سرویس اقتصادی ـ در حالی چهارشنبه هفته گذشته، بانک مرکزی اقدام به افزایش 12 درصدی قیمت دلار کرد که بنا بر سخنان همان هفته رییس جمهور و رییس بانک مرکزی قرار بود، قیمت ارز کاهش یابد.
به گزارش «تابناک»، البته اقدام بانک مرکزی از دیشب تاکنون، روند کاهشی این نرخ را آغاز کرده، به گونه ای که امروز نرخ دلار، چهل تومان کاهش یافت.
سخنان محکم بهمنی در مهار روند افزایش نرخ ارز و تزریق یک و نیم میلیارد دلار در هفته به بازار در این راستا، چنین تداعی می کند که گویا ایشان در نقش یک منجی در رفع مشکلات تحمیلی یا ذاتی اقصاد کشور ظاهر شده و اصولا بانک مرکزی اقدامی در راستای افزایش نرخ ارز در جریانات اخیر نداشته است!
بنا بر این گزارش، بهمنی در اخبار نیمروزی امروز تأکید کرد: این کار را از امروز آغاز کرده ایم و در کوتاه مدت، شاهد آثار آن خواهید بود و نرخ ارز فروکش خواهد کرد. بازار را مدنظر داریم، کنترل می کنیم و اجازه نمی دهیم بازار کاذب، نرخ ها را بالا ببرد.
همچنین سخنان وی در اخبار نیمروزی امروز درباره کسانی که با هدف به دست آوردن سود، خواستار افزایش نرخ ارز بوده اند و اینکه به اهداف خود نخواهند رسید و نیز تأکید بر تداوم روند کاهشی در همین راستا ارزیابی می شود، در حال که باید دید اساسا چه کسانی در عمل مسبب این افزایش بوده اند و...
در واقع، شاید چندان پسندیده نباشد که پس از اقدام به عملی که باعث بروز نارضایتی ها و اعتراضات فراوان در جامعه می شود، خودمان در نقش حلال مشکل ظاهر شده و پس از آن به پر رنگ ساختن این نقش مثمر و مفید خود پرداخته و با قاطعیت از آن تمجید کنیم.
اما در هر حال، آنچه از همه جوانب در این ماجرا مهمتر است، اینکه اصولا چرا و با چه هدفی بانک مرکزی دقیقا بر خلاف اعلام رسمی مسئولین نسبت به افزایش قیمت ارز اقدام نمود و البته دوباره خود در راستای رفع آن عمل کرد و باز هم البته خود، خواستار برخورد با مسببین آن شد؟
بنابراین، عرضه دلار به قیمت 1240 تومان و با اختلافی 12 درصدی نسبت به روز گذشته در چهارشنبه هفته گذشته از یک سو و عدم عرضه دلار با همان نرخ بالا به میزان کافی از دیگر سو، عوامل اصلی بروز بحران ارزی اخیر بودند که بستر را برای موج سواری دلالان و صرافان فراهم کردند، به گونه ای که برخی خبرگزاری ها به محاسبه سود یک صد میلیارد تومانی در هفته گذشته برای بانک مرکزی پرداختند.
اکنون پرسش اینجاست که اساسا چرا و با چه تحلیلی، چنین اقدامی از سوی نهاد مسئول تنظیم بازار ارز در ایران روی می دهد و آیا این منصفانه و منطبق بر عدالت است که نهاد دارنده اختیار تعیین نرخ ارز در کشور از این قابلیت خود در راستای سودآوری و فروش مازاد موجودش به قیمت بالا بهره ببرد و در پایان نیز خود به عنوان حلال مشکل ظاهر شده و در نقش قهرمان ماجرا ظاهر شود؟