سرویس بین الملل ـ به دنبال وخامت حال شاهزاده سلطان، ولیعهد عربستان سعودی و احتمال مرگ وی، فضای بحرانی در این کشور حاکم شده است، چرا که به کما رفتن ولیعهد عربستان، در حالی صورت می گیرد که پادشاه 86 ساله این کشور هم دچار بیماری است و وی به همین دلیل، از ژوئن 2010 ميلادي فعاليتهاي سياسي خود را محدود كرد و كمتر در انظار عمومي و حتي خصوصي ظاهر شد.
به گزارش «تابناک»، در خانواده پادشاهى سعودى، نزدیک هفت هزار شاهزاده هست كه اين شاهزادهها به دو شاخه «السديرى» و «الفيصل» تقسيم شده و بر خلاف ظاهر، در درون خاندان سعودي بر سر جانشيني پادشاه اختلافات بسیار عميق و جدی وجود دارد.
بنا بر این گزارش، در حالي كه امسال ملك عبدالله 87 ساله ميشود، برادر ناتني و وليعهد او شاهزاده سلطان بن عبدالعزيز، هفت سال از او كوچكتر است و كسي كه پس از شاهزاده سلطان ميتواند به پادشاهي برسد، شاهزاده نايف بنعبدالعزيز است كه او هم دو سال از شاهزاده سلطان كوچكتر است.
شاهزاده نايف كه هماكنون وزير كشور است، يكي از هفت عضو باقي مانده خانواده سديري است كه همه آنان فرزندان ملك عبدالعزيز بنسعود هستند و مادر آنها «حصا بنت احمد السديري» (پنجمين و محبوبترين همسر ملك عبدالعزيز از ميان ۲۲ زن ديگرش) بوده است.
اين گمانهزنيها از هنگامی بيشتر شد كه ملكعبدالله در اقدامي ـ كه شايد به معناي معرفي كسي كه در نبود پادشاه و وليعهد بايد قدرت به وي واگذار شود ـ شاهزاده نايف برادر ناتني خود را كه قدري از او كوچكتر است، به سمت معاون دوم نخستوزير منصوب كرد. واگذاري اين منصب ضامن آن نبود كه شاهزاده نايف پادشاه خواهد شد؛ اما از آن زمان نايف دامنه نفوذ خود را به فراتر از مسائل امنيتي افزايش داده و درباره مسائل اقتصادي نيز اظهارنظر ميكند و برخي از دفاتر و ادارات دولتي و وبسايتهاي رسمي دولتي، تصاوير شاهزاده نايف را در كنار تصاوير ملك عبدالله و شاهزاده سلطان نصب يا منتشر كردهاند.
برادران ناتني پادشاه عربستان كه سالهاست مترصد اين وضعيت هستند، از اين پس، فعالتر شده و گفته ميشود، «امير طلال بنعبدالعزيز»، كه فعالترين چهره ناراضي خاندان سعودي است، خود را براي ورود به چالش جانشيني پادشاهي عربستان آماده ميكند.
در همین حال، پادشاه عربستان در سال 2006 با پيشدستي در اين باره، گروهي متشكل از 35 امير خاندان سعودي تشكيل داد و از آنها خواست براي آينده خاندان سلطنت و حكومت برنامه ارایه دهند و در همان سال بود كه ملك عبدالله، طرح كلى خود را براى تعيين جانشينش تنظيم كرد.
به گفته مقامات سعودى، اگر همه چيز بر پایه طرح كلى ملك عبدالله پيش برود، پس از مرگ ملك عبدالله، سلطنت به شاخه السوديرى و به گروه هفت ـ گروه قدرتمند اين شاخه ـ خواهد رسيد. البته به جز شاهزاده سلطان (وليعهد)، شاهزاده نايف، وزير كشور و فرماندار رياض نيز از بخت حضور در راس قدرت در عربستان برخوردارند؛ به شرط آنكه شاخه الفيصل اجازه اين اتفاق را بدهند.
اين موضوع چندان راحت به نظر نميرسد، چه، سعودالفيصل، وزير خارجه عربستان عضو شاخه الفيصل ـ كه موضع بسيار با نفوذى در دولت کنونى رياض دارد ـ خود را از بختهاي حضور به جاى ملك عبدالله ميداند، در حالي كه وى نيز با بيمارى سختى دست و پنجه نرم مىكند.
بنا بر گفته برخي منابع آگاه، حتي در درون اين گروه اختلافهاي شديدي است كه زمزمه چند تكه شدن عربستان يا بروز كودتا در آن را تشديد ميكند.
گفتنی است، از سوی دیگر، تضاد منافع خانواده سلطنتی عربستان در لبنان، سعد حریری را نیز گیج کرده، چرا که تأمين مالي و پوشش سياسي او با عبدالله است؛ اما دل او با دیگر فرزندان فهد است.