دانشجویان دکترا در انتظار فراخوان پرداخت پژوهانه؛

تنها مقرری علمی دانشجویان دکترای تخصصی قطع شده است؟!

از زمان تصویب اعطای بورس پژوهشی به دانشجویان دکترا تحت عنوان «پژوهانه رساله» در سال ۱۳۸۸، هر ساله در دو نوبت فراخوان، دانشجویان ممتاز دکترا که ‌شرایط دریافت پژوهانه را داشتند، سرشماری شده و اعطای این بورس به ایشان در دستور کار قرار می‌گرفت؛ حال آن که از نوبت دوم سال ۹۱ تاکنون، دیگر خبری از فراخوان در میان نبوده و گویا پرداخت پژوهانه در پایان عمر دولت دهم و آغاز عمر دولت یازدهم فراموش شده است!
کد خبر: ۳۵۱۱۵۵
|
۲۲ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۱۰ 14 October 2013
|
20021 بازدید
|
فردی که دانشجوی دکترا به شمار می‌آید، سوای آن که در حال تحصیل در بالا‌ترین مقطع تحصیلی است، مدارج بالایی را گذرانده و دست‌کم کار‌شناس ارشد در یک زمینه تخصصی بوده و می‌تواند به مثابه ‌یک پژوهشگر قابل اعتنا در آن حوزه به شمار آید؛ پژوهشگری که اگر حمایت شده و در مسیر خاص و سازماندهی شده گام بردارد، حتما نتایج مثبت آن به جامعه بازخواهد گشت و اگر‌‌ رها شود، زیاده‌خواهی خواهد بود که از او توقع تولید دانش داشته باشیم.

به گزارش «تابناک»، در حالی که سال ۹۲ از نیمه گذشته و آخرین روزهای هفتمین ماه آن در حال گذران است، آن دسته از دانشجویان دکترای تخصصی دانشگاه‌های دولتی که در نیمه راه تحصیل بوده و تا اینجا به خوبی از عهده وظایف محوله و آزمون‌هایی مانند آزمون جامع بر‌آمده‌اند، از پرداخت نشدن مبلغ بورس رساله گلایه سر داده و نسبت به توقف این برنامه به شدت احساس نگرانی می‌کنند.

و این نگرانی هنگامی بروز می‌کند که بدانیم از زمان تصویب اعطای بورس بلاعوض به دانشجویان دکترا به نام «پژوهانه رساله» در سال ۱۳۸۸، معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری هر ساله در دو نوبت فراخوان (در سال نخست اجرای این برنامه، تنها یک بار فراخوان صورت گرفت، ولی دایره مشمولان دریافت پژوهانه آنچنان بزرگ ترسیم شد تا واجدین شرایط در یک سال قبل‌تر نیز مشمول دریافت این بورس شوند)، افراد واجد شرایط دریافت پژوهانه را سرشماری کرده و اعطای این بورس به ایشان را در دستور کار قرار می‌داد؛ حال آن که از نوبت دوم سال ۹۱ تاکنون، دیگر خبری از فراخوان در میان نبوده و گویا پرداخت پژوهانه به فراموشی سپرده شده است!

این در حالی است که در این بازه، عمر دولتی که این طرح را با استناد به چشم‌انداز بیست ساله نظام و در راستای سیاست‌های کلی برنامه پنجم توسعه بنیان گذاشته بود ـ بدون برگزاری آخرین فراخوان در سال ۹۲ ـ به پایان رسیده و دولتی متفاوت جانشین ایشان شده تا همه چیز تحت تاثیر ‌این تغییر و تحولات قرار گرفته و شکننده بودن ساختار اجرایی طرحی با این همه توجیه آشکار شود.

به عبارت بهتر، اگر از تأکید سند چشم انداز بیست ساله نظام مبنی ‌بر «دستیابی کشور به جایگاه نخست علمی و فناوری در منطقه آسیای جنوب غربی» گذشته و حتی فراموش کنیم که در برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور چه تأکیدی بر «ارتقای کیفیت رساله‌های دکترا در راستای گسترش نهضت تولید علم و حل علمی مشکلات کشور، تقویت رقابت‌پذیری بین‌المللی دوره‌های تحصیلات تکمیلی ایران و تسهیل حضور و تلاش تمام وقت دانشجویان دکترا در دانشگاه‌ها» شده است، صرف ‌آن که بدانیم اعطای پژوهانه موجب کاهش روند خروج نخبگان از کشور شده است، اجرای این طرح با موفقیت همراه بوده است.

تنها مقرری علمی دانشجویان دکترای تخصصی قطع شده است؟!

به عبارت بهتر، جدای از نتایجی که در پایان اجرای طرح پژوهانه متصور هستیم، توجه به نتایج همراه اجرای این طرح در کوتاه مدت، کافی است تا دادن این بورسِ بلاعوض نه در قالب هزینه‌ که در قامت سرمایه‌گذاری بر نیروی انسانی دانش مدار و با کیفیت متجلی شود که در ادامه راه خواهد توانست اهداف بلند مدتی همچون نهضت تولید علم را محقق نماید.

این در حالی است که اگر به تعهد پر ابهامی توجه کنیم که از دانشجویان دکترای تمام وقت در کشورمان، مبنی بر عدم اشتغال‌‌ گرفته می‌شود، به آسانی قابل درک است که دادن مبلغی تا سقف پنج میلیون تومان در سه نوبت (۳۵ درصد پس از تصویب و تأیید پیشنهاد رساله دکترا و با لحاظ دیگر پیش شرط‌های اعطای پژوهانه، ۳۵ درصد دیگر پس از ارائه گزارش تأیید شده پیشرفت پنجاه درصدی طرح پژوهشی و ۳۰ درصد پس از دفاع از پایان‌نامه)، کمترین حمایت از کسانی است که در بالا‌ترین سطح تحصیلی کشور ‌و در صف نخست تولید علم هستند.

با اندکی دقت در این بعد ماجرا درخواهیم یافت که از زمان اجرای طرح پژوهانه تاکنون و در هفت دوره، تنها هفده هزار و ۶۰۵ دانشجوی مقطع دکترا واجد شرایط شناخته شده و مجموعا حدود ۷۸ میلیارد تومان اعتبار برای اعطای پژوهانه رساله به ایشان در نظر گرفته شده که اینقدر رقم کوچکی است که از محل سرفصل برنامه‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری (مندرج در قانون بودجه کل کشور) تأمین شده و خواهد شد و نیازمند تعریف ردیف بودجه‌ای ویژه و مستقل هم نبوده است؛ البته اگر برنامه پرداخت اقساطیِ پژوهانه را مد نظر گیریم، می‌توان گفت ‌چه بسا تاکنون ‌نیمی از این مبلغ ‌پرداخت شده باشد.

بدین ترتیب میانگین مبالغ اختصاص یافته به دانشجویان منضبط دکترای دانشگاه‌های دولتی زیر مجموعه وزارت‌ علوم و وزارت بهداشت (که پیشنهاد رساله خود را در زمان مقرر و بدون دیرکرد به تصویب رسانده و با ثبت در سامانه کشوری در نظر گرفته شده برای این امر، در راستای هدف معینی به پژوهش مشغول هستند؛ آن دسته دانشجویانی که نه بورسیه جایی هستند، نه سابقه مشروطی در کارنامه‌شان ثبت شده و نه...) هر ساله مبلغی نزدیک بیست میلیارد تومان به دست خواهد آمد و روشن است که اگر شتابی در تولید علم در سال‌های گذشته بوده، بخشی از آن مرهون اجرای این طرح است.

اینجاست که چنین طرحی به لحاظ برونداد منحصر به فرد شده و نه قابل جایگزینی و تبدیل خواهد بود و نه بیان مشکلاتی مثل ناتوانی دولت در تأمین اعتبار و یا حتی انتقاد به شیوه نامه اجرای پژوهانه قادر به توجیه توقف آن است تا تنها گزینه‌ای که برای توقف آن در سال جاری ‌می‌ماند، صرفا تغییر و تحولات صورت گرفته در سطح دولت و وزارت‌خانه‌های آن بوده و هر آن انتظار برود که فراخوان نوبت هشتم اعطای پژوهانه از راه برسد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۰۹
انتشار یافته: ۴۷
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
ما دوره هفتم پژوهانه بودیم؛ یعنی مهر 91 باید اولین قسط رو می گرفتیم
اما دولت قبل هیچی نداد و به گردن این دولت افتاد؛ این دولت هم در نهایت شهریورماه قسط اول رو پرداخت کرد یعنی با 12 ماه تاخیر
اما یک سوال دارم؛ خواهش میکنم پیگیری کنید
چطور است که دانشجوی PhD در وزارت بهداشت هر ماه حدود 400 هزار تومان حقوق می گیرد اما وزارت علوم اینقدر مکل مالی دارد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
علت این موضوع درآمد زایی دانشجویان مشغول به تحصیل در رشته های علوم پزشکی برای دولت است. مثلا در بخش بیمارستان های دولتی بخش زیادی از کارها به عهده ی دانشجویان است. تمامی رشته های علوم پزشکی یک دوره ی کارآموزی دارند که برای دولت به صورت مجانی کار می کنند. دانشجویان پزشکی عمومی در دوران اینترنی دانشجویان دوره دستیاری کل دوره ی رزیدنتی و دانشجویان لیسانس ( پرستاری، مامایی، شنوایی سنجی، بینایی سنجی، علوم تغذیه و..) حداقل سال آخر را تخت عنوان دوران کارآموزی برای دولت(وزارت بهداشت) کار می کنند.
هرچند من فکر می کنم بهتره دانشجویان دکتری هر دو وزارت خانه نگرانی مالی نداشته باشند تا بهتر به پژوهش بپردازند. کامنت من فقط جواب چرای شما بود.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
من و همکلاسی هام دوره پنجم بودیم.همه چیزمان هم کامل و صحیح بود. در هیچ جا هم شاغل نیستیم. بعد از 24 ماه ریالی به ما ندادند. 2 سال هم پی گیری کردیم. چه کسی جواب این حق الناس ها را میدهد؟!!!!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
تو رو خدا یکی به داد ما برسه
من دانشجوی سال دوم دکتری هستم. هیچ منبع درامدی ندارم. هر روز به جای اینکه اوضاع بهتر سه خبرای بدتری می شنویم. بخدا خسته شدم میخوام انصراف بدم برم شاگردی تو نونوایی. اگه به جای بیست سال درس خوندن رفته بودم سرکار الان واسه خودم یه سرمایه خوب داشتم. نه اینکه وابسته به خانوادم باشم. اخه این چه وضعیه .چه عدالتیه
سی سالمه هنوز ازدواج نکردم.
تروخدا انتشار بدین خبرمو
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
من دانشجوی دکترای دانشگاه تبريز هستم. متاسفانه در اين دانشگاه به دليل کارشکنی پژوهانه تا کنون به هيچ دانشجوی دکتری تعلق نگرفته است. خود من آبان ماه پروپوزالم را تحويل دانشگاه دادم ولی آن را اوايل اسفندماه تصويب کردند و بعد هم گفتند که چون وارد ترم ششم شديد پژوهانه به شما تعلق نمی گيرد. بعضی از دوستانم هم که خيلی پيگر شده بودند متوجه شدند که اين کارشکنی از طرف دانشگاه می باشد نه وزارت علوم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
بله اوضاع دانشگاه تبریز اینجوریه من هم به عنوان یک تبریزی حرف شما را تایید میکنم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
در دانشگاه تبریز دانشجوی دکترا داریم که در دو دانشگاه حومه تبریز حق تدریس میگیره.
در مقابل همدوره همون دانشجو کسان زیادی هستند که نه تنها بورس نشدند بلکه تدریس در یک دانشگاه را هم بهشون نمیدهند
سید احمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
خدا خیرتون بده که به این مسایل هم میپردازید. با هر کی صحبت میکنیم در این زمینه میگن به ما ارتباطی نداره از بالا باید تعیین تکلیف بشه.
محمد تقی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
با 5 میلیون تومن در عرض 4 سال چه می توان کرد؟ سیاست دولت در جذب بیش از حد دانشجوی دکتری بسیار اشتباده بوده و خواهد بود. من دانشجوی دکتری هستم و قصد انصراف و اقدام برای ادامه تحصیل در خارج کشور را دارم تا باشد این بزنامه های اشتباه تداوم نداشته باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
من هم همینطور. دنبال خارج رفتن هستم. تا کی وعده های واهی؟!!!!
سال4
| United States |
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
دقیقا از سال 89 که بطور ناگهانی ظرفیت دکترا چندین برابر شد، همه امکانات حذف شد. در حالی که هیچ دانشگاهی حاضر به جذب استاد نیست و من باید کیلومترها دور از شهرم جذب بشم . کشور ما این همه دکتر را میخواهد چیکار کنه؟ شغلی هم براشون داره؟ ما را وادار به فرار از وطنمون می کنند
دانشجوی سال آخر دکتری
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
علم را هم به سخریه گرفته ایم یک بار کاغذ پاره می شود یک بار قطع پژوهانه می شود تازگی ها هم که دکتری کیلویی میگیرند بخدا دیگه انگیزه ای برای دانشجویان دکتری نمونده که حتی تز خود را انجام بدهند.
هم کلاسی های من بی انگیزه شده اند و اصلا سراغ درس نمی روند.
تا زمانی که ابعاد اساسی پیشرفت مانند علم، مذهب و اقتصاد بازیچه و ابزار باشن پیشرفت پایداری حاصل نخواهد شد
PhD student
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
از یه طرف دانشگاه و اساتید از دانشجویان دکتری انتظار دارند که با حضور تمام وقت در محیط دانشگاه تمامی انرژی خود را صرف پژوهش و فعالیت های علمی کنند.
از طرفی دیگر واقعیت های زندگی این افراد که همگی درجه ای از تأهل را دارند (یا زن و فرزند دارند و یا تازه ازدواج کرده اند) ، مانند تأمین هزیته های زندگی باعث می شود که این دانشجویان به سمت بازار کار رو آورند.
در این میان نیز نمی توان از آینده مبهمی که در انتظار بسیاری از این دانشجویان دکتری پس از فارغ التحصیلی نیز هست، چشم گوشی کرد.
با همه این شرایط آیا می توان از این دانشجویان انتظار تولید علم داشت؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
اون کسی که منفی داده بگه کیه و حرف حسابش چیه؟ شایدم از این دکتری کاغذ پاره ای هاست که حرف دل مردم را نمی فهمه؟!!!!!!
بهروز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
پژوهانه رو به جهنم! کار کو؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
از این خبرتون بسیار ممنون هستم. در دو سال گذشته نه تنها پژوهانه پرداخت نشده، بلکه حتی بوجه پژوهشی هم به داشجویان دکتری پرداخت نمیشه. جالب اینجاست که بدونید بودجه پژوهشی دانشجویان دکتری در دانشگاه شریف که بنده فارغ التحصیل مقطع دکتری این دانشگاه هستم سالی 250 هزار تومان هست. در حالیکه اگر شما فقط بخواهید هزینه پرینت وصحافی پایان نامه رو حساب کنید بیشتر از این حرف هاست. مثلا در دانشگاه شریف شما باید 7 جلد پایان نامه صحافی شده تحویل بدید و چندین پک پرینت هم برای اساتید ممتحن، راهنما و مشاور تهیه کنید.
علاوه بر این سابق بر این به داشنجویان دوره دکتری که برای فرصت مطالعاتی کوتاه مدت اعزام میشدند مبلغی کمک هزینه میدادند. در حالیکه دانشجویان سال 91 که فرصت مطالعاتی رو تموم کردند هنوز این مبلغ رو نگرفتند. بنده از وزارت علوم بابت این موضوع 2100 یورو طلب دارم که هر وقت بهشون مراجعه میکنم میگن فرستادیم خزانه و ه وقت تایید شد پرداخت میشه. جالب اینکه در طی یک سال گذشته هنوز تایید و پرداخت نشده. من هم در آینده حتما و مسلماً با همین کیفیت تو دانشگاهی که عضور هیئت علمیش هستم ندریس می کنم. کما اینکه همین الان همه کلاس هام رو جمع کردم و توی روز جمعه برگزار میکنم و بقیه ایام هفته رو توی شرکت های خصوصی کار می کنم.
zara
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
واقعا جالبه
تو شرایطی باید درس بخونیم که کاغذ شده بسته ای 20هزار تومن و ...
امیدوارم درست بشه این وضعیت و مسئولا یه فکری به حال ما بکنند...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
صد سال صبر کنید همه چی درست میشه .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
دوست عزیز 100 سال که سهله. اگه فکری نشه 100 هزار سال دیگه هم درست میشه. مگه کارا رندوم انجام میشه که صد سال دیگه
درست بشه؟!
ناشناس
|
-
|
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
من هم دانشجوی دکتری سال چهارم هستم ولی تاکنون پژوهانه نگرفتم. مسولین دانشگاه می گویند در دولت جدید از پژوهانه خبری نیست.
از سایت تابناک خواهش میکنم این مساله را پیگیری کنند.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت