سرویس «تابناک» اجتماعی ـ عادت كرده ايم به تلگرافي حرف زدن و زود رد شدن از موضوعاتي كه يا باب دلمان نيست و يا خوشايند احوالمان، شايد با همين جمله بتوان مصداق بي توجهي به گروهي از شهروندان را يافت كه جرمشان بيمار بودنشان است؛ آنها بيماران داراي اختلال هويت جنسي هستند و به اشتباه دو جنسي خوانده مي شوند.
جراحي آخرين راه علاج آنهاست؛ هرچند مشكلات اجتماعي شان، پیش و پس از عمل فرق چنداني نمي كند و مشكلات جسماني عمل جراحي نيز تا آخر عمر دست از سرشان برنمي دارد، اغلب آنها به اين كار اصرار دارند، چون در اين صورت خيالشان راحت تر است و تكليف خود را مي دانند.
هر چند شمار آنها، ترس از اپيدمي را تداعي نمي كند، وجودشان را هم نمي توان ناديده گرفت.
اختلال در هويت جنسي كه به اختصار T.S ناميده مي شود، تا اوايل قرن بيستم از لحاظ علمي تعريف نشده بود. تحقيقات بيشتر نشان داد اين بيماران با وجود گرايش جنسي و عاطفي به جنس موافق و گرايش نداشتن جنسي و عاطفي به جنس مخالف با همجنس گرايان تفاوت هاي عمده اي دارند، مشكل اصلي تي. اس ها، جنسيت متضاد آن هاست. اين تفاوت محققان را بر آن داشت تا تحقيقات گسترده اي درباره منشأ اين بيماري انجام دهند.
در سال 1996 ميلادي، پزشكان هلندي با كالبد شكافي مغز شش بيمار T.S دريافتند در اين بيماران بخش قدامي غده هيپوتالاموس مغز كه در برگيرنده خصوصيات جنسي انسان است، شبيه جنس مخالف است.
* صدور نخستين فتواي تغيير جنسيت توسط حضرت امام خميني (ره)امام خميني در سال 1363 با صدور فتوايي، عمل تغيير جنسيت را مجاز اعلام كرد، اين فتوا در پي آنی صادر شد كه مريم ملك آرا، يكي از ايرانياني بود كه تغيير جنسيت داد.
* سالانه هشتاد تغيير جنسيت در كشور با مجوز پزشكي قانونيسالانه نزدیک هشتاد نفر با مجوز پزشكي قانوني در كشور با انجام عمل جراحي تغيير جنسيت مي دهند كه 90 درصد آنها تغيير جنسيت از مرد به زن بوده است.
افرادي كه دچار ابهام هويت جنسي هستند، مي توانند با درخواست انجام عمل جراحي از دادگاه، پرونده آن ها بررسي و با ارجاع پرونده به پزشكي قانوني عمل جراحي روي آنان انجام شود.
از سال 82 تاكنون، سازمان پزشكي قانوني، بيش از هفتصد مورد بيمار T.S را پذيرش كرده كه 75 تا 80 درصد آن ها را مردان تشكيل داده اند.
* چهار هزار نفر، آمار غيررسمي بيماران مبتلا به T.S در كشوربر پایه آمارهاي رسمي در كشور، شمار افراد مبتلا به بيماري T.S يك هزار نفر اعلام شده، اين در حالي است كه آمارهاي غيررسمي، تعدادي نزدیک بيش از چهار برابر يعني چهار هزار نفر برآورد می شود.
* كمك يك تا پنج ميليون توماني بهزيستي به بيماران T.Sسازمان بهزيستي، با در اختيار داشتن بودجه اي محدود، تنها مي تواند مبلغ بين يك تا پنج ميليون تومان را براي عمل جراحي بيماران مبتلا به T.S پرداخت كند، اين در حالي است كه ميانگين هزينه جراحي بين 15 تا 25 ميليون تومان است.
* خودكشي 40 تا 60 درصد بيماران مبتلا به اختلال هويت جنسيشيوع اين پديده نادر در جنس مذكر، بيشتر از جنس مؤنت است.
بنا بر آمار موجود ـ كه از سوي سازمان بهداشت جهاني اعلام شده ـ از هر صد هزار پسر متولد شده، يك نفر و از هر چهارصد هزار دختر متولد شده، يك نفر داراي اين اختلال است.
بر پایه آمارهاي موجود در سطح جهان، بين 40 تا 60 درصد از بيماران مبتلا به تي. اس به دليل فشار ناشي از تضاد جسم و روح خود، دست به خودكشي مي زنند و بقيه بيماران هم يا با انجام عمل جراحي تغيير جنسيت مي دهند و يا به افسردگي هاي شديد مبتلا مي شوند.
با اين مقدمه طولاني، به سراغ وضعيت بيماران مبتلا به اختلال هويت جنسي مي رويم؛ بيماراني كه در عين مظلوميت زير بار نگاه ديگران استخوان خرد مي كنند و دم نمي زنند.
سرویس «تابناک» اجتماعی در اين گزارش تلاش دارد تا با بررسي وضعيت اين بيماران و نظر كارشناسان، گره اي از مشكلات اين افراد را بگشايد تا آن ها نيز در پناه امنيت جامعه زندگي آرام و بدون دغدغه اي را تجربه كنند.
* يك تي. اس هميشه يك تي. اس مي ماند حتي پس از جراحيمريم خاتون ملك آرا، مدير انجمن حمايت از بيماران مبتلا به اختلال هويت جنسي (تي. اس) ريشه اصلي اين بيماري را در خانواده و جامعه دانست و افزود: نبود فرهنگ سازي درست براي خانواده ها، باعث شده که پدر و مادرها تي اس را قبول نکنند و در نتيجه بيماران مبتلا به تي اس يا از سوي خانواده طرد شده و يا از خانه فرار مي کنند.
وي هدف اصلي خود از راه اندازی انجمن را آشنايي عموم مردم با اين اختلال به عنوان مشکلي که نياز به مداخله و درمان دارد، بيان کرد و يادآور شد، علاوه بر آن قصد داريم با شناسايي موارد جديد، بانک اطلاعاتي اين اختلال را کامل کنيم.
ملک آرا با اشاره به اينکه قصد نااميد کردن تي اس ها را ندارد، گفت: به نظر من جنسيت را نمي شود عوض کرد. مي توان با جراحي يکسري مسائل روحي و جسمي را تغيير داد.
* عمل جراحي پايان کار نيست بلکه آغاز مشکلات استمريم 25 ساله که چند ماهي است، به ماهان تغییر هویت داده، درد دل خود با خبرنگار ما را اين گونه آغاز مي کند: ما کار خطايي نکرده ايم. فقط مشکلي داريم که بايد براي آن کار شود، برخی از همسانان من بر اثر فشار جامعه يا معتاد مي شوند و يا دست به خودکشي مي زنند. پس از عمل همواره در پي آن هستيم که کسي متوجه گذشته ما نشود، چراکه در صورت اطلاع پيدا کردن با نگاه پرسشگرانه افراد روبه رو مي شويم.
ماهان در ادامه مي گويد: متأسفانه بيماري تي اس، هنوز در جامعه ما و در بين مردم حل نشده و خيلي ها ما را به چشم يک منحرف نگاه مي کنند. اين نگاه زجر آور بوده و تحمل آن از مرگ سخت تر است.
* همه افراد تمايل به رفتارهاي دوگانه زنانه يا مردانه دارددکتر رئوفي روانشناس گفت: همه ما روزي که به دنيا مي آييم، تمايل به رفتارهاي دوگانه زنانه يا مردانه داريم. در آغاز نوجواني يعني سن 12 يا 13 سالگي اين بحران شديد است حوادث و جريان هاي زندگي است که مي تواند هر يک از ما را مرد مرد يا زن زن کند اما مبتلايان به اختلال هويت جنسي بين جنسيت خودشان و احساس ذهني در مورد انتخاب سبک زندگي مردانه يا زنانه با کشمکش عجيبي روبه رو مي شوند.
* آماده سازي بيمار تي اس از نظر روحي شش تا ده ماه استدکتر شهريار کهن زاد، جراح کليه و فوق تخصص بيماري جنسي، نگاه جامعه به اين افراد را يکي از مشکلات اصلي تي اس ها برشمرد و تصريح کرد: بسياري از خانواده ها، نسبت به فرد مبتلا به اين بيماري ـ که در خانواده دارند ـ رفتار مناسبي نداشته و اغلب آنها را طرد کرده يا مورد آزار و اذيت قرار مي دهند.
وي با اشاره به اين که براي آماده سازي بيمار از نظر روحي براي انجام عمل بين شش تا ده ماه زمان لازم است، اظهار داشت: اگر اين مدت پشت سر گذاشته نشود، بيمار از لحاظ روحي آماده عمل جراحي نيست و در صورت انجام عمل جراحي، پیامدهای بدي در انتظار بيمار خواهد بود، زيرا برخي افراد پس از انجام عمل جراحي احساس پشيماني مي کنند و چون ديگر راه برگشتي نیست، خودکشي مي کنند و گاه در برخي موارد نيز دیده شده که فرد از انجام عمل منصرف شده و راه هاي ديگر همچون درمان با دارو و يا روان درماني را انتخاب مي کند؛ البته اين افراد، کسانی هستند که از ابتدا هم مشکل آنها حاد نبوده است.
* براي حمايت از تي اس ها بايد قانون وضع شودبرخی از کارشناسان بر این باورند که براي حمايت از افراد مبتلا به اختلال هويت جنسي بايد دست به دامان قانون شد که به صورت کامل و دقيق مشخص باشد؛ بنابراين بايد قانوني تعريف و تهيه شود که تمام وجوه زندگي، کار، درمان، تحصيل، برخوردهاي قانوني، شناسنامه و هويت جامعه تي اس ايران را در بر بگيرد.
* تيري بر قلب بيماران مبتلا به تي اسشايد همه آنهايي که اين روزها عکس ها، بلوتوث و سي دي ها و دي وي دي هاي بيماران اختلال هويت جنسي را دست به دست مي چرخانند، ندانند که منتشر شدن اين ها تيري است بر قلب بيماران مبتلا به تي اس؛ تيري است بر قلب فرهنگ ايراني، بازي با زندگي افرادي که آنقدر گرفتار مشکلات روحي و جسماني خود هستند، جنايتي هولناک است.
«تابناک» اميدوار است تا روزي جامعه، مسئولان و قانون کشور، بيماران مبتلا به اختلال هويت جنسي را به عنوان يک شهروند عادي در جامعه پذيرا باشند.