سرویس اجتماعی «تابناک» ـ در حالی وضعیت آلودگی هوای تهران هر روز بدتر از روز گذشته شده و به رغم همه توافقات پیشین و کنونی و آینده سازمان حفاظت محیط زیست با کشورهای همسایه دخیل در بروز ریزگردها، همچنان مسئولین ما به دنبال برگزاری نشست هستند؛ هرچند برخی مسئولین رسما اعلام کرده اند کار از کار گذشته و این کار را به خدا و دعا و توسل واگذار کرده اند؛ امری که سال گذشته نیز صورت گرفت و آلودگی هوای سال گذشته ـ که نه پنکه و فن و هواپیمای آب پاش به داد مردم تهران نرسید ـ خداوند با باران الهی به داد تهرانی ها رسید و شهروندان را از بحران نجات داد.
بنا بر این گزارش، آنچه مسلم است، کم کاری مسئولین است که تنها به تفاهم نامه و همایش و ... بسنده کرده و تلاش دارند حل بحران ریزگردها را که بلای جانی مردم کشورمان شده، با گذشت زمان به فراموشی سپارند تا پدیده های جوی به لطف خداوند شامل حال مردم شود، ولی نکته مهمی که مسئولین به آن توجه دارند، این است که کار هوای آلوده تهران از دعا و ... گذشته است.
در همین زمینه، مهندس وحيد نوروزي، مشاور محيط زيست معاون ترافيك شهردار تهران و نماينده شهرداري تهران در كميته مواقع اضطراري آلودگي هوا در واكنش به اظهارات استاندارد تهران درباره اينكه بايد براي آلودگي هواي پايتخت دعا كرد، گفت: گرد و غبار زندگي مردم را فلج كرده و كار از دعا كردن گذشته است.
نميتوان بر سر جان و سلامت شهروندان کوتاه آمد و با شبهه سياه نمايي سکوت کردمهندس وحيد نوروزي، مشاور محيط زيست معاون ترافيك شهردار تهران و نماينده شهرداري تهران در كميته مواقع اضطراري آلودگي هوا نيز با اشاره به اين كه گرد و غبار زندگي مردم را فلج كرده و كار از دعا كردن گذشته است، گفت: بيش از پنج سال است آقايان ميخواهند برنامهريزي كنند تا مشكل آلودگي هوا و گرد و غبار حل شود؛ اما همچنان اين مشكل به قوت خود باقي است.
وي با تأكيد بر اينكه وضعيت آلودگي هوا در تهران به هيچ عنوان مساعد نيست و جان مردم، كودكان و بيماران قلبي و ريوي در خطر است، تصريح كرد: بايد دست از طرحهايي مانند استفاده از كولر آبي، آبپاشي تهران و … برداريم و به سرعت با روشهاي علمي و دقيق نسبت به رفع آلودگي هواي پاپتخت اقدام كنيم.
نوروزي با اشاره به اينکه پرداختن به مقوله آلودگي هوا، سياهنمايي نيست، گفت: نميتوان بر سر جان و سلامت شهروندان کوتاه آمد و با شبهه سياه نمايي سکوت کرد. اين امر مصداق بارز حقالناس است و وظيفه داريم درباره آن حرف بزنيم و هشدارهاي لازم را بدهيم.
اینها در حالی است که در پي قرارگيري شاخص كيفيت هواي تهران در شرايط «اضطرار» و قرارگيري شش منطقه تهران در شرايط «خطرناك»، معاون عمراني استاندار تهران از تشكيل كميته هماهنگي و نظارت مواقع اضطراري آلودگي هواي تهران و احتمال تعطيلي روزهاي آينده خبرداد.
بنا بر اطلاعات ايستگاههاي سنجش آلودگي هواي تهران، غلظت آلاينده ذرات معلق در پايتخت در شرايط بسیار ناسالم است و در همه ايستگاههاي مورد سنجش، فراتر از حد مجاز قرار دارد.
شش منطقه تهران در شرايط «خطرناك» قرار گرفتنددكتر يوسف رشيدي، مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران، با اشاره به اينكه هماكنون غلظت آلاينده ذرات معلق كمتر از 10 ميكرون با 214 PSI و ذرات معلق كمتر از 5/2 ميكرون با 203 PSI در شرايط «اضطرار» قرار دارد، به ايسنا گفت: اطلاعات دريافتي نشان ميدهد ايستگاههاي بهاران، اتوبان شهيد محلاتي، ميدان فتح و آزادي به لحاظ آلاينده ذرات معلق كمتر از 10 ميكرون و ايستگاههاي پارك سلامت و فرمانداري شهر ري به لحاظ آلاينده ذرات معلق، كمتر از 5/2 ميكرون در شرايط «خطرناك» است.
وي با اشاره به پيشبيني وضعيت جوي در روز سهشنبه گفت: پيشبيني ميشود كمي از غلظت آلاينده ذرات معلق كاسته شود، ولي قطعا اين آلاينده از نيمه شرايط هشدار فراتر خواهد بود.
رشيدي با اشاره به اين كه وضع کنونی، نتيجه بيتوجهي به هشدارهاي دو سال گذشته است، تصريح كرد: تير ماه دو سال گذشته كه براي نخستين بار گرد و غبار به تهران آمد، اعلام كرديم كه اگر در سالهاي بعد، كاري نشود، گرد و غبار پايتخت با شدت بيشتري رخ ميدهد و هر سال موج گرد و غبار بيشتر ميشود كه اين امر را هماكنون می بینيم.
وي با اشاره به اينكه كنترل گرد و غبار، بسیار راحتتر از آلودگي هواي تهران است، به ايسنا گفت: پارامترهاي گوناگونی در آلودگي هواي تهران، اعم از منابع ساكن و متحرك دخيلند كه براي رفع آلودگي، بايد همه آنها را به حد مجاز و استاندارد كاهش داد.
اين در حالي است كه گرد و غبار موجود در پايتخت، داراي كانون هاي مشخصي است كه ميتوان با مالچ پاشي يا درختكاري از بلندشدن گرد و خاك در آنها پيشگيري كرد و به نظر نميرسد تكنولوژي و پيچيدگي خاصي در اين باره وجود داشته باشد.
مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران به تأثيرات آلاينده ذرات معلق اشاره كرد و گفت: ورود اين آلاينده به ريه، موجب كاهش جذب اكسيژن در مرحله نخست و پس از آن افزايش غلظت خون و در نتيجه حملات قلبي و تنفسي ميشود.
وي با اشاره به اينكه متأسفانه امسال، هيچ روز «پاكي» در پايتخت نداشتيم گفت: شمار روزهاي «سالم» امسال 35 روز، «ناسالم» 47 روز و «بسيار ناسالم» سه روز بوده است كه اين آمار نشان ميدهد، روزهاي «ناسالم» ما از روزهاي «پاك و سالم» در پايتخت فراتر رفته است.
فعلا فعاليت جديدي از كانونهاي گرد و غبار بر روي نقشهها ديده نميشودمهندس محسن جباري، مديركل هواشناسي استان تهران نيز با اشاره به نقشههاي پيشيابي هواشناسي به ايسنا گفت: پيك غلظت ريزگردها در تهران در روز يكشنبه بوده و از امروز از غلظت گرد و غبار كاسته شده، به گونه ای كه ديد افقي در تهران امروز دوشنبه نسبت به روز گذشته، تقريبا دو برابر شده است.
وي با اشاره به اينكه بررسيهاي انجام شده روي كانونهاي گرد و غبار نشان ميدهد كه دست کم اين كانون ها تا 48 ساعت آينده فعاليتي نخواهند داشت، گفت: به اين ترتيب، پيشبيني ميشود از غلظت ريزگردها تا روز سهشنبه به مرور كاسته شود.
بررسي احتمال تعطيلي پايتخت در نشست امروزمهندس محمدرضا محمودي، معاون عمراني استاندار تهران نيز با اشاره به تشكيل كميته هماهنگي و نظارت مواقع اضطراري آلودگي هواي تهران در بعد از ظهر دوشنبه گفت: در نشست عصر امروز، دیدگاه های كارشناسان درباره تأثيرات ريزگردها بر سلامت شهروندان و وضعيت جوي بررسي شده و تصميمات لازم در اين زمينه گرفته ميشود.
وي تصريح كرد: اگر نظر كارشناسان بر اين باشد كه گرد و غبار مستقر در تهران سلامت شهروندان را تهديد ميكند و با توصيه نميتوان از اثرات آن پيشگيري كرد قطعا موضوع تعطيلي در دستور كار قرار خواهد گرفت.
معاون عمراني استاندار تهران به ايسنا گفت: بديهي است در صورت ورود به بحث تعطيلي با توجه به آسيبپذيري كودكان نسبت به دیگر افراد، تعطيلي مهدهاي كودك در اولويت خواهد بود.
حال مردم منتظرند تا مسئولان توسل به دعا و سایر مباحث را به فراموشی بسپارند و برای رفع این معضل چاره ای اساسی بیندیشند.