سرویس بینالملل ـ انتشار نوار مكالمه رئيس و معاون سازمان اطلاعات تركيه (MIT) با رهبران حزب كارگران كردستان (پ.ك.ك)، فضاي رسانهاي تركيه را متشنج كرد.
به گزارش «تابناک»، انتشار اين نوار كه در آن «هاكان فيدان»، رییس سازمان اطلاعات تركيه، خود را نماينده اردوغان معرفي كرده و خواهان مذاكره با «پ.ك.ك» شده، اعتراضات بسیاري را به دنبال داشته است.
بنا بر این گزارش، تا کنون درباره این رویداد، دو موضع گرفته شده است؛ برخي بر اين باورند كه این نوار با همكاري «پ.ك.ك» و «موساد» براي ضربه زدن به وجهه اردوغان ـ كه اين روزها سخت مشغول مبارزه با اسرائيل است ـ تهيه و پخش شده است.
در همين حال، هفته گذشته، روزنامه اسرائيلي يديعوت آحارنوت در گزارشي نوشته بود كه «آويگدور ليبرمن»، وزير خارجه اسرائيل، نشستي را با رهبران «پ.ك.ك» در اروپا برنامهريزي كرده تا راههايي را براي همكاري با آنها در همه حوزههاي ممكن پيدا كند.
با وجود این در ترکیه، اعتراضات به دولت اردوغان تا اندازهای بالا گرفته است كه يكي از نمايندگان مجلس، پرسشی را در اين ارتباط از اردوغان و دولت او در مجلس مطرح كرد.
به گزارش خبرگزاري «اتيك خبر» تركيه، «محرم اينجه» با اشاره به نوار صوتي منتشره در اينترنت، خواستار توضيح دادن آقاي فيدان رئيس «ميت»، سازمان اطلاعاتی ترکیه در اين باره شد.
در اين نوار، «آ.گ»، معاون فيدان، رئيس سازمان اطلاعات تركيه در تماس با رهبران حزب «پ.ك.ك» مدعي شده كه نماينده ويژه نخست وزير است.
اينجه در ادامه پرسيد: آيا اين ادعا درست است؟
و اکنون اين پرسشی است كه بايد اردوغان به آن پاسخ دهد؛ چرا نماينده ويژه نخست وزير با تروريستها تماس گرفته است؟
«ميت» در نخستين واكنش به اين خبر اعلام كرد: مسأله مربوط به انتشار اين نوار بررسي ميشود.
به گزارش سايت «خبرترك»، سازمان اطلاعات تركيه اعلام كرده است كه پس از انتشار اين نوار، بلافاصله گروهي مشغول تحقيق از افراد و گروههايي هستند كه اين كار را انجام دادند.
اين سازمان همچنين افزوده است: پس از مشخص شدن درستی اين ادعا، درباره مسائل قضايي آن تصميمگيري خواهد شد.
يك منبع آگاه سازمان اطلاعات تركيه گفته است: «در ارتباط با اين نوار، هيچ موضعگيري نخواهيم كرد تا در آينده، دقيق درباره آن سخن گفته شود.
همچنين در ارتباط با معاون اين سازمان كه اكنون بازنشسته شده، تحقيقات دوبارهای صورت خواهد گرفت».
ذکر این مهم لازم است که رئيس سازمان اطلاعات تركيه از سوي شخص نخستوزير برگزیده ميشود و مستقيم به نخستوزير پاسخگوست، ولی بنا بر قانون اساسي تركيه، وي موظف است كه گزارشهاي اطلاعاتي خود را علاوه بر نخستوزير در اختيار رئيسجمهور، رئيس ستاد ارتش و شوراي امنيت ملي تركيه نيز گذارد.
«فيدان» در زمان آغاز به كار خود به عنوان رئيس سازمان اطلاعات تركيه در برنامههاي خود براي اداره سازمان اطلاعات تركيه، دو تغيير عمده را پيشبيني كرده بود كه يكي از آنها، تغيير ساختار سازمان اطلاعاتي تركيه به دو بخش اطلاعات داخلي و خارجي و ديگري ايجاد يك ساختار اطلاعاتي ويژه براي مبارزه با شبه نظاميان مسلح «پ.ك.ك» بود.
از سوي ديگر، پايگاه اطلاعرساني تي وي 5 تركيه نوشت: عبدالله اوجالان، رهبر زنداني گروه جدايي طلب «پ.ك.ك» در دیدار با وكلاي خود به آنها گفته است، با هيأتي از آنكارا دیدار و گفتوگو كرده است.
وي با تأكيد بر تماسهاي محرمانه خود با مقامات تركيه اعلام كرده بود كه درباره تشكيل شوراي صلح با دولت تركيه به توافق رسیده است.
اوجالان درباره متن تفاهمنامه ارايه شده به این هيأت نيز گفت: اين متن در حقيقت متني با محتوايي راهگشا براي حل مسأله كردها در تركيه بوده، ولی از آنجا كه این هيأت همچنان در حال بررسي متن تفاهمنامه است، از سوي طرفين امضا نشده است. اوجالان در بخش ديگري از اظهارات خود به آخرين دیدارش با هيأت آنكارا اشاره كرده و گفته است كه در اين ملاقات در زمينه تشكيل شوراي صلح به توافق رسيده و اين مورد، يكي از مفاد تفاهمنامه پيشنهادي وي بوده است.
اين ديدارها و توافقنامههاي محرمانه، در حالي صورت گرفته است كه ارتش تركيه در حال جنگ با كردها بوده و هر روز، شماری كشته از دو طرف بر جاي ميمانده است، به گونهای که تنها در ماههاي اوليه امسال و در يك عمليات، دوازده تن از اعضاي «پ.ك.ك» و يك نفر از اعضاي ارتش تركيه كشته شدند.