همه پرسی در منطقه خود مختار کریمه برای الحاق به روسیه با وجود کشاکش بین غرب و روسیه آغاز شد، این در حالی است که چند ساعت پیش پارلمان اوکراین به دلیل امتناع مجلس منطقهای کریمه از لغو همه پرسی در مورد استقلال این منطقه، رأی به انحلال آن داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، ۲۷۸ تن از ۲۹۶ قانونگذار اوکراین به طرحی رأی دادند که به موجب آن، نهاد سیاسی که نماینده منطقه خودمختار کریمه در کییف، پایتخت اوکراین، است منحل خواهد شد، اجرای این حکم فوری است.
کریمه قرار است امروز یکشنبه، (۲۵ اسفند، ۱۵ مارس) در مورد جدایی از اوکراین و پیوستن به روسیه یک همه پرسی برگزار کند. این در حالی است که عالی ترین دادگاه اوکراین روز جمعه گفت، تصمیم کریمه برای برگزاری این همه پرسی بر خلاف قانون اساسی است.
اما روسیه اعتقاد دارد شبه جزیره کریمه، که میزبان شمار زیادی روس است، از حق جدا شدن از اوکراین برخوردار است. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به بان کی مون دبیر کل سازمان ملل، گفته است که همه پرسی آتی در کریمه همسو با منشور سازمان ملل است.
از زمانی که ویکتور یانوکویچ، رئیس جمهور مخلوع اوکراین، ۲۲ فوریه این کشور را در پی درگیریهای خشونت بار بین پلیس و معترضان غرب گرا در کییف ترک کرد، تنشها در این کشور اروپایی شدت گرفته است، ابراز حمایت آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا از معترضان به این درگیریها شدت بخشید.
معترضان اعتراضات خود را نوامبر سال گذشته پس از آن آغاز کردند که یانوکویچ تصمیم گرفت به جای امضای یک پیمان همکاری با اتحادیه اروپا با روسیه قراردادی را امضا کند.
اما تازه ترین اخبار رسیده از اوکراین حاکی از آغاز همه پرسی در منطقه خود مختار کریمه برای الحاق به روسیه با وجود کشاکش بین غرب و روسیه است.این همه پرسی در حالی برگزار می شود که تنش بین آمریکا، اروپا و روسیه با اقدام مسکو در وتوی قطعنامه شورای امنیت وارد مرحله جدیدی شده است.
در پیش نویس این قطعنامه که آمریکا، انگلیس و فرانسه ارائه کردند همه پرسی آتی در شبه جزیره کریمه «غیرقانونی» اعلام شده بود. سیزده عضو شورای امنیت به این قطعنامه رأی مثبت دادند و چین به آن رأی ممتنع داد.
روسیه در حالی این قطعنامه را وتو کرد که شورای امنیت کمتر از دو هفته شش نشست بی نتیجه را در باره اوکراین برگزار کرده بود. ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل گفت: مقامات دولت جدید اوکراین با یک کودتا روی کار آمده اند و روسیه به خواسته مردم کریمه احترام می گذارد.
سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل در واکنش به وتوی روسیه گفت: «روسیه اقدام خطرناکی کرد که عواقب زیادی خواهد داشت.»
همزمان هیئتی از نمایندگان سنای آمریکا به ریاست جان مک کین به اوکراین سفر کردند، سفر این هیئت پس از دیدار و گفتگوی آرسنی یاتسنیوک، نخست وزیر موقت اوکراین با باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا انجام می شود.
آمریکا و اروپا هشدار داده اند، در صورت برگزاری همه پرسی در شبه جزیره کریمه، تحریم های غرب علیه روسیه از فردا اعمال می شود. گزارشهایی هم منتشر شده است که بانکها و مؤسسات مالی عمده روسیه داراییهایشان را در بانکهای غربی جابجا کرده اند.
دولت موقت اوکراین و کشورهای غربی نتیجه رأی مردم کریمه را بی اعتبار خوانده اند؛ رئیس جمهور موقت اوکراین بیانیه استقلال کریمه را باطل اعلام کرده و نمایندگان مجلس این کشور هم به انحلال مجلس کریمه رای داده اند.
بیشتر از ۵۸ درصد از جمعیت کریمه روستبار هستند، این شبه جزیره تا سال ۱۹۵۴ بخشی از خاک روسیه بود ولی به دستور نیکیتا خروشچف، رهبر وقت شوروی، به اوکراین ضمیمه شد. رهبران اقلیت تاتار در کریمه گفتهاند، در همه پرسی شرکت نخواهند کرد.