زماني بنابر اعلامهاي سازمان ثبت احوال، تعداد دختران در سن ازدواج از تعداد پسران پيشي گرفته بود و باعث نگراني دختران شده بود، آنقدر كه قصد ازدواج از پسران در اين سن، رخت بربسته بود و به خاطر تعداد كمترشان، خود را در موضع قوت ميديدند.
به نوشته اعتماد، روز گذشته اما اين سازمان بار ديگر آماري از دختران و پسران در سن ازدواج اعلام كرد، آماري كه اينبار دختران 15 تا 29 سال را در موضع قوت قرار ميدهد و به آنان قوت قلب ميدهد كه تا چهار سال آينده دو ميليون پسر اضافه بر سازمان داريم كه شايد به سختي بتوانند از ميان خيل كم جمعيت دختران، همسري براي خود برگزينند.
مديركل دفتر آمار و اطلاعات جمعيتي سازمان ثبت احوال كشور، براساس نمودارهاي جمعيتي پيشبيني كرد كه تا سال 97 اختلاف پسران در سن ازدواج كه در طيف سني 20 تا 34 سال قرار دارند نسبت به دختران در سن ازدواج كه در طيف سني 15 تا 29 سال قرار دارند، به دو ميليون نفر ميرسد. علي اكبر محزون با اشاره به اينكه براساس نمودارهاي جمعيتي قبل از سال 88 تعداد دختران در سن ازدواج از تعداد پسران در سن ازدواج بيشتر بود، افزود: اين روند بعد از سال 88 تا سال 92 روند نزولي داشت و هرم سني در نمودار به شكل متقارن درآمد، به اين معنا كه جمعيت دختران و پسران در سن ازدواج تقريبا برابر شد. به مرور تعداد پسران در سن ازدواج نسبت به دختران در سن ازدواج افزايش خواهد يافت به گونهيي كه بر اساس نمودار پيشبيني ميشود كه اختلاف پسران نسبت به دختران در سن ازدواج تا سال 96 و 97 به دو ميليون نفر ميرسد.
منظور آقاي مديركل از افراد در سن ازدواج، كليه افراد ازدواج كرده و ازدواج نكرده در طيفهاي سني 20 تا 34 سال براي آقايان و 15 تا 29 سال براي خانمهاست. به گفته اين مقام مسوول، كليه آقايان در سن ازدواج كشور با طيف سني 20 تا 34 شامل 12 ميليون و 70 هزار نفر ميشوند كه از اين تعداد پنج ميليون و 570 هزار نفر هرگز ازدواج نكردهاند، بنابراين 46 درصد آقايان در سن ازدواج كشور هرگز ازدواج نكردهاند، همچنين كليه خانمهاي در سن ازدواج كشور با طيف سني 15 تا 29 سال شامل 11 ميليون و 790 هزار نفر ميشوند، از اين تعداد پنج ميليون و 670 هزار خانم هرگز ازدواج نكردهاند، بنابراين 48 درصد خانمهاي در سن ازدواج كشور هرگز ازدواج نكردهاند.
مديركل دفتر آمار و اطلاعات جمعيتي سازمان ثبت احوال كشور با اشاره به اينكه هماكنون 100 هزار خانم در سن ازدواج كه هرگز ازدواج نكردهاند بيشتر از آقايان در سن ازدواج كه هرگز ازدواج نكردهاند وجود دارد، گفت: بنابر آمار ارائه شده فوق همچنين تعداد 280 هزار آقا در سن ازدواج (شامل افراد ازدواج كرده و ازدواج نكرده) بيشتر از خانمهاي در سن ازدواج وجود دارد.
محزون همچنين در پاسخ به علل ايجاد اختلاف دو ميليون نفري پسران نسبت به دختران در سن ازدواج بر اساس پيشبينيهاي انجام شده طي سالهاي 96 و 97 عنوان كرد: علت اختلاف مربوط به دورهها و گروههاي سني قبلي است و به هر ميزان كه تاخير در سن ازدواج بيشتر باشد خطر تجرد قطعي و نيز اختلافهاي ايجاد شده مربوط به تعداد پسران و دختران در سن ازدواج بيشتر ميشود.
دو برابر شدن زنان در سن باروري و نصف شدن مواليدمديركل آمار سازمان ثبت احوال كشور به ميزان رشد تعداد زنان در سن باروري اشاره كرد و گفت: در سال 65، 10 ميليون و 500 هزار زن در سن باروري (15 تا 49 سال) در كشور وجود داشت و دو ميليون مواليد داشتيم اما اكنون جمعيت زنان بارور كشور دو برابر شده و به 23 ميليون و 300 هزار نفر رسيده اما تعداد مواليد نصف سال 65 شده است.
اكنون 11 ميليون و 240 هزار نفر (اعم از زن و مرد) در سن ازدواج هستند، 86 درصد موارد ازدواج مردان در سن 20 تا 34 سالگي و 85 درصد ازدواج زنان در سن 15 تا 29 سالگي صورت ميگيرد.
اما «لاله افتخاري» هم با اشاره به در يك قدمي بودن طرح افزايش جمعيت براي تصويب در مجلس گفت: طرح يك فوريتي افزايش نرخ باروري پيشگيري از كاهش رشد جمعيت هفته آينده به همراه طرح 55 مادهيي جامع جمعيت و تعالي خانواده به مجلس ميرود. اين طرح 55 ماده و چهار فصل دارد و به موضوعات كاهش سن ازدواج، كاهش ميزان طلاق و حمايت از فرزندآوري پرداخته است.
افتخاري تاكيد كرد: اين طرح نياز به تغييراتي دارد، به طور مثال در اين طرح اولويت اشتغال براي مردان است، درحالي كه اجراي آن ممكن است براي زناني كه به هر دليل نتوانستهاند ازدواج كنند، مشكلاتي را ايجاد كند. همچنين ساخت مهدكودكها در اين طرح مورد توجه قرار گرفته اما اگر مادر تامين شود، ديگر نيازي به ساخت مهدكودك نيست و فقط زنان شاغل به مهدكودك نياز دارند كه بايد تسهيلات خاصي براي آنان در نظر گرفته شود.
نماينده مجلس شوراي اسلامي با اشاره به مشكلات اقتصادي و شغلي خانوادهها در فرزندآوري گفت: برخي از اين مشكلات در طرح جامع جمعيت ديده شده و برخي مشكلات نيز ديده نشده است. به طور مثال ساخت مسكن مناسب براي خانواده را نميتوان به صورت ضربالاجل انجام داد، اما برخي موارد طرح را ميتوان زودتر اجرا كرد.