روز چهارم از پنجمین دور مذاکرات ایران و شش کشور جهان به میزبانی وین بر سر
برنامه هستهای کشورمان، مطابق با برنامه از پیش اعلام شده با رایزنی ظریف و اشتون آغاز شد و با پایان نگارش مقدمه توافق نهایی با نام «برنامه جامع اقدام مشترک» ادامه یافت تا در مسیر نگارش توافقنامه نهایی که از روز گذشته آغاز شده، زمینه کاهش اختلافات و حصول راه حلی جامع که منافع طرفین در نظر گرفته شده باشد و یک توافق برد ـ برد باشد، فراهم آید.
به گزارش «تابناک»، مذاکرات وین در راستای رسیدن به راهکاری جامع در حالی از اسفندماه سال
گذشته در وین از سر گرفته شد که اکنون پس گذشت چهار دور از این گفتوگوها
برگزار شده، طرفین در دور پنجم این مذاکرات، درباره اختلافات درباره متن
توافقنامه اصلی برای برداشتن «گام نهایی» و حل مشکلات پدید آمده برای
برنامه صلح آمیز هستهای ایران به مذاکره میپردازند.
در پایان سومین روز
مذاکرات در دور پنجم، سرانجام طرفین آغاز نگارش متن پیش نویس توافق نهایی را تأیید و تاکید کردند که موارد اختلاف میان ایران و 1+5 کم نیست و آغاز نگارش توافق نامه به منزله رسیدن به توافق در تمامی مورد اختلافات نیست، بلکه نگارش توافق نامه از ابتدا و بنا بر موارد مورد تفاهم آغاز شد تا در ادامه در صورت دستیابی به توافق در دیگر موارد اختلاف به ویژه پیرامون گستره برنامه غنی سازی ایران، متن توافق نامه به مرور تکمیل شود.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان شب گذشته عنوان دقیق توافق نامه نهایی را «برنامه جامع اقدام مشترک / Joint comprehensive plan of action» اعلام کرد و تاکید نمود آغاز تقریبی نگارش توافق به مفهوم تفاهم در همه زمینهها نیست و هنوز اختلافات بسیار اساسى است. قید تقریبا یعنى اینکه از کلمه اول شروع کنند. از بعضى نکاتى که مورد توافق بیشتر است که امکان این است که چند جملهاى را روى کاغذ بیاورند شروع میکنند. بعد به سراغ مواردى میرویم که اختلاف نظر بیشتر است.
بر پایه توافق ژنو، مهلت مذاکرات برای یک دوره شش ماهه دیگر نیز قابل تمدید است؛ اما از آنجا که این تمدید میتواند موجب پیچیدگی اوضاع شود، همه طرفهای حاضر در تلاشند تا در فرجه شش ماهه کنونی به توافق دست یابند.
4:25 بامداد جمعه 29 خرداد: مذاكرات شب گذشته معاونين كاترين اشتون و محمدجواد ظريف براي نگارش متن توافق نهايي تا ساعت ١:٣٠ صبح به وقت وين ادامه داشت. دو طرف ادامه مذاكرات را به صبح روز جمعه موكول كردند و گفت وگوها ساعت ١٠ صبح به وقت وين و ١٢:٣٠ به وقت تهران در سطح معاونين ادامه خواهد داشت.
2:18 بامداد جمعه 29 خرداد: یک دیپلمات ارشد ایران اعلام کرد که دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 از 11 تیرماه (دوم جولای) در وین برگزار میشود. این دیپلمات ارشد به مدت زمان دور بعدی مذاکرات اشارهای نکرد.
1:13 بامداد جمعه 29 خرداد: عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران با بیان اینکه مذاکرات ایران و گروه 1+5 فشرده و جدی همچنان ادامه دارد، گفت: این مذاکرات فردا (جمعه) نیز ادامه خواهد یافت. فشرده بودن مذاکرات حاکی از جدی بودن آن و علاقه دو طرف به پیشرفت است.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی رسانه ها به بن رسیدن مذاکرات را مطرح کرده اند، گفت: اختلاف نظرها وجود دارد اما در حال مذاکره بر روی نگارش متن برنامه اقدام مشترک جامع هستیم و اصلا بن بست مطرح نیست. مذاکرات به دلیل سختی و فشردگی، کند اما رو به جلو پیش می رود.
به گفته این عضو تیم مذاکره کننده هسته ای، هم اکنون در ساعات پایانی پنجشنبه شب به وقت محلی در وین، معاونان وزیر امور خارجه ایران با معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نیز کارشناسان ایران و 1+5 در حال مذاکره هستند.
21:58: پس از مشورت داخلی طرفین مذاکرات، امروز برای دومین بار هلگا اشمید، معاون کاترین اشتون و سیدعباس عراقچی به همراه مجید تختروانچی، معاونان وزیر خارجه ایران با یکدیگر مذاکره می کنند.
20:21: وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا و نماینده این کشور در گروه 1+5 عصر امروز هتل محل اقامت رؤسای هیأتهای ایران و 1+5 را ترک کرد. سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده این کشور در مذاکرات نیز در اقدامی مشابه هتل پله کوبورگ را ترک کرد. برخی منابع گزارش دادهاند که این دو مقام روسی و آمریکایی راهی دیدار با یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شدهاند.
20:13: پس از پایان نشست هلگا اشمید، معاون کاترین اشتون و سیدعباس عراقچی به همراه مجید تختروانچی، معاونان وزیر خارجه ایران، مشورت داخلی دوباره میان هیات ایرانی درباره مباحث مطرح در این نشست و از آن سو مشورت و رایزنی 1+5 در آن سو آغاز شده است.
18:12: یک عضو تیم مذاکره کننده هستهای دقایقی پیش از دیدار عراقچی و تخت روانچی با اشمیت گفت دکتر ظریف و خانم اشتون در نشست صبح امروز خود درباره «همه مباحث و موضوعات» گفت و گو کردند و اکنون 1+5 پس از بررسی و مشورت های داخلی، نظر خود را به هیات ایرانی اعلام می کند.
17:52: در ادامه مذاکرات ایران و کشورهای 1+5 و مطابق با برنامه اعلام شده، هلگا اشمید، معاون کاترین اشتون و سیدعباس عراقچی به همراه مجید تختروانچی، معاونان وزیر خارجه ایران برای تبادل نظرات دیدار کردند. این نشست هم اکنون در حال برگزاری است.
17:38: وانگ چون، مدیرکل کنترل تسلیحات وزارت خارجه چین و مذاکره کننده ارشد این کشور در وین، اعلام کرد که برنامهای برای ترک زودهنگام وین وجود ندارد و همه چیز مطابق برنامهای که قبلا پیشبینی شده است ادامه خواهد داشت. نیکلا دو ریویه، مذاکره کننده ارشد فرانسوی، نیز در زمان خروج از هتل پاله کوبورگ به خبرنگاران اعلام کرد که برنامهای برای ترک زودهنگام وین ندارند.
16:57:
برخی منابع خبری غربی از احتمال ادامه یافتن این دور از مذاکرات تا روز
شنبه خبر دادهاند و این در حالی است که برخی نشانهها از جمله همراه بودن
چمدان برخی دیپلماتهای غربی، از احتمال آماده سازی برخی هیاتها برای ترک
وین حکایت دارد. باید دید روند مذاکرات با توجه به اظهارات ساعات اخیر
طرفین، چه شرایطی را پیش رو قرار خواهد داد.
این در حالی است که برخی منابع میگویند، شاید مذاکرات حتی امروز به پایان برسد و علت پایان مذاکرات یک روز پیش از زمان مقرر را، پیش آمدن یک فوریت برای کاترین اشتون عنوان کردهاند. احتمالاً استمرار یا پایان مذاکرات در جریان نشستهای عصر طرفین مشخص خواهد شد.
16:46: عباس عراقچی معاون وزیر حارجه ایران و هلگا اشمیت معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز ساعت 15 به وقت وین دیدار میکنند.
16:15: نشست کارشناسی هیأتهای مذاکره کننده ایران و۱+5 در سطح کارشناسان فنی برای ادامه نگارش متن توافق جامع عصر روز پنجشنبه به وقت وین برگزار میشود. به نظر میآید برای نگارش هر بخش و موضوع ابتدا مذاکرات و هماهنگیها در میان هر یک از طرفها و کشورهایشان انجام میشود که همین مسأله با توجه به پیچیدگی کار موجب سختی و کندی آن میشود.
16:12: هیل، نشریه تخصصی کنگره گزارش داده آقای منندز، نماینده دموکرات ایالت
نیوجرسی آمریکا روز چهارشنبه خطاب به خبرنگاران گفت که آمریکا احتمالاً
موعد بیستم جولای را بدون توافق هسته ای با ایران پشت سر خواهد گذاشت. منندز گفت: «من شخصاً خوش بین نیستم آنها بتوانند تا آن تاریخ به توافق برسند».
15:40: سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای پس از این مذاکرات در تشریح روند با بیان اینکه در مورد متن، هیچ پیشرفت ملموسی نداشتیم، متن را میتوان به دو قسمت شکلی و محتوایی تقسیم کرد که در قسمت شکلی به نگاه مشترک رسیدیم که متن چگونه باید تنظیم شود و در مورد عنوان نیز یک نگاه مشترک پیدا کردیم.
عضو تیم مذاکره کننده هستهای ایران ادامه داد: به دو تا سه عنوان رسیدیم و روی مقدمه متن نیز قدری کار کردیم. مقدمه متن شامل یکسری اصول است و با توجه به اینکه مقدمه توافق بعدی ما از مقدمه توافق ژنو الهام گرفته، کار سختی نیست. دیدگاهها در مورد مقدمه به هم نزدیک شده است و سه چهار ساعت در این باره بحث کردیم. در مورد اصل توافق و اینکه چه موضوعاتی باشد و چه زمانبندی باشد ایدههایی را مورد بحث قرار دادیم و فضای مشترکی در این خصوص داریم؛ هرچند توافقی هنوز حاصل نشده است.
عراقچی درباره بخش اصلی یعنی محتوا گفت: به رغم اینکه همه موضوعات را مرور کردیم و درباره دو سه موضوعی که فکر میکردیم میتوان به نتیجه رسید بحثهای مفصلتری داشتیم، ولی در حقیقت پیشرفتی نکردیم. این خیلی عجیب و غیرطبیعی نیست در مذاکراتی که این مقدار گسترده و پیچیده است این امر طبیعی است. در این دور پیشرفتی نداشتیم و اختلافات به قوت خود باقی است، هر دو طرف جدی هستیم که به مذاکرات ادامه دهیم.
14:20: مذاکره کننده ارشد آلمان در گروه 1+5 گفت: مذاکرات سازنده است اما کار زیادی باقی است. هنوز مشخص نیست که آیا مذاکرات امروز پایان می یابد یا نه. باید ببینیم چه میشود.
14:08: مشورت های داخلی بین اعضای گروه 1+5 و همچنین تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در حال انجام است.
14:04: رایزنی دوجانبه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صبح امروز در هتل پله کوبورگ شهر وین به صورت دوجانبه به رایزنی پرداختند که پس از حدود دو ساعت و نیم پایان یافت.
13:42: خبرگزاری فرانسه مدعی شد، یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود در حاشیه مذاکرات هسته ای در شهر وین تأکید کرد: این مسأله نگران کننده است که هیچ تحول و تغییری در طرف ایرانی در خصوص بیشتر موضوعات مورد بحث از جمله تحریم ها ایجاد نشده و ایران هیچ تغییر محسوسی در مواضع خود نداشته است.
این دیپلمات غربی افزود: اختلافات بین دو طرف بر سر غنی سازی اورانیوم مهمترین مسأله ای است که نه تنها در دور پنجم مذاکرات بلکه در دهه گذشته همچنان به عنوان مسأله ای بزرگ و مهم باقی مانده است. ما اجزای کوچکی از طرح پیشنهادی خود را ارائه کرده ایم ولی مسائل پیچیده به طور واقعی در روند پیش نویس ارائه شده حل و فصل نشده است.
13:00: در
جریان چهارمین روز مذاکرات، نگارش مقدمه توافق نهایی یا همان «برنامه جامع
اقدام مشترک / Joint comprehensive plan of action» به پایان رسید؛ اتفاقی
که در تسریع نگارش دیگر بخشهای این توافقنامه، تأثیرگذار خواهد بود.
12:52: یک دیپلمات ایرانی اظهار کرد که «با وجود شروع نگارش متن توافق و رسیدن به چارچوبی برای آن، اما اختلافها هنوز در جای خود باقی است»، چراکه این اختلافها «ماهوی» هستند. وی یکی از مهمترین اختلافنظرهای ماهوی را «تعریف یک برنامه غنیسازی» طبق توافق اولیه ژنو عنوان کرد. ما شروع کردیم به نوشتن متن؛ با این ویژگی که موارد اختلافی در پرانتز گذاشته میشوند و آرام آرام به سمت رفع و حل اختلافنظرها میرویم.
12:40: خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهای غربی مدعی شد: نباید مذاکرات ایران و 1+5برای یک دوره شش ماهه دیگر تمدید شود بلکه میتواند تا چند هفته به درازا بکشد. به احتمال بسیار ایران به دنبال تطویل ضربالاجل مذاکرات است اما هنوز غرب در زمان اواخر ماه جولای برای دستیابی به توافق جامع اصرار میورزد و هر گونه به درازا کشیده شدن مهلت دستیابی به توافق باید مورد تأیید همه طرفها درآید.
این منابع دیپلماتیک افزودند: هرگونه تمدید مهلت دستیابی به توافق جامع باید به میزان چند هفته باشد. طرفها نباید نیازی به یک مهلت شش ماهه داشته باشند. برخی از مقامات ایرانی و غرب اعلام کردند، ایران کاهش چشمگیر سانتریفیوژهای خود را قبول نمیکند. این مسأله باعث شده است که دستیابی به تصویری مبنی بر مصالحه در مذاکرات این هفته سخت و دشوار به نظر آید.
12:30: محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هتل تله کبورگ شهر وین و در سومین روز مذاکرات ایران و 1+5 دوجانبه دیدار و رایزنی کردند.