دیپلماتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز گذشته برای مذاکره درباره جنبههای فنی برنامه هستهای ایران وارد تهران شدهاند و اتحادیه اروپا نیز نسبت به برگزاری دور جدیدی از مذاکرات میان ایران و ۱+۵ در نخستین زمان ممکن ابراز امیدواری کرده است. در این شرایط، اخبار حاکی از موافقت اعضای این گروه برای ارائه پیشنهادی بازبینی شده به ایران است.
به گزارش «تابناک»، به تازگی ایالات متحده و شرکای این کشور در گروه ۱+۵، بر سر ارائه پیشنهادی بازنگری شده به ایران در مذاکرات هستهای به توافق رسیدهاند؛ مذاکراتی که احتمال میرود تا نزدیک یک ماه آینده میان دو طرف برگزار شود.
شبکه خبری «بلومبرگ» با اعلام این خبر، به نقل از یک مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود، گفته: قرار است، این پیشنهاد بازنگری شده در دور جدید مذاکرات با ایران به این کشور ارائه شود؛ اما محتوای آن هنوز در اختیار ایران گذاشته نشده است.
با این حال، این مقام آمریکایی گفته پیشنهاد مذکور، بازبینی همان مواردی است که در ماه می گذشته در بغداد به ایران ارائه شده بود و یک برنامه کاملاً جدید و یا «معاملهای بزرگ» که همه دغدغههای جامعه جهانی را یکجا پوشش دهد، به شمار نمیرود.
در همین راستا، شب گذشته نیز اعلام شد، «هلگا اشمید»، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگویی تلفنی با علی باقری، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران درباره زمان و مکان دور جدید مذاکرات هستهای به بحث پرداخته است.
بلومبرگ در گزارش خود، گفتوگویی با «توماس پیکرینگ»، نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل نیز انجام داده است. به گفته وی، آنچه در دورههای پیشین مذاکرات ارائه شد، آنقدر واقعگرایانه نبود که طرف مقابل آن را جدی بگیرد.
بنابراین، به باور وی، گروه ۱+۵ باید هر چه زودتر پیشنهادی واقعگرایانه به ایران داده و منتظر واکنش ایران باشد.
آنچه در دورههای پیشین مذاکرات به عنوان بسته پیشنهادی به ایران ارائه شده بود، شامل ضرورت توقف غنیسازی ۲۰ درصدی، خارج کردن اورانیوم غنی شده با این درصد از کشور و تعطیلی تأسیسات هستهای «فردو» بود. در مقابل، غرب تنها حاضر بود پارهای همکاریهای فنی، قطعات لازم برای هواپیما و نیز کمکهای تحقیقات پزشکی هستهای در اختیار ایران گذارد.
این مجموعه پیشنهادها، نه تنها از سوی ایران، که از سوی بیشتر تحلیلگران بیطرف جهانی، مواردی غیرمنطقی در نظر گرفته شد که نمیتواند هیچ گونه پیشرفتی در روند مذاکرات پدید آورد.
به این ترتیب، در صورتی که غرب واقعاً تصمیم گرفته باشد با بازبینی در پیشنهادهای سابق، رویکردی جدید و مبتنی بر اقدام متقابل را با ایران در پیش گیرد، میتوان به نتیجه مذاکرات آتی خوشبین بود؛ اما در غیر این صورت، دور جدید مذاکرات نیز چیزی جز بیان دیدگاههای متناقض و آشتیناپذیر نخواهد بود.