دولت یازدهم در حالی روی کار آمد که پروندههای تخلفات بزرگ مالی و فسادهای اقتصادی دولت نهم و دهم همچنان باز است و به داستانهای دنبالهدار و هیجانانگیزی بدل شده که هرروز وجه جدیدی از قانونگریزی و فساد مالی دولت قبل را رونمایی میکند.
به گزارش فرهیختگان، موضوع تحقیق و تفحص از بنیاد شهید و امور ایثارگران و شرکتهای تابعه از یک سال گذشته به درخواست و امضای برخی نمایندگان آغاز شد و به دلیل کارشکنیهای شرکتهای وابسته به بنیاد، مثل «سازمان اقتصادی کوثر»، شرکت «زربال طیور» وابسته به «هلدینگ کشاورزی کوثر» و بانک «دی» و... تاکنون نهایی نشده است.
موضوع قابل توجه در این تفحص این است که به دلیل سهلانگاری تعمدی و غیرتعمدی برخی مدیران بنیاد شهید و شرکتهای تابعه مبالغ بالایی از اموال بیتالمال یا به حساب غیر واریز شده یا در بورس سرمایهگذاری شده یا صرف خرید و فروش ارز و طلا شده که این موارد نشان میدهد دامنه این تخلفات وسیع است. همچنین برای همه واحدهای اقتصادی و شرکتهای تابعه بنیاد شهید ازجمله صرافی دی، بیمه دی و شرکت سرمایهگذاری سبحان، از سوی دیوان محاسبات و بازرسی کل گزارش تخلفات اعلام شده است.
ممانعت و کارشکنی در کار تیم تحقیق و تفحص در حالی صورت میگیرد که طبق ماده 217 آییننامه داخلی مجلس، ﺩﺳــﺘﮕﺎﻩﻫﺎﻱ ﺍﺟﺮﺍﻳﻲ ﻭ ﻗﻀﺎﻳﻲ ﻣﻮﻇﻒ ﺑﻪ ﻫﻤﻜﺎﺭﻱ ﺑﺎ ﻛﻤﻴﺘﻪ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻭ ﺗﻔﺤﺺ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻭ ﺍﮔﺮ سازمان و شرکتهای وابسته به بنیاد تحقیقشونده از همکاری با کمیته تفحص ممانعت کنند و اسناد و اطلاعات کافی را در اختیار آنها قرار ندهند، تخلف کرده و کمیته تحقیق و تفحص میتواند علیه آن شرکت و سازمان در قوه قضائیه پرونده قضایی تشکیل دهد. با وجود اینکه در آییننامه داخلی به همکاری نهادها و سازمانها با کمیته تحقیق و تفحص تاکید شده است، «م.ا»، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر که از سازمانهای ثروتمند زیرمجموعه بنیاد شهید به حساب میآید، در یک ماه و نیم گذشته از ورود تیم تحقیق و تفحص بنیاد شهید به این شرکت جلوگیری میکند.
اخلال در روند تحقیق و تفحصسوالی که اینجا مطرح است اینکه چرا با وجود نص صریح قانون درباره همکاری بیچون و چرای سازمانهای تحت تحقیق و تفحص، مدیرعامل این سازمان از ورود نمایندگان به این بخش اقتصادی سودده جلوگیری میکند؟! چندیپیش، مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر در گفتوگویی اعلام کرده بود: «در سال 88 که وارد سازمان شدم، بنیاد شهید به دلیل زیانده بودن بسیاری از شرکتها به این نتیجه رسیده بود که دیگر نباید کار اقتصادی کند و باید شرکتهایش را بفروشد. سقف قیمت کارشناسی این شرکتها نزدیک به 400 میلیارد تومان و کف آن 100 میلیارد تومان تعیین شد، اما به هر دلیل خریداری برای آنها پیدا نشد. امروز پس از چهار سال به همت مدیران ایثارگر و فرزند شهید سازمان اقتصادی کوثر، ارزش مجموعه شرکتها بالغ بر 3000 میلیار تومان است و در این مدت چهار سال نیز بیش از 360 میلیارد تومان (تقریبا همان قیمت کارشناسی سقف برای خرید کل شرکتها) سود به حساب بنیاد شهید و امور ایثارگران واریز شده است.»
زریبافان: هراسی از تفحص ندارملازم به یادآوری است که مسعود ﺯﺭﻳﺒﺎﻓﺎﻥ، ﺭﺋﻴﺲ سابق ﺑﻨﻴﺎﺩ ﺷﻬﻴﺪ ﻭ ﺍﻣﻮﺭ ﺍﻳﺜﺎﺭﮔﺮﺍﻥ درباره ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻭ ﺗﻔﺤﺺ ﻣﺠﻠﺲ ﺍﺯ ﺍﻳﻦ ﺑﻨﻴﺎﺩ ﮔﻔﺘﻪ ﺑﻮﺩ ﺍﺯ ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﺑﺮﺭﺳــﻰ ﺍﺳﺘﻘﺒﺎﻝ میﻛﻨﺪ ﻭ ﻫﺮﺍﺳﻰ ﺍﺯ ﺍﻳﻦﮔﻮﻧﻪ ﺑﺮﺭﺳــﻰﻫﺎ ﻧﺪﺍﺭﺩ. اما ماجرا به همینجا ختم نمیشود و به گفته یک مقام آگاه که با فرهیختگان گفتوگو کرده است خبرهایی از انتصابات غیرقانونی 30 نفر از نزدیکان برخی آقازادهها و فرزندان آنها توسط رئیس سازمان اقتصادی کوثر در هیات مدیره شرکتهای تابعه این سازمان به گوش میرسد و موضوع قابل توجهتر این است که همه این احکام صادره در تاریخ 22/5/92 صادر شدهاند. این در حالی است که در این تاریخ دولت جدید حدود 10 روز از آغاز فعالیتش میگذشته اما آقایان همچنان مشغول انتصابات غیرقانونی در دستگاه مربوطه خود بودهاند. از سوی دیگر برخی اخبار حاکی از آن است که تعدادی از مدیران این بنیاد برای آنکه به حضور خود در دولت یازدهم نیز تداوم ببخشند اقدام به انتصاب نزدیکان خود در هیات مدیره شرکتهای تابعه سازمان کوثر کردند.
براساس این گزارش، یکی از افرادی که پیگیر این انتصابهای غیرقانونی در ابتدای دولت یازدهم بوده است توانسته با یکی از مشاوران روحانی دیدار کند و در این دیدار خواستار آن شده که در دولت جدید او را برای ریاست سازمان اقتصادی کوثر در نظر بگیرند، اما مشاور رئیسجمهور همه درخواستهای این فرد را رد کرده و وی بعد از این دیدار، لیستی متشکل از 30 نفر را آماده و آنها را با امضای رئیس سازمان اقتصادی کوثر به عضویت هیات مدیره شرکتهای تابعه سازمان اقتصادی کوثر در آورده است. موضوع قابل توجه دیگر مربوط به ریاست هیات مدیره شرکت مرغ زربال، «ح.ک.ف» است؛ شخصی که استادیار علوم سیاسی و سردبیر پژوهشهای علوم سیاسی دانشگاه پیام نور است. البته موضوع به اینجا ختم نمیشود چون وی پیش از این رئیس هیات مدیره شرکت سرمایهگذاری ایرانگردی و جهانگردی (وابسته به شستا و سازمان بازنشستگی کشوری) نیز بوده است. وی عضو هیات مدیره شرکت پرسیگاز (وابسته به شستا) نیز است و مشخص نیست در دنیایی که تخصص در صنعت حرف اول را میزند وی چگونه و از چه راهی توانسته در همه صنایع صاحب تخصص شود. «ح.ک»، برادر نماینده سابق بابل در مجلس است؛ فردی که در انتخابات مجلس نهم نتوانست در جمع کاندیداها به رقابت بپردازد.
بیش از هزار میلیارد تخلفطبق آخرین اخبار بیش از هزار میلیارد تومان تخلف مالی در این بنیاد تایید شده ولی بررسیها مبلغ اختلاس چندین برابر را نشان میدهد. براساس اظهارات اخیر یکی از اعضای کمیته تحقیق و تفحص از بنیاد، رقم اختلاس و فساد مالی تا حدی است که میترسند اگر آن را رسانهای کنند جامعه دچار شوک شود. بنابراین تا نهایی شدن گزارش سکوت کرده و از اظهارنظر خودداری میکنند. کمیته تحقیق و تفحص از بنیاد تا پایان تیرماه زمان دارد تا نتایج نهایی را به مجلس ارائه کند. ولی شنیدهها حاکی از نهایی شدن گزارش دارد و همین روزها باید منتظر شنیدن اخبار جدیدی از این تفحص باشیم.