وقتی «معاذ الخطیب» نقشه‌های ترکیه را بر هم می‌زند

رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر و احمد داوداوغلو، وزیر خارجه ترکیه، مدت‌هاست که موضوع کنار رفتن بشار اسد از قدرت را به مسأله‌ای حیثیتی برای خود تبدیل کرده‌اند. با این حال، به نظر می‌رسد موضع‌گیری‌های اخیر رئیس ائتلاف مخالفین سوریه و حمایت وی از گفت‌و‌گو با اسد، ترکیه را در موقعیتی دشوار قرار داده است.
کد خبر: ۳۰۱۶۷۸
|
۲۱ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۹:۰۵ 09 February 2013
|
19691 بازدید
|
رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر و احمد داوداوغلو، وزیر خارجه ترکیه، مدت‌هاست که موضوع کنار رفتن بشار اسد از قدرت را به مسأله‌ای حیثیتی برای خود تبدیل کرده‌اند. با این حال، به نظر می‌رسد موضع‌گیری‌های اخیر رئیس ائتلاف مخالفین سوریه و حمایت وی از گفت‌و‌گو با اسد، ترکیه را در موقعیتی دشوار قرار داده است.

به گزارش «تابناک»، تاکنون گذر زمان ثابت کرده؛ نه تنها پیش‌بینی دولتمردان آنکارا درباره سقوط فوری اسد درست نبوده، بلکه روند اوضاع عملاً به سوی دیگری پیش رفته است. این تغییر روند از هنگامی آشکار شد که «معاذ الخطیب»، رئیس ائتلاف مخالفین سوری اعلام کرد، تحت شرایط مشخصی حاضر به مذاکره با دولت اسد است.

سایت تحلیلی «المانیتور» ضمن اشاره به این موضوع می‌نویسد: این دقیقاً بر خلاف خط سیاستی است که آنکارا از زمان آغاز ناآرامی‌ها در سوریه دنبال کرده و بر پایه آن، هر گونه مذاکره با اسد یا اعضای دولت وی از سوی ترکیه رد شده است. در حقیقت، ادعای اردوغان و داوداوغلو این بوده که بشار اسد یک دیکتاتور است و نمی‌توان با وی وارد مذاکره شد.

المانیتور اشاره می‌کند، همین چند وقت پیش بود که اردوغان در کنار خطیب از اسد خواست از قدرت کنار برود. وی گفت: «بیش از صد کشور، رهبری این برادر (خطیب) و تیم او را پذیرفته‌اند. معنای این امر چیست؟ معنایش این است که اسد! ما تو را به رسمیت نمی‌شناسیم. پس کنار برو!». اردوغان همچنین پیش‌بینی کرد که پیروزی مخالفان نزدیک است.

با این حال، تحولات میدانی نشان داد که نه تنها پیروزی نزدیک نیست، بلکه حتی در صورت کنار رفتن اسد خونریزی‌ها پایان نخواهد یافت، زیرا درگیری‌های فرقه‌ای به وجود آمده در این مدت، همچنان به قوت خود باقی خواهد بود.

بنا بر این گزارش، این وضعیت، انجام مذاکره میان مخالفین و دولت را اجتناب‌ناپذیر ساخت و نشان داد، در صورتی که قرار باشد، خشونت‌ها در اسرع وقت متوقف شده و فضایی مناسب برای یک سوریه باثبات فراهم شود، دو طرف باید وارد گفت‌و‌گو با یکدیگر شوند.

بر این اساس، هفته گذشته، خطیب ضمن تصدیق به وجود آمدن بن بست سیاسی در سوریه، اعلام کرد که آماده مذاکره با حکومت است؛ البته در صورتی که ۱۶۰ هزار زندانی سیاسی آزاد شده و گذرنامه سوری‌های خارج از کشور نیز تمدید شود.

وی گفت: «مردم ما دارند می‌میرند و ما اجازه ادامه این روند را نخواهیم داد». خطیب سپس خطاب به اسد گفت: «ما می‌توانیم در راستای منافع مردم، به یکدیگر کمک کنیم». او همچنین اعلام کرد، آماده مذاکره با «فاروق الشرع»، معاون رئیس جمهور سوریه است.

البته داوداوغلو نیز پیش از این، از الشرع به عنوان فردی میانه‌رو که می‌توان در فرایند گذار سیاسی در سوریه روی وی حساب کرد، نام برده بود؛ اما جدای از این موضوع، حمایت احتمالی ترکیه از مذاکرات مخالفین و الشرع، با رویکرد این کشور درباره ضرورت کنار رفتن اسد متناقض است.

واقعه دیگری که احتمالاً موجبات ناخرسندی ترکیه را فراهم کرده، حمایت واشنگتن از اظهارات خطیب است. «ویکتوریا نولند»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره گفت: «اگر دولت سوریه علاقه‌ای به صلح دارد، باید اکنون با ائتلاف مخالفین به گفت‌و‌گو بنشیند. ما قویاً از فراخوان خطیب برای مذاکره استقبال می‌کنیم».

نولند همچنین تأکید کرد: کسانی که در هر یک از دو طرف مرتکب جرم و جنایت شده‌اند، باید نسبت به آن پاسخگو باشند. به این ترتیب، وی تأیید کرد که مخالفین نیز مرتکب جنایت شده‌اند؛ رویکردی که با دیدگاه ترکیه در تعارض است.

از سوی دیگر، اردوغان همچنان به انتقاد از رویکرد غرب نسبت به سوریه ادامه داده و به ویژه با مقایسه سوریه با مالی، از آنچه رویکرد دوگانه غرب می‌خواند شکایت کرده است. اما اردوغان این حقیقت را نادیده می‌گیرد که بحران سوریه، یک موضوع صرفاً اخلاقی نیست، بلکه با توجه به حمایت قدرت‌های بزرگ از طرفین درگیری، به موضوعی مربوط به سیاست قدرت منطقه‌ای و بین‌المللی تبدیل شده است.

این بدان معناست که هر گونه مداخله نظامی از سوی گروهی از کشور‌ها بدون تأیید سازمان ملل، اثرات آن باعث بی‌ثباتی در خاورمیانه خواهد شد، زیرا گروه دیگری از کشور‌ها از طرف مقابل حمایت خواهد کردند و همین امر به بی‌ثباتی بیشتر اوضاع دامن خواهد زد.

افزون بر این موارد، حمله هوایی اخیر رژیم اسرائیل به سوریه، داوداوغلو را میان دو هدف متضاد گرفتار کرده است: اسد در یک طرف و رژیم اسرائیل در سوی دیگر. سرانجام و پس از سه روز سکوت در پی این حمله، داوداوغلو اسد را به سبب این حمله مورد انتقاد قرار داد.

اما خشم آنکارا هنگامی بیشتر شد که خطیب در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران وارد گفت‌و‌گو شد و هر دوی آن‌ها نیز از اسد خواستند با مخالفین وارد مذاکره شود.

در جریان همین دیدار‌ها بود که لاوروف اظهار داشت: «اصرار کسانی که می‌گویند اولویت شماره یک، کنار زدن اسد است، بزرگترین و تنها دلیل ادامه تراژدی در سوریه است». به هر حال، این حقیقت که قدرت‌های بزرگ در حال رقابت در سوریه هستند، امری است که ترکیه نمی‌تواند در آن تغییری پدید آورد.

به هر حال، این موضوعات، اردوغان و داوداوغلو را با مسأله‌ای جدی روبه‌رو کرده است: آیا اولویت ترکیه متوقف کردن خونریزی‌ها در سوریه است و یا کنار زدن اسد؟ اگر هدف کنار زدن اسد باشد، با توجه به ادامه کشته شدن مردم، به سختی از لحاظ اخلاقی توجیه شدنی است!
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۵۷
انتشار یافته: ۲۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
۲ -۳ سال پيش بود که اين آقاي اردوغان متظاهر، در يک سخنراني گفت اي رييس اسراييل تو از کشتن کودکان لذت ميبري، ننگ بر تو.
مدتي بعد هم با بوق و کرنا ، کشتي حمايت از فلسطين و غزه به سمت فلسطين حرکت داد. ما هم باور کرديم.
اما به ناگاه همه را گذاشت کنار و سر از براندازي حامي فلسطين و دشمن اسراييل درآورد. يعني ۱۸۰ درجه تغيير جهت.!!!!!!!!!!!
سرگيجه نگرفتي تو اردوغان با اين چرخش؟

يادمان نرود که ترکيه عضو ناتوست و بيشترين سرباز ناتو ترکيه اي هستند: بيش از ۵۰۰۰نفر.

البته ترکيه را ما ترکيه کرديم. بس که جنس ترکيه اي وارد ايران کرديم(و چيت سازي و نساجي خودمان را تعطيل و کارگرانمان را آوراه و درترکيه شغل ايجاد کرديم). بس که تور آنتاليا تبليغ کرديم و رفتيم .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
عزیزم ما این کارای اردوغان را باور نکردیم
از اول هم معلوم بود که همش بازیه
سگ زرد برادر شغاله
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۳۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۲
نوکران اسرائیل در هر لباسی حاضر به خدمت هستند و با تظاهر به مخالفت با اسرائیل به دنبال فریب مردم مسلمان هستند .
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۲
براي همه روشن شد كه اين موضع گيريهاي تركيه درمقابل اسرائيل با هماهنگي امريكا و اسرائيل و براي جذب افكار عمومي منطقه و ليدر شدن تركيه به عنوان رهبر جهان اسلام بود . ولله خير الماكرين.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
برخلاف ابتدای اعتراضات، مردم سوریه پشت اسد هستند. نه برای خود اسد بلکه از ترس سلفی های وحشی و افراطی که فوری میان مخالفان جاگیر شدند و هنوز نیامده شیعیان را سر بریدند و کلیساها را آتش زدند.
علیرضا ح
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
چرا یکی به این دولتمردان ترکیه ای نمیگه چرا وقتی حرف از جدایی خواهای کرد میشه شما به اونا میگید تروریست. اما حالا به نیروهای ضد دولتی سوریه میگید مردم!؟
مرتضی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
مکرو و مکرالله والله خیر الماکرین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۱ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
یکی ترکیه رو از برق بکشه.البته سوریه به هر سمتو سویی برود مردم سوریه یادشون میمونه ترکیه چه جنایتی رو در حق اونا انجام داده.
کمیل
|
-
|
۲۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
به برادران ترک بگید هرکشوری که ایران حامیش باشه حتی بعد از 2سال و اندی،
همه شما با هم متحد بشید نمی تونید خدشه ای به حکومتش وارد کنید، پس برادرای ترک با ما به از آن باشید که با خلق جهانید مواظب وضعیت خودتون باشید
ناشناس
|
United States of America
|
۲۳:۰۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۱
اسدقطعأماندني هستش,شكست بزرگ ديگر براي تركيه.مباركه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۲
موضوع اسد نیس بلکه موضوع تجزیه سوریه است. مطمئن باشید اگر اسد کنار برود حداقل سه کشور از سوریه درست می شود و سپس نوبت عراق و ترکیه و عربستان و دست آخر ایران است. هدف تجزیه کشورهای منطقه است تا همه کشورها مثل بحرین و قطر و آذربایجان و... جیره خوار صهیونیست ها شوند.
توجه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۲
اسد رفتنیه دیر یا زود داره ولی سوخت و سوز نداره باور کنید!
ناشناس
|
Germany
|
۰۳:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۲
ما به خاطر منافع ملی خود از اسد حمایت می کنیم
همانطور که ترکیه برای منافع ملی خود قصد نابودی اورا دارد
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۲
آنچه مسلم هستا اینه که بشار اسد باقی خواهد ماند.
زنده باد ایران زنده باد مقاومت زنده با اسد
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟