بازدید 21503
21503 بازدید
آیا چین و هند نیز استقبال خواهند کرد؟
تور ایرانی حذف دلار در ایستگاه روسیه و ویتنام
تحریم بانک مرکزی آمریکا علیه ایران را محدود کنندهترین اقدام مالی تاریخ ایالات متحده علیه یک کشور دانستهاند؛ هرچند نبرد اقتصادی، همواره در حوزه منازعات کم شدت طبقهبندی میشود، صرفنظر از نبرد سخت یا نرم حمله، حمله است و بی تفاوتی به پیامدهای جبرانناپذیر منجر میشود.
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۰ - ۱۳:۵۳ 08 January 2012
کد خبر: ۲۱۷۶۸۵
| ۱۸ دی ۱۳۹۰ - ۱۳:۵۳ 08 January 2012
| 21503 بازدید
21503 بازدید
سرویس اقتصادی ـ همواره سیاست انفعالی را بازی کردن در زمین رقیب و در نتیجه محکوم به شکست دانستهاند.
به گزارش «تابناک»، از همین روی، استراتژیستها، سیاست ضربه اول یا حمله پیشگیرانه را درستترین سیاست به هنگامی میدانند که بروز یک نزاع یا مبارزه حتمی و ناگزیر است.
هرچند نبرد اقتصادی همواره در حوزه منازعات کم شدت طبقهبندی میشود، صرف نظر از نبرد سخت یا نرم حمله، حمله است و بی تفاوتی به پیامدهای جبران ناپذیر منجر میشود. اکنون که آمریکا قانون تحریم بانک مرکزی ایران را برای اجرا از شش ماه آینده، تصویب و قطعی کرده است، اقدامات پیشگیرانه ایران در کاهش وابستگی به دلار و حذف آن از مبادلات با برخی کشورها، از بهترین سیاستهایی است که میتوانست در خلال این نبرد اقتصادی در پیش گرفته شود.
گفتنی است، ایران در این سیاست، تنها نیست و با این راهبرد هوشمندانه، در کنار برخی کشورهای بزرگ جهان ـ که در تلاش چند ساله برای کاهش قدرت دلار در عرصه بینالمللی هستند ـ قرار میگیرد، امروز یورو 24 درصد از ذخایر ارزی جهان را از آن خود کرده، ولی این همه ماجرا نیست، زیرا اقتصادهای بزرگی مانند چین و ژاپن نیز به تازگی حذف دلار از مبادلات میان دوکشور را تصویب کردهاند.
شب گذشته، مهدی غضنفری، وزیر صنعت و تجارت، حذف دلار از مبادلات تجاری ایران و ویتنام را رسانهای کرد و این در حالی است که در هفته گذشته نیز طی مذاکره تلفنی بین محمود احمدی نژاد و دیمیتری مدودف، موافقت اصولی بر حذف دلار از مبادلات دو کشور انجام گرفت.
این اخبار نشان دهنده تحرک بالا در دیپلماسی اقتصادی کشور و اقدام پیشگیرانه در برابر تهدیدهایی است که امکان دارد در آینده اجرا شود.
چه بسا شایستهتر باشد که ایران در روابط خود با چند مشتری بزرگ نفتی (چین، ژاپن، کره جنوبی و هند) نیز به فکر حذف دلار از مبادلات باشد.
بنا بر این گزارش، چینیها و ژاپنیها پیشتر نشان دادهاند که مایل به کمک رسانی به جریان ضد هژمونی دلار پدید آمده در اروپا هستند و البته تلاش فرانسویها هم برای طرح یوآن چین به عنوان یک ارز بینالمللی در همین راستا بوده است.
بنابراین، پیشبینی میشود چینیها که در صف اول درگیری با دلار قرار داشته و همواره از حجم بالای ذخایر دلاری در کشور خود نگران بودهاند، نیز استقبال خوبی از تور ایرانی حذف دلار کنند و البته شاید هندیها نیز که در سال با مشکل جدی پرداخت پول نفت ایران روبهرو شدند، برای گریز از این مشکل اساسی، پیشنهاد این را در صورت مطرح شدن بپذیرند.
باید توجه داشت که عربستان در دوره بحران بانکی بین هند و ایران، تلاش فراوانی برای جایگزینی صادرات نفت خود به هند با نفت ایرانی کرد؛ اما هندیها به دلایل فنی و ترس از انحصار فروش عربستان از این پیشنهاد استقبال نکردند.
بنابراین، سیاست پیشگیرانه ایران از دو نقطه برتری برخوردار است:
نخست برخورد پیشگیرانه در برابر تهدیدی که در شش ماه آینده عملی خواهد شد، به گونهای که در صورت موفقیت تحریم بانک مرکزی که از آن به محدود کنندهترین اقدام مالی آمریکا علیه یک کشور نام برده میشود، عملا به در بسته برخورد خواهد کرد و البته برای همیشه ایران را نیز از وابستگی به دلار رها خواهد ساخت.
دوم پیوستن به یک جریان بینالمللی که از پیش آغاز شده و از همین جهت، زمینهها و پذیرش آن در جامعه بینالملل پیشاپیش روده و نه تنها اقدام ایران خاص تلقی نمیشود، بلکه به عنوان یک اقدام رو به جلو در عرصه اقتصاد جهانی دیده و استقبال خواهد شد.
این تحریم آمریکا نیز میتواند ایران را در صورت برخورد هوشمندانه و تلاش درست و بهنگام در عرصه اقتصاد بینالملل گامی بیشتر به جلو براند؛ اما باید توجه داشت به دلیل ماهیت سنگین این تحریم بانکی بینالمللی از ویژگی خاصی برخوردار است که در صورت موفقیت ایران به رشد بسیار بزرگ و تعیین کنندگی جدی کشور در اقتصاد آینده جهان منجر شده و ابتکار عمل را در بسیاری از زمینهها به دست ایران میدهد، ولی در صورت برخورد نادرست و نابهنگام، میتواند پیامدهای زیانباری همچون سوق دادن ایران به اقتصادی صد در صد تک محصولی داشته باشد و اینک همه نگاهها به دیپلماسی اقتصادی ایران دوخته شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.