رییس انحمن فوق تخصص عفونی اطفال با تاکید بر اینکه سینوزیت، وجود جسم خارجی، آسم و بیماریهای عفونی از جمله بیماری سل علل شایع سرفه مزمن هستند، گفت: اگر بیماری دچار سرفه مزمن باشد باید سه علت اول که جزو علل مهم است به دقت مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا بلورساز با اشاره به اینکه سرفه مزمن، به مواردی گفته میشود که سرفه بیمار بیش از مدت سه هفته به طول انجامد، گفت: سرفه مزمن به علل مختلف ایجاد میشود. عفونتهای دستگاه تنفس و در راس آن بیماریهایی مانند پنومونی، آبسه ریه، پلورزی ریه، وجود کیست هیداتیک، کیستهای مادرزادی، بیماری سل از علل بسیار مهم و برونشکتازی از علل شایع سرفه مزمن به شمار میروند.
وی افزود: بیماریهای آلرژیک که شایعترین آن بیماری آسم است نیز علل ایجاد سرفه مزمن محسوب میشوند. بیماریهای ارثی مانند کیستیک فیبروزیس نیز از علل سرفه مزمن است. در این بیماری ترشحات راههای هوایی بسیار غلیظ میشود. غلظت ترشحات، باعث کاهش حرکت مژکها و متعاقب آن بروز بیماری عفونی شدید میشود.
بلورساز گفت: نقص سیستم ایمنی که بیماری بسیار مهمی است از علل ایجاد سرفه مزمن است. در این گروه بیماران به علت وجود نقص سیستم ایمنی مادرزادی، کمبود ایمنی سلولار یا هومورال ایجاد میشود. به هر علتی که جسم خارجی وارد ریه شود، بیمار دچار سرفه مزمن میشود.
وی ریفلاکس را از جمله علل ایجاد سرفه مزمن در کودکان دانست و گفت: در کودکانی که دچار برگشت غذا میشوند، غذا از معده وارد دستگاه تنفس میشود و باعث ایجاد سرفههای مکرر و ممتد میشود.
بلوزساز یادآور شد: سینوزیت، وجود جسم خارجی، آسم و بیماریهای عفونی از جمله بیماری سل از علل شایع سرفه مزمن هستند. بنابراین اگر بیماری دچار سرفه مزمن باشد، باید سه علت اول که جزو علل مهم است به دقت مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
رییس انحمن فوق تخصص عفونی اطفال گفت: اولین اقدام تشخیصی پس از معاینه بیمار، رادیوگرافی ریه و سینوس و سپس انجام تست تنفس است. سپس بررسی آزمایشات ترشحات حلق و بینی، آزمایش خون، انجام باریوم سووالو (جهت بررسی ریفلاکس)، بررسی وضعیت آلرژنها، انجام سیتیاسکن ریه و انجام تستهای دیگر که بنا بر تشخیص پزشک معالج صورت میگیرد. در صورت طبیعی بودن آزمایشات مذکور، تشخیص سرفههای عصبی داده میشود.
این متخصص بیماریهای عفونی اطفال گفت: در سرفههای عصبی یا سرفههای عاداتی به رغم اینکه بیمار سرفه میکند اما هیچ مشکل ارگانیک وجود ندارد. در این حالت بیمار شبها سرفه ندارد و فقط روزها سرفه میکند. به محض وارد شدن استرس به بیمار، سرفه شروع میشود و با قطع شدن عامل استرس بلافاصله سرفه نیز قطع میشود. در بررسیهای آزمایشگاهی و عکس رادیوگرافی نیز هیچ مشکلی وجود ندارد.
بلورساز گفت: درمان سرفههای مزمن علامتی و براساس عامل تشخیصی پزشک است. به عنوان مثال در بیمار مبتلا به آسم باید درمان آسم صورت گیرد. در بیماری که سرفه به علت وجود جسم خارجی است باید برونکوسکوپی انجام شود و جسم خارجی، درآورده شود. بیمار با نقص سیستم ایمنی باید مورد بررسی قرار گیرد. بیماری که دارای کیست در داخل ریه است، باید تحت عمل جراحی قرار گیرد، بیماری که دارای ناهنجاری عروقی است، باید تحت نظر باشد و در نهایت بیماری که دارای بیماری با زمینه ارثی است، باید توضیحات لازم در مورد آینده بیماری برای بیمار داده شود.