«آتلانتیک» بررسی کرد:

دلیل اصلی نارضایتی سعودی‌ها از بهبود روابط ایران و آمریکا

در هفته‌های اخیر، عربستان سعودی در روندی گام گذاشته که بر پایه آن، بسیاری از ناظران و تحلیلگران از تقابل مواضع این کشور با ایالات متحده، مهم‌ترین حامی سعودی‌ها سخن می‌گویند. در این میان، نشریه «آتلانتیک» به بررسی مهم‌ترین عاملی پرداخته که زمینه این تقابل را، به ویژه در بحث بهبود روابط آمریکا با ایران به وجود آورده است.
کد خبر: ۳۵۴۷۸۸
|
۰۹ آبان ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۸ 31 October 2013
|
27538 بازدید
|
دلیل اصلی نارضایتی سعودی‌ها از بهبود روابط ایران و آمریکادر هفته‌های اخیر، عربستان سعودی در روندی گام گذاشته که بر پایه آن، بسیاری از ناظران و تحلیلگران از تقابل مواضع این کشور با ایالات متحده، مهم‌ترین حامی سعودی‌ها سخن می‌گویند. در این میان، نشریه «آتلانتیک» به بررسی مهم‌ترین عاملی پرداخته که زمینه این تقابل را، به ویژه در بحث بهبود روابط آمریکا با ایران به وجود آورده است.

به گزارش «تابناک»، نشریه «آتلانتیک» با انتشار مطلبی به بررسی زمینه‌های فاصله گرفتن سیاست‌های عربستان سعودی از ایالات متحده پرداخته است. این نشریه اشاره می‌کند که سعودی‌ها با نپذیرفتن عضویت غیردائم شورای امنیت، کاری غیرمنتظره کردند. با این حال، این اقدام حاصل چندین ماه چالش و کشمش میان این کشور و ایالات متحده بود.

در حقیقت، این اقدام‌ نقطه اوج انتقادات عربستان از آمریکا به سبب رویکرد منفعلانه نسبت به مداخله نظامی در سوریه، حمایت ضمنی از اخوان المسلمین در مصر و به تازگی تمایل واشنگتن به بهبود روابط با ایران به شمار می‌رود. بر همین اساس، به تازگی رئیس سازمان اطلاعات سعودی، از تجدیدنظر دولت متبوعش در روابط با آمریکا سخن به میان آورد.

لحن اخیر سعودی‌ها تا آن حد شدید بود که «تزیپی لیونی»، وزیر دادگستری رژیم اسرائیل ضمن هم‌ذات‌پنداری با آن گفت: «وقتی می‌شنوید که سعودی‌ها درباره ضرورت جلوگیری از هسته‌ای شدن ایران سخن می‌گویند، این سخنان آشنا به نظر می‌رسد».

هرچند مواضع ضدایرانی عربستان عمدتاً در چهارچوب رقابت منطقه‌ای این کشور با ایران تفسیر شده، ‌بحث درباره کاهش تحریم‌های ایران نیز می‌تواند از جنبه اقتصادی سبب نگرانی سعودی‌ها شده باشد. پیش از برگزاری آخرین دور مذاکرات ایران و ۱+۵ در ژنو، یک مقام ارشد دولت آمریکا از تمایل واشنگتن به کاهش هدفدار و متناسب تحریم‌ها در مقابل اقدامات ایران در زمینه هسته‌ای سخن گفت.

اما ایرانی که تحت فشار‌ها تحریم‌ها نباشد، می‌تواند ضربه‌ای جدی به برنامه‌های اقتصادی عربستان بزند که مهم‌ترین محور آن را صادرات نفت تشکیل می‌دهد. مؤسسه سنجش اعتبار بین‌المللی به تازگی پیش‌بینی کرده که کاهش تحریم‌ها می‌تواند با وارد کردن هشتصدهزار بشکه نفت ایران به بازار، سبب کاهش قیمت‌های جهانی نفت شود. میزان این کاهش قیمت نیز نزدیک ۱۰ درصد پیش بینی شده است.

رهایی ایران از این تحریم‌ها، همچنین سبب می‌شود ایران در پی باز کردن پای سرمایه‌گذاران خارجی به کشور باشد.

در این باره، روز یکشنبه، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران پیش‌بینی کرد که کاهش تحریم‌ها، می‌تواند سبب ورود ۵۴.‌۴ میلیارد دلار پول نفت به ایران شود که از هم اکنون، ۱۴ میلیارد دلار آن برای پر کردن شکاف‌های بودجه‌ای کنار گذاشته شده است.

شرکت‌های نفتی آمریکایی از هم اکنون برای این شرایط برنامه‌ریزی کرده‌اند: مدیران اجرایی ارشد این شرکت‌ها به تازگی در جلساتی با زنگنه شرکت کرده و مذاکراتی ‌انجام داده‌اند. در همین حال، شرکت‌های بزرگ اروپایی همچون «توتال» و «شل» نیز درصدد بازگشت به بازار ایران هستند.

البته صنعت نفت ایران تنها حوزه‌ای نیست که شرکت‌های غربی در انتظار برداشته شدن تحریم‌ها از آن هستند. کمتر از یک سال پس از آن که شرکت فرانسوی «رنو» ناچار شد به سبب تحریم‌های آمریکا بازار ایران را ترک کند، «جنرال موتورز» آمریکا وارد مذاکره با یکی از شرکت‌های خودروسازی ایران شده است.

افزون بر این، شماری از دیگر شرکت‌های آمریکایی نیز اکنون پنهانی مشغول فعالیت در ایران هستند که بر پایه برخی گزارش‌ها، درآمد آن‌ها در سال ۲۰۱۲ به ۵۴۰ میلیون دلار رسیده است. این شرکت‌ها در صورت برداشته شدن تحریم‌ها به طور کامل و آشکار وارد بازار ایران خواهند شد.

بی‌گمان هنگامی که ‌موضوع ایران مطرح می‌شود، سیاست‌های منطقه‌ای به اسبابی برای نگرانی عربستان سعودی تبدیل می‌شود؛ اما تهدید مستقیم اقتصاد این کشور، موضوع جدی‌تری برای آن‌هاست. برای کشوری که نزدیک ۹۰ درصد ‌درآمد آن را صادرات نفت تشکیل می‌دهد، چشم انداز کسب منفعت از سوی یک رقیب به هزینه عربستان، موضوعی مهم و نیازمند اقدام جدی است.

بنابراین، باید گفت اقدامات اخیر عربستان سعودی بیش از هر چیز پاسخی به این تهدید بوده و تا زمانی که بازگشت ایران به جامعه بین‌المللی به عنوان یک احتمال مطرح باشد، این رویه عربستان تغییر نخواهد کرد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۸
انتشار یافته: ۲۳
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
به امید موفقیت تیم مذاکرات هسته ای
به راستی تنها را جلوگیری از نفوذ عربستان و قطر همین توسعه اقتصادی در ایران است نه تقابل رو در رو
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
عربستان بدون آمریکا هیچی نیست،خودشون آخر سر پشیمون میشن
ارش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
باید حال این عربستانی ها رو گرفت تا بدونن یه من ماست چقدر نفت داره
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
اعراب همیشه ضد ایران بودن مخصوصا این سعودیها آخه چشم پیشرقتایران رو ندارن.
مهدی اکبرزاده از اهواز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
امیدواریم با رابطه با آمریکا چشم این عربها را که دشمنی دیرینه با ایران و ایرانی دارند کور خواهد شد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
یعنی هرجا میبینم عربستان ناراحته همچین از ته دل شاد میشم.هرچی اینها ناراحت تر یعنی ما مسیرمون درست تر
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
قضیه بسیار مفصل تر و با سابقه است. اونها هم نفت دارند ولی کلی از آن مصرف شیرین کردن آب از دریا میشود. مو قعیت ژئو پلتیکشان هم با ما قابل مقایسه نیست و... اگر نتوانند آب را گل آلود کنند صفحه به نفع ماست.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
اگه خواهان پیشرفت کشورهستیم بایدباآمریکارابطه خوب داشته باشیم.هیچ کشورپیشرفته ای دردنیاوجود نداردکه بی نیاز از آمریکا باشد
تاریوردی
|
Malaysia
|
۱۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
آلان شیطنت ها و فعالیتهای ضد اسلامی آل سعود برای همه مسلمانان دنیا روشن است . بجز سلفی ها و وهابیون ، بقیه علیه این خاندان فاسق هستند و این مسئله خارج از کشور ملموس است. علیرغم همه تبلیغات مسموم و منفی علیه ایران، امید و نگاه مسلمانان به ایران عزیز می باشد. امید است دولت تدبیر و امید بتواند آل سعود را به انزوا بکشاند.
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
من نمي دونم چرا عربستان ناراحت ميشه خوشحال مي شم.انگار اتفاقات خيلي خوبي در راه
در ضمن عزيزان افراطيون كه راه گم كردين ببينين كه با نرمش و اعتدال بهتر ميشه جلو دشمنان ايستاد و از منافع ملي دفاع كرد
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟