معاون و سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه روز دوشنبه در آنکارا سخنان منتسب به خود در خصوص اینکه اگر اقلیم کردستان عراق اعلام استقلال کند، دولت ترکیه آن را به رسمیت خواهد شناخت، را رد کرد و گفت: هیچگاه چنین اظهاراتی نداشته است.
به گزارش ایرنا، ˈحسین چلیکˈ در پی انتشار مصاحبه اش با روزنامه ˈفاینانشال تایمزˈ در خصوص تحولات اخیر شمال عراق و رویکردهای آنکارا در قبال مساله کردهای عراقی، با انتشار اطلاعیه ای از طریق تارنمای رسمی حزب عدالت و توسعه در شبکه اینترنت این مطلب را اعلام کرد.
به نوشته تارنمای ˈسون دقیقهˈ، چلیک در گفت وگو با فاینانشال تایمز گفته است: ˈاحتمال تشکیل دولت مستقل کرد در شمال عراق، مثل سابق موجب ناراحتی دولت ترکیه نخواهد شد، برخی چیزها دیگر تغییر کرده است.
این درحالی است که در گذشته موضوع تشکیل یک دولت کرد، برای ترکیه سبب جنگ شمرده می شد. حتی تلفظ کلمه کردستان نیز برای عصبانیت و ترکیه کافی بود، ولی اسم آن منطقه کردستان است و این باید به همین صورت مورد پذیرش قرار گیرد.ˈ
حسین چلیک در اطلاعیه خود مدعی شد، در مصاحبه وی نگفته است که اگر کردها اعلام استقلال کنند، ترکیه آنها را به رسمیت خواهد شناخت و یا نخواهد شناخت.
وی با اعلام اینکه ترکیه خواهان حفظ تمامیت ارضی عراق است، گفت آنچه را که شبکه تلویزیونی ˈروداوˈ و فاینانشال تایمز از سخنان وی موچینی کرده است،تفسیر خود آنهاست و وی چنین چیزی نگفته است.
چلیک گفت: در مصاحبه با این دو رسانه خارجی گفته است ترکیه خواهان حفظ تمامیت ارضی عراق است و تلاش های ترکیه نیز تاکنون در همین جهت بوده و رویکرد جدیدی در سیاست این کشور مطرح نیست.
وی اضافه کرد، در این مصاحبه تصریح کرده است، متاسفانه وضع پیش آمده درعراق ناشی از سیاست های اشتباه دولت آن کشور است که عراق را بالفعل به سه منطقه تقسیم کرده است. ما هیچگاه آرزو نمی کنیم ولی اگر موضوع تقسیم رسمی عراق مطرح شود، همانند همه آحاد عراق، کردهای عراقی نیز حق تعیین سرنوشت خود را خواهند داشت. در چنین صورتی، ترکیه راه حلی را ترجیح خواهد داد که تمامی اقوام عراقی برای حفظ امنیت و آسایش خود انتخاب می کنند.
در سال های اخیر همسو با تعمیق و گسترش روابط ترکیه با اقلیم کردستان عراق و اصلاح سند چشم انداز امنیت ملی ترکیه که برقراری روابط با کردهای عراقی مغایر با امنیت ملی این کشور تلقی می شد، تحلیل هایی در خصوص چرخش جدی در رویکردهای سیاست خارجی ترکیه به ویژه در خصوص مسایل عراق و سوریه به وفور در رسانه های داخلی و خارجی ترکیه به چشم می خورد.
این تحلیلگران،تحولات اخیر درعراق و تهاجم عناصر گروه تکفیری و تروریستی ˈداعشˈ به ˈموصلˈ و همزمانی آن با تلاش ترکیه برای توسعه مناسبات با اقلیم کردستان عراق از یک سو و تقدیم لایحه ای از سوی دولت آنکارا به مجلس برای تسریع در روند مذاکرات صلح با مخالفان کرد ترکیه (پ.ک.ک) را نشانه ای از تغییر سیاست این کشور در قبال عراق و تلاش برای تغییر موازنه های سیاسی در منطقه ارزیابی کرده اند.
سفرهای متعدد رهبران اقلیم کردستان عراق به آنکارا و اجرایی کردن قراردادهای انرژی بین دوطرف به رغم مخالفت های شدید دولت مرکزی عراق دلیلی روشن بر این تحلیل ها عنوان شده است.
روزنامه پرشمارگان حریت نیز روز دوشنبه عنوان درشت صفحه نخست خود را به مصاحبه خبرنگار این روزنامه با ˈآشتی هورامیˈ وزیر انرژی اقلیم کردستان عراق اختصاص داده و این خبر را با عنوان ˈبدون مشورت با آنکارا اعلام استقلال نمی کنیمˈ ، منتشر کرد.
همزمان رسانه های ترکیه سخنان ˈمسعود بارزانیˈ در کرکوک را برجسته کرده و به نقل از وی نوشته اند، کردهای عراقی دیگر منتظر برگزاری همه پرسی برای تعیین سرنوشت کرکوک نخواهند ماند و پیشمرگه های کرد دیگر از کرکوک خارج نخواهند شد.
به نوشته این رسانه ها، بارزانی گفته است: زمان اعلام استقلال کردستان عراق فرا رسیده است.
بی اعتنایی و واکنش بسیار ضعیف آنکارا نسبت به ورود نیروهای کرد به کرکوک از سوی کردهای عراق از دید بسیاری از کارشناسان سیاسی به عنوان ˈچراغ سبزˈ ترکیه به استقلال اقلیم کردستان عراق و جای گرفتن کرکوک در جغرافیای سیاسی اقلیم ارزیابی شد، چرا که ترکیه پیشتر این شهر را به عنوان یک شهر ترک نشین می شناخت و بارها هشدار داده بود که هرگز اجازه الحاق کرکوک به کردستان را نخواهد داد.