های بی نظیر امیرکبیر آن هم ظرف سه سال باید درسی باشد برای همه مدیران ما که وقتی در مصدر امور قرار می گیرند، بعضأ چنین بهانه نیاورند که به علت ضعف و کم کاری مدیران پیشین، نمی توان ظرف سه یا چهار سال کاری کرد و... بلکه هر مدیری باید بداند در مدتی ولو کوتاه، می تواند به اندازه مسئولیت خود، بانی کاری نیک و ماندگار برای جامعه باشد، مگر آن که همت و نیت لازم را نداشته باشد.

گفتنی است، رهبر انقلاب درباره امیرکبیر چنین فرموده اند: «امیر کبیر در کشور ما سه سال در رأس دولت بوده است. معلوم می شود، سه سال وقت زیادی است، همه کارهایی که امیرکبیر انجام داده و همه خاطرات خوبی که تاریخ و مردم ما از این شخصیت دارد، محصول سه سال است.»

محمد دیندار
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۲۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۷ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
از کتاب آیه الله هاشمی مطلب بیاورید که یکی از بهترین کارهای تحقیقی در این زمینه است، بعد از گذشت 40 سال از انتشار
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۱:۲۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
دوستانی که نظر منفی داده اند مشکلشان با آقای هاشمی است یا کتاب (اگر آنرا دیده باشند) یا امیر کبیر؟
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۲۶ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
«به احتمال قوی پس از مرگ یا عزل میرزا تقی خان، تمام نقشه های او راجع به احداث نیروی دریایی در خلیج فارس به بوته فراموشی خواهد افتاد.» نامه ای که نشان از توطئه کثیف انگلیس در فراهم آوردن زمینه عزل و شهادت امیر کبیر دارد
در این شکی نیست ولی دست آخر امیر کبیر توسط چند خود فروخته ایرانی به دستور شخص اول مملکت شهید شد.
در ضمن اینها تمان نمیشود برای ...
به داد حال ایران برسید که صد امیر کبیر هم نمیتوانداز پس ایم وضعیت آشفته براید!!!
پاسخ ها
کارشناس تاریخ
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
متاسفانه به مطلب توجه نکرده اید.وقتی در متن نوشته شده فراهم آوردن زمینه عزل و شهادت, یعنی اینکه با دسیسه های انگلیس وتوسط دربار وابسته به انگلیس این اتفاق افتاده هرچندکه ایرانی بوده اند.به هرحال این از شیطنت های انگلیس است که گاهی از طریق عوامل بومی در هرکشوری نیات خود را پیش ببردآیا شیطنت آن روز انگلیس برای جلوگیری از دستیابی ایران به نیروی دریایی با شیطنت های امروز او و همپیمانانش یرای جلوگیری ایران از داشتن انرژی هسته ای نشانگر خوی استعمارگر این کشور در طول تاریخ نیست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
وضعیت کنونی به خاطر کارهای امبر کبیرانه است که دشمنان مثل همیشه تحمل نمی کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۶ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۱
عزیزم شما در همان آمریکت زندگیتو بکن ما می دونیم چه جوری مملکت رو سر و سامون بدیم
باشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
اکثر قریب به اتفاق ایرانی‌ها نمی‌دانند مزار این اسطوره تاریخ کجاست امیر‌کبیر صدر‌اعظم ایران در زمان ناصر‌الدین‌شاه که در حمام فین کاشان به قتل رسید در شهر کربلا در کشور عراق به خاک سپرده شد، شما هم تو این خبر هیچ اشاره ای به این موضوع نکردین! متاسفم
پاسخ ها
رحمانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
دریک مطلب کوتاه قرارنیست به همه چیز پرداخته شود. اینچنین مقالات تلنگری است برای مطالعه و پژوهش بیشتر.لذا جایی برای تاسف وجودندارد دوست عزیز!
محمد
| Australia |
۰۲:۴۴ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۱
امیر وصیت کرده بود او را در کربلا دفن کنند اما حکومت در کاشان جسم شریفش را به خاک سپرد و در پی آن همسر ایشان با تلاش فراوان به وصیت امیر عمل کرد و جسد ایشان را به کربلای حسین منتقل نمود تا نزدیکتر به مقتدای خویش باشد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۱
مایه تاسف است که حتی راهنمایان کاروان های زیارتی که به عراق میروند اشاره ای به محل دفن امیر نمیکنند چقدر خوب بود اگر این بزرگوار را به ایران منتقل میکردند و در اراک به خاک می سپردند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۱ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۱
اشتباه می کنید دوست عزیز، مدفن امیر کبیر در نزدیکی همان حمام فین کاشان و در یک بنای تاریخی می باشد که متأسفانه سنگ قبر ایشان هم به مرور زمان از بین رفته است و تا کنون کاری برای مرمت و استفاده جهت بازدید مردم در آن نشده است!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
خدایش بیامرزد واقعا انسان بزرگ وشریفی بود که در آن دوران جهل وبی خبری چنین به این کشور عشق می ورزید.کاش ما هم از اویاد بگیریم وچقدر خوب شد که تا حالا عربها ادعایی نداشتن که امیر کبیر هم مال ماست ومثلا فرزند یحیی بن مسعود ... که در یمن می زیست!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۴ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
روحش شاد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
انتخاب اين مطلب وهمزماني مصاحبه بي بي سي بانوه محمدعليشاه جالب است
پاسخ ها
سلمان
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۱
مثلاچه ارتباطی دارد!؟به مناسبت بیستم دیماه سالگرد درگذشت امیرکبیر نشریات مختلف وصدا و سیما در اینباره مطالبی رامنتشرکرده اند.اما شماچسبیده ایدبه بی بی انگلیس؟؟!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۴ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
این قاجار ها و شاه فوت شده چه بلاها که سر این مملکت و ملت نیاوردند،درود خداوند بر روح والا و بزرگ امیرکبیر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
قابل توجه آقاي ع كه ايشون رو سكولار خوانده بود .
حبیبیان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۳ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
اگر در عصر حاظر مردی پیدا شود که بتواند ریشه اعتیاد ومواد مخدر را در ایران بخشکاند با روحیکه در کالبد جامعه خواهد دمید قطعا مقامی در حد این بزرگمرد تاریخ این کشور خواهد یافت..
آرمان
|
United States of America
|
۲۰:۱۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
"امیر کبیر اعتقاد داشت: این خیانت به ملت و کشور است که آنچه را که می توان در کشور تولید کرد، مورد استفاده قرار نداد و از بیرون آورد."

روحش شاد ، مردم ايران خصوصا فراهان و اراك هميشه به اين برزگ مرد مي بالند.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟