در شرایطی که کمبود و گرانی کمرشکن دارو و تجهیزات پزشکی با افشاگریهای وزیر سابق بر کمتر کسی پوشیده مانده بود، تنها وزیر زن کابینه دولت برکنار شد تا سکان هدایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به دکتر محمد حسن طریقت منفرد سپرده شده و در اقدامی فوق سریع، مشکل اختصاص نیافتن ارز واردات دارو مرتفع شود؛ اما آیا کمبود و گرانی دارو حل شده است؟!
به گزارش «تابناک»، سرپرست وزارت بهداشت که این روزها علاوه بر مشکلات وزارتخانه تحت امرش با مقوله انتخابات نظام پزشکی و حاشیههای ایجاد شده بر اثر نامه رئیس جمهوری در مورد رد صلاحیت شدگان هم روبهروست، در جدیدترین اظهار نظرش، ضمن رد کمبود دارو، ذخیره دارو توسط مردم را عامل «احساس» کمبود در جامعه خواند.
طریقت منفرد در گفتوگو با فارس ضمن تأکید بر افزایش تولید دارو گفت: تا جایی که ما میدانیم، هیچ کمبود جدی از نظر دارو در بازار نیست. مگر اینکه شما خبرنگاران اطلاع داشته باشید و البته خوشحال میشویم به ما هم بگویید. میزان تولید و واردات دارو امسال نسبت به سال گذشته نه تنها کمتر نیست بلکه افزایش هم دارد و نگرانی بحق مردم برای تأمین دارو و ذخیره سازی برای آینده عامل احساس کمبود در جامعه است.
وی که سراغ کمبود دارو را از خبرنگاران گرفته بود، در ادامه به نوعی دیگر شرایط نامطلوب دارویی در کشور را به اخبار منتشره وابسته دانسته و گفت: خبرهایی که به گوش مردم رسیده، باعث شده مردم بحق نگران کمبود دارو باشند و به دنبال ذخیرهسازی برای آینده بروند و تلاّ کنند داروی مورد نیازشان را برای آینده تأمین کنند و همین مسأله باعث شده که احساس کمبود در بازار پدید آید. با این حال تا جایی که من میدانم، تولیدات و واردات دارو امسال نسبت به سال گذشته نه تنها کاهش پیدا نکرده، بلکه یک مقداری هم بیشتر شده است.
سرپرست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد میزان ارز دارویی اختصاص یافته نیز گفت: ارز دارویی هم به مرور دارد تخصیص پیدا میکند و مشکلی از نظر واردات دارو نداریم؛ افزون بر این که تولید دارو در کشور را نیز تقویت میکنیم تا بتوانیم نه تنها نیاز کل بیماران کشور را به دارو تأمین کنیم، بلکه مقداری نیز ذخیره کنیم.
این سخنان در حالی گفته میشود که چندی پیش، آقای سرپرست نیز به مانند خانم وزیر، میزان داروهای تولید شده در کشور را ـ فارغ از اینکه مواد اولیه مورد نیاز برای این فرایند وارداتی است یا تولید داخل! ـ نزدیک ۹۷ درصد دانسته و در کنار تمسک به این آمار برای ناچیز جلوه دادن سهم واردات دارو، از تأمین شدن ارز دارو و حل مشکل کمبود برخی اقلام دارویی و چندنرخی شدن برخی اقلام دیگر تا عید خبر داده بود؛ اما اکنون در شرایطی که هنوز اخبار خوبی از وضعیت این مقوله مهم مخابره نمیشود، بناگاه کمبود دارو را به کل منتفی دانسته است!
دکتر حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با ابراز تعجب از این اظهار نظر سرپرست وزارت بهداشت، به خبرنگار «تابناک» میگوید: نمیدانم منظور دکتر طریقت از اینکه میگوید کمبود دارو نداریم یا ذخیره سازی مردم، عامل احساس کمبود در جامعه شده چیست؛ اما اعضای کمیسیون بهداشت به عنوان نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و همکارانمان در وزارت بهداشت هر روزه با تماسها و مراجعات مردمی روبهرو هستند که از کمبود یا گرانی دارو و تجهیزات پزشکی در تنگنا هستند.
وی میافزاید: بر پایه گزارشهای دریافتی، علاوه بر داروهایی که در گمرک مانده و ترخیص نشدهاند، مشکلاتی جدی در زمینه دارو و تجهیزات پزشکی پابرجا مانده و طی نشستهایی با مسئولان دارو و درمان وزارت خانه و مسئولان بانک مرکزی، این موارد را پیگیری کردهایم، ولی هنوز بسیاری از شرکتهای وارد کننده گلایههای جدی نسبت به اختصاص نیافتن ارز مطرح میکنند، چراکه ارز مورد نیاز در اختیارشان قرار نگرفته است.
شهریاری با اشاره به تغییرات انجام گرفته در ماههای اخیر میگوید: البته در یکی دو ماه گذشته، گشایشهایی در این زمینه شده ولی اینکه بگوییم مردم با ذخیره دارو زمینه ساز کمبود شدهاند درست نیست، چراکه در وهله نخست با این ابهام روبهرو خواهیم بود که مگر با عرضه دارو بدون نسخه ممکن است که ذخیره سازی رخ داده و کمبود به وجود آید؟ ساز و کار عرضه دارو روند مشخصی دارد که این شایبه را رد خواهد کرد؛ افزون بر این نکته، باید پرسید که آیا مگر هر دارویی قابلیت ذخیره سازی ـ آن هم توسط مردم ـ را دارد؟
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی در ادامه به آمار متناقض ارائه شده درباره اختصاص ارز مورد نیاز برای واردات دارو اشاره کرده و میگوید: مدتی است که برخلاف زمان حضور دکتر دستجردی در رأس وزارت بهداشت، مسئولان از تأمین ارز مورد نیاز برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی سخن میگویند، ولی این ماجرا هنوز از دید نمایندگان مجلس، زوایای تاریکی دارد، زیرا اطلاعاتی که بانک مرکزی ارائه میدهد با اطلاعاتی که واردکنندگان دارو و همکاران ما در وزارت بهداشت ارائه میدهند هم خوانی ندارد.
رئیس کمیسیون بهداشت میافزاید: این تناقضها ما را بر آن داشته تا همچنان پیگیر مشکلات ناشی از محقق نشدن بودجه مورد نیاز برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی بوده و در این راستا، دکتر محمد صادقی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان و عضو هیأت رئیسه مجلس را به عنوان نماینده مجلس جهت پیگیری این امر انتخاب کردهایم تا ایشان در نشستی که هفته آینده با مسئولان دولتی و بانک مرکزی خواهد داشت، این موارد را بررسی کرده و گزارشی به کمیسیون و هیأت رئیسه مجلس ارائه کنند تا به امید خدا موانع موجود هر چه زودتر مرتفع شود.
بدین ترتیب درخواهیم یافت که نه تنها مبحث کمبود دارو و درمان به فرجام نزدیک نشده، بلکه در شرایطی به پایان سال نزدیک میشویم که دولت به رغم اجرای فاز نخست هدفمندی یارانهها و در اختیار داشتن درآمدهایی که قرار بوده بخشی از آنها در راه سلامت مردم هزینه شود، با وجودی که وزیر ناسازگار و افشاگر را برکنار کرده و به گواه اخبار، بخش بزرگی از ارز مورد نیاز برای واردات دارو را در اختیار سرپرست هم راستا با منویات خود گذاشته، نه تنها نتوانسته ملزومات ابتدایی حوزه سلامت را تأمین کند، بلکه به طرح مواردی روی آورده که حتی برای نمایندگان مجلس قانع کننده نیست؛ چه برسد به اقناع بیماران و خانوادههای ایشان که گاه مجبورند برای تأمین هزینههای هنگفت درمانی، به زیر خط فقر سقوط کرده و همه چیزشان را فدا کنند.