عبدالرضا شیخ الاسلاميوزیر کار در اظهارتی نرخ بیکاری بین فارغالتحصیلان دانشگاهی را 20 برابر افراد دیپلمه و زیر دیپلمه دانست و دلیل آن را هم ماهر نبودن فارغالتحصیلان دانشگاهی عنوان کرد.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از خبرگزاری مهر، شیخالاسلامي با بیان اینکه هم اکنون وضعیت اشتغال افرادی که از تحصیلات کمتر و زیر دیپلم برخوردار هستند، بهتر از فارغالتحصیلان دانشگاهی است، افزود: بررسیها نشان ميدهد که نرخ بیکاری زیر دیپلمها در حال حاضر یک درصد و افراد دارای مدرک لیسانس 20 درصد؛ یعنی 20 برابر افراد کم سواد است که این نشان ميدهد آموزشها هیچ ربطی به نیازهای بازار کار ندارند.
وزیر کار در خصوص موضع صریح و روشن وزارت کار و مجموعه دولت در خصوص نحوه تعیین حداقل دستمزد سال آینده گفت: شما مزد را ميخواهید اضافه کنید که چه بشود؟ این کار انجام ميشود تا قدرت خرید کارگران افزایش یابد.
وزیر کار و امور اجتماعی اظهار داشت: این موضوع در شورای عالی کار دنبال ميشود و معمولا در هفته پایانی اسفند ماه اعلام ميشود و سازوکار آن هم بر اساس 3 جانبه گرایی است؛ یعنی نمایندگان جامعه کارگری، کارفرمایی و دولت در یک فضای دوستانه و صمیمانه مينشینند و با بحثهای کارشناسانه گفتوگو ميکنند و جمعبندی را به عنوان نتیجه نهایی شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد و سایر سطوح مزدی اعلام ميکنند.
شیخ الاسلامي ادامه داد: به همین جهت من فکر ميکنم تا قبل از جمعبندی نهایی در آن شورا ما نباید هیچ اظهارنظری داشته باشیم تا آن شورا بتواند کار خود را ادامه دهد.
شیخالاسلامي با طرح این سوال که با پوشش گسترده مسائل و موضوعات مرتبط با دستمزد چه چیزی عاید مردم و کارگران شده است؟ تصریح کرد: ما که دنبال سوژه سازی و موجآفرینی نیستیم و دنبال کارهای سیاسی و حاشیهای هم نیستیم، اصل کار این است که در مورد دستمزد باید تصمیم گرفته شود که یک سازوکار کاملا قانونی دارد.
به گفته وی، در همه سالهای گذشته بر اساس یک سازوکار متعارف و شناخته شده دستمزد تعیین و اعلام شد، ولی قبل از زمان خودش ما و نمایندگان کارگران و کارفرمایان عضو شورای عالی کار اعلام ميکنیم.
وزیر کار در مورد امکان تعدیل نیروی کار پس از افزایش حداقل دستمزد اظهار داشت: چرا باید چنین اتفاقی بیفتد و دستمزدها غیرمتعارف افزایش یابد؟ هدفمندی یارانهها حتما موجب توانمند شدن جامعه کارگری کشور به صورت اعم به خصوص حداقل مزدبگیران شده و اثر منفی نداشته است تا ما بخواهیم به صورت جهشی مزد را افزایش بدهیم و دلیلی برای آن وجود ندارد.
شیخالاسلامي با اشاره به اینکه همه اعضای شورای عالی کار به این معنا واقف هستند و آن را قبول دارند و کارگران نیز همین نظر را دارند، گفت: کدام کارگری در اثر اجرای هدفمند کردن یارانهها قدرت خرید وی تضعیف شده است که الان بخواهند برای جبران آن افزایش مزد به صورت جهشی بدهند.
وی در مورد جایگزینی پوششهای اجتماعی به جای افزایش دستمزد سالانه به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز بیان داشت: این موضوعات قابل بررسی است و به هر حال اگر چنین نظری مطرح باشد در جلسات شورای عالی کار بررسی و دنبال ميشود.
نظر رئیسجمهور برای نرخ بیکاری حتما قبول استشیخالاسلامي در خصوص نظر ريیسجمهور در خصوص نرخ بیکاری 9 تا 10 درصدی کشور تاکید کرد: من چه کارهام که نظر ريیسجمهور را تايید نکنم و حرف ایشان حتما کارشناسی است.
زودبازدهها جایی نمیروند، هستندوزیر کار در پاسخ به سوال دیگری در این خصوص که معاون توسعه اشتغال وزارت کار به تازگی اعلام کرده است که دیگر زودبازدهها محور اشتغالزایی نخواهند بود و آیا این به معنی چرخش سیاستهای وزارت کار محسوب ميشود؟ تصریح کرد: خیر، ایشان به این صورت نگفته اند و باز هم متاسفانه سوء برداشت صورت گرفته است.
شیخالاسلامي اظهار داشت: بنگاههای زودبازده جزء لاینفک و جدایی ناپذیر بازار کار و جامعه ما و همه جوامع است و اتفاقا بیشترین سهم را بنگاههای اقتصادی کوچک زودبازده دارند و در کشورهای پیشرفته و صنعتی دنیا گاهی تا 98 درصد بنگاهها کوچک و زدوبازده هستند، چرا نباید مورد توجه باشند؟
وی تاکید کرد: ایشان (معاون توسعه اشتغال وزارت کار) گفتهاند که زودبازدهها در جای خود محفوظ است و ما رویکردها و برنامههای دیگری را هم به موازات دنبال ميکنیم و فقط به بنگاههای زودبازده توجه نداریم و کارهای فراوانی نیز انجام ميدهیم و شما شاهد هستید که فعالیتهای بسیار زیادی در کشور در جهت اشتغالزایی صورت ميگیرد.
وزیر کار گفت: توجه به بنگاههای زودبازده نیز نباید هیچ گاه به معنی نفی بنگاههای بزرگ و متوسط باشد و همه اینها باید با هم دیده شوند و معاون وزارت کار چنین چیزی را عنوان نکردهاند، چون اصلاحیه آن در رسانهها درج شده است.