در ادبيات معماري ايران روستای «کریک» را روستاهاي ماسولهاي مينامند، كه از اين تيپ معماري در چهارگوشه ايران زمين ميتوان نمونههاي بسياري را مشاهده كرد. مردمان روستاي «كريك» مردماني لر زبان و از زاگرسنشينان جنوبي هستند.
به گزارش ایسنا ـ منطقه کهگیلویه و بویراحمد ـ روستای «کریک» زمستاني سخت پر برف و باراني دارد و تابستاني خنك و دلنشين كه درختان سيب، انگور، هلو و سپيدارهاي سر به فلك كشيده، خود زيبايي دو چنداني به روستا بخشيده است.
معماري روستای «کریک» به شكل پلكاني است طوري كه بام هر خانه حياط خانه بالايي است و به ماسوله جنوب ایران اسلامی معروف است.
در روستا يك رشته قنات قديمي وجود دارد كه جزو آثار تاريخي و فرهنگي استان است. وجود مزارع كشت برنج و وجود درهاي با چشمانداز طبيعي بكر و زيبا كه در آن رودخانهاي از ارتفاعات دنا سرچشمه ميگيرد به آن جلوهاي زيبا و خاص بخشيده است.
روستای «کریک» تنها يك روستاي گردشگرپذير نيست بلكه قطب كشاورزي و اقتصادي نيز است زيرا احداث سطح وسيعي از باغهاي ميوه و چند نيروگاه برق آبي كوچك موقعيت ويژهاي را به آن داده است و در آينده نيز ميتواند شكوفايي اقتصادي ملي بيشتري را نيز شاهد باشد.
منطقه «كريك» متشكل از چند پاره روستا است كه هر يك زيبايي و چشمانداز خاص خود را دارد.
گردشگران براي رسيدن به روستای «كريك» قديم بايد از ميان حصارهاي سبز باغات جايي كه دالانهاي سبز دل فريب و مناظر رويايي آن چشمنوازترين تابلوي خلقت است، عبور كرد و اين تلاقي ميمون آب، سبزه و طبيعت بكر ويژگي منحصر بفردي است كه در كمتر جايي ديده ميشود.
روستای «كريك» در تنگهاي در پايين دست شهر توريستي «سيسخت» واقع است و سرازيرشدن آب كوههاي سر به فلك كشيده دنا بهشتي از نشاط و زيبايي را در پايين دست خلق کرده است.
بافت تاريخي خانههاي پلكاني روستاي «كريك» وجود ضريح مطهر امامزاده اسحاق از نوادگان امام زينالعابدين(ع)، امامزاده شاه عسکر(ع) و احاطه شدن چشمانداز روستا در ميان باغات بر جنبه گردشگري و ساحتي اين روستا افزوده است.
بوي شاليزارهاي چمپاي عنبربو روستای كريك شامهي هرتازه واردي به اين منطقه را مينوازد و طعم و بوي ميوه و صيفيجات توليدي اين منطقه از جمله خيار سبز كريك مثال زدني است.
به گزارش ايسنا،«علیرضا ایزدی» مدیر کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در خصوص روستای نمونه گردشگری استان، روستای «کریک» به خبرنگار ایسنا گفت: روستای «کریک» بافت ارزشمندی دارد و معماری آن از نوع پلکانی است که در شمال و مجموعه «اورامانا» شاهد این معماری هستیم.
وي افزود: مصالحی که در این روستا بهکاررفته خشت و گل است که چشمانداز زیبا و بینظیری دارد و وجود دو بقعه متبرکه در این روستا پتانسیل مناسبی ایجاد کرده است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: روستای گردشگری «کریک» که در شهرستان دنا استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده دارای رودخانه، کشاورزی و باغات منحصر به فرد است و روستای «کریک» روستای نمونه گردشگری استان است و میتواند در جذب گردشگران و توریستها به استان نقش موثری داشته باشد.
ايزدي گفت: روستای گردشگری «کریک» پتانسیل خوبي دارد و با این روند اعتبارات که امسال به آن اختصاص داده شده کفسازی آن انجام ميشود.
وی با بیان این مطلب که سالانه گردشگران و توریستهای قابل توجهی از روستای «کریک» بازدید میکنند، افزود: سالانه 150 هزار نفر گردشگر و توریست از این روستا دیدن میکنند که با اقدامات انجام شده این میزان افزایش چشمگیری خواهد یافت.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: با وجود اختصاص اعتبارات در سالهای پيش امسال نیز 100 میلیون تومان برای ساماندهی روستای گردشگری «کریک» اختصاص یافت.
ايزدي گفت: تاکنون اقدامات خوبی از جمله احداث آلاچیق، تعدادی سوئیت، یک سفرخانه سنتی، سرویس بهداشتی، موزه مردم شناسی در روستای «کریک» انجام شده است.
وی يادآور شد: برای ساماندهی این روستای گردشگری ميان میراث فرهنگی و گردشگری، اوقاف و امور خیریه و آموزش و پرورش استان تعامل خوبی وجود دارد.