سرويس اقتصادي ـ مدتهاست كه برنج هندي در سبد غذايي مردم ايران جاي خود را به خوبي باز كرده؛ برنجي كه هرچند طعم و عطر برنج ايراني را ندارد، در اثر اصلاحات ژنتيكي قد و قامت خوبي به هم زده است.
به گزارش «تابناك»، سبد غذايي ايرانيان، رفته رفته جايي بيشتري را به كالاهاي هندي اختصاص ميدهد و در اين ميان، گوشتهاي هندي هم ظاهرا ميهمان تازه اين سفرهاند.
اما داستان گوشتهاي هندي با بقيه گوشتهاي يخ زدهاي كه در سالهاي اخير ديدهايم و بیشتر از برزيل ميآمدند كمي تفاوت دارد زيرا آنها گوشت گاو نيستند؛ بلكه اين بار صحبت از گوشت گاو ميش است! اين حيوان كه به دليل جثه بزرگش، مقادير زيادي گوشت ميدهد، دقيقا به همان دليل، كيفيت گوشت خوبي ندارد و برخي كشورها از گوشت آن تنها براي مصارف صنعتي استفاده ميكنند.
البته شنيدههاي خبرنگار «تابناك» از استفاده گوشت گاوميش هندي در غذاي برخي سربازخانهها و سلف سرويس بعضي از دانشگاهها بود كه ظاهرا به دليل قيمت بسيار پايين طمع پيمانكاران طبخ غذا را برانگيخته و خوشبختانه، هنوز خبري از توزيع عمومي آن در دست نيست.
مجيد افلاكي، دبیر انجمن فرآوردههای گوشتی ایران، در گفتوگو با خبرنگار «تابناک»، دليل رويكرد به واردات گوشت از هند را شكستن انحصار برزيل میداند.
به گفته افلاكي، برزيل در سالهاي گذشته، يكهتاز و انحصاردار صادرات گوشت به ايران بوده و با سوءاستفاده از اين موقعيت به جاي افزايش قيمت گوشت صادراتي بر پایه تورم برزيل به افزايش بي رويه قيمت آن اقدام كرده است.
افلاكي با اشاره بر نظارت سه دامپزشك بر شيوه بهداشتي كشتار گاوميش هندي براي صادرات به ايران بر حلال گوشت بودن اين حيوان و همچينين نظارت از طرف ايران بر شرعي بودن شيوه ذبح نيز تأكيد كرد.
افلاكي ادامه داد: ميزان واردات گوشت گاوميش از هند كمتر از 5 درصد كل واردات گوشت ايران است. (متن كامل این گفتوگو را
اينجا بخوانید)
اما همچنان ابهاماتي در اين زمينه باقي ميماند:
نخست: در صورتي كه این تلاش با هدف شكستن انحصار برزيل انجام شده، واردات 5 درصدي چه اثري ميتواند داشته باشد؛ چه، رقم 95 درصد همچنان نشاندهنده تداوم انحصار برزيلي هاست؟
دوم: آيا براي شكستن انحصار كشوري كه هرچند به ما با قيمت بالا ولي گوشت با كيفيت متوسط (يخ زده گاوي) مي دهد، رواست به واردات گوشت درجه سه با كيفيت پايين (يخ زده گاو ميش) روي آوريم و اين سياست در صورت عملي بودن، مصداق افتادن از چاله به چاه نيست؟
اما در پايان بايد گفت، گویا مسأله واردات مقادير خاص گوشت گاو ميش از هند با توجه به رسيدن به مصارف خاص و نه توزيع عمومي، مسأله رقابت در كنار برزيل نبوده و بهای بسيار نازل اين گوشت و محلهاي خاص عرضه آن ـ كه در آن امكان انتخاب نیست ـ سرنخهاي خوبي از فهم علت و علل آن هستند! که امیدواریم دستگاههای مربوطه به آن بپردازند.