آیا شورای نگهبان می‌تواند مانع قانونی شدنِ این اشتباهات فاحش شود؟

تناقضات عجیب و غریب مصوبه مجلس با قانون خدمت وظیفه عمومی!

مصوبه مجلس به رغم داشتن امتیازاتی چون توجه به سربازان غائب،‌ چنان اشکالاتی دارد که می‌تواند آن را به عنوان نمونه‌ای عجیب در تاریخ قانون‌گذاری در کشورمان در حافظه‌ها ثبت کند؛ قانونی که تنها زمانی نفعش به شما می‌رسد که متخلف باشید، که در غیر این صورت، راه گریزی از‌ خدمت سربازی ندارید!
کد خبر: ۴۷۷۹۳۷
|
۰۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۳ 23 February 2015
|
47819 بازدید
|
راه خرید خدمت برای سرباز فراری‌ها باز شد، ولی کسانی که تخلفی نکرده و قانونی را زیر پای نگذاشته‌اند‌ و‌ به هر دلیل نمی‌خواهند به خدمت سربازی بروند، هنوز راهی پیش روی خود نمی‌بینند و سربازی برایشان «اجباری» است؛ این تنها یکی از اشکالات مصوبه امروز مجلسیان است که‌ به زودی برای تبدیل شدن به قانون به شورای نگهبان خواهد رسید.

به گزارش «تابناک»، به فاصله چندین سال از برچیده شدن طرح فروش خدمت سربازی و در حالی که در سال‌های اخیر، طول مدت این خدمت افزایش یافته و به دو سال رسیده است و در حالی که کمتر کسی تصور می‌کرد تغییرات جدیدی پیرامون خدمت سربازی شاهد باشد، بناگاه لایحه بودجه سال ۹۴ سرآغاز مباحثی در این باره شد که هم عجیب بود، هم با رویکردی عجیب در مجلس ‌بررسی و سرانجام به مصوبه‌ای در قوه مقننه ختم شد که در کمال ناباوری، می‌بینیم با چند قانون و اصل کلی شدت در تناقض و تعارض است!

بر اساس مصوبه امروز مجلس شورای اسلامی، در بند «ط» تبصره ۱۶ ماده واحده، به دولت اجازه داده شد تا همه مشمولان، خدمت وظیفه عمومی را که بیش از هشت سال غیبت دارند با پرداخت جریمه مدت زمان غیبت، معاف کرده و تمام درآمدهای حاصل از اعطای این معافیت‌ها را به حساب درآمد عمومی کشور موضوع ردیف ۱۵۰۱۲۸ نزد خزانه‌داری کل کشور واریز کند.

این مصوبه نشان می‌داد که بالاخره پس از سال‌ها بی‌توجهی به جمعیت چند میلیونی کسانی که از سربازی رویگردانده و متخلف به شمار می‌آیند، مسئولان تصمیم گرفته‌اند مشکلات متعدد این افراد را از بابت نداشتن کارت پایان خدمت مورد توجه قرار داده و در عین حال، هم بازار جعل و فروش این کارت‌ها را تعطیل ‌کرده و هم به کسب درآمد از این مسیر و تأمین هزینه‌های دیگر ردیف‌های بودجه کمک کنند؛ تا اینجای کار جا دارد ‌از بابت توجه به این مشکلات مغفول مانده به ایشان خسته نباشید گفت.

از این نکته مثبت که بگذریم، خواهیم دید که مصوبه مجلس به اشکالات متعددی مبتلاست؛ نخستین اشکال اینکه می‌بینیم چه دولتمردان، چه قانون‌گذاران و چه متولیان نظام وظیفه، هیچ یک به این مهم دقیق نشده‌اند که چرا برای متخلفان (کسانی که در موعد مقرر به خدمت سربازی نرفته و فراری هستند) راهکار فروش خدمت در نظر گرفته شده، ولی هیچ طرحی برای فروش سربازی کسانی که تخلف نکرده‌اند، ولی ترجیح می‌دهند به سربازی نروند، وجود ندارد. آیا امتیاز دادن به متخلفان و نادیده گرفتن غیر متخلفان، عادلانه و منصفانه ‌است؟

پر واضح است که پاسخ این پرسش منفی است؛ اما چرا به این نکته مهم در تصویب قانون اخیر در مجلس دقت نشده، سؤالی است که باید نمایندگان مجلس به آن پاسخ بگویند، ولی این تنها یک اشکال مصوبه اخیر است؛ اشکالی اساسی که به خودی خود برای دلسرد کردن بسیاری از تصمیم نمایندگان مجلس درباره فروش سربازی کافی به نظر می‌رسد.

ایراد بعدی این مصوبه، هنگامی آشکار می‌شود که به نکته‌ای مهم درباره خدمت سربازی دقیق می‌شویم که با کمال تعجب، شاهدیم به دید طراحان مصوبه روز گذشته مجلس و اعضای قوه مقننه نرسیده است‌. ماده چهار قانون خدمت وظیفه عمومی (متن کامل این قانون را از اینجا دانلود کنید) که می‌گوید: «خدمت وظیفه عمومی 30 سال است...».

بر اساس این ماده، آنچه در نزد عموم مردم به عنوان خدمت سربازی مطرح است و معادل ۲۴ ماه سربازی است، در حقیقت «دوره ضرورت» خدمت وظیفه عمومی به شمار می‌آید، نه تمام دوره این خدمت. به این صورت که افراد موظفند ۲۴ ماه دوره ضرورت را گذرانده و بعد از آن، هشت سال در دوره احتیاط، ده سال در دوره ذخیره اول و ده سال دیگر در دوره ضرورت دوم سپری کنند تا به کل از انجام این خدمت معاف شوند.

بنابراین در صورتی ‌که جنگی درگیرد، ابتدا از سربازانی ‌که در حال گذراندن دوره ضرورت هستند (همان ۲۴ ماه) بهره گرفته خواهد شد و بعد در صورت نیاز، سربازانی که کمتر از هشت سال از دریافت کارت پایان خدمت ضروری‌شان گذشته و در دوره احتیاط هستند، فراخوانده خواهند شد و به همین ترتیب، در صورت ضرورت، نیروهای ذخیره اول و دوم به پادگان‌ها فراخوانده می‌شوند.

این قانون یک نکته مهم دیگر هم دارد که از این قرار است: «در هر حال تاریخ خاتمه آن [تاریخ خاتمه خدمت وظیفه عمومی] از ‌۵۰ سالگی تجاوز نخواهد کرد‌». البته به این بخش یک استثنا هم افزوده شده که می‌گوید، در صورت ضرورت و بسیج همگانی، این سن تا شصت سال قابل افزایش است.

بر این اساس می‌توان دریافت که قانون‌گذار تلویحا این امتیاز را برای کسانی که تحصیلات بالاتری دارند، در نظر گرفته که این مدت از دوران مشمولیت آن‌ها، یعنی ۵۰ سال کاسته شود. حال‌ بیایید با توجه به بازخوانی این موارد قانونی، بار دیگر مصوبه روز گذشته مجلس را مرور کنیم و موارد تناقض آن با این قانون کلی را مورد دقت قرار دهیم.

کافی است به مبالغ جریمه‌ای که مجلسیان برای فروش خدمت به سرباز فراری‌ها در نظر گرفته‌اند، دقیق شویم تا دریابیم ‌بر اساس آن، اگر مشمول غائب دارای تحصیلات بالاتری باشد، مجبور است مبلغ بیشتری برای جریمه بپردازد. این موضوع زمانی عجیب‌تر می‌شود که می‌بینیم بر اساس مصوبه اخیر، جریمه در نظر گرفته شده با افزایش سال‌های غیبت، روند صعودی می‌یابد؛ یعنی مشمولی که هشت سال غیبت کرده، باید مبلغ به مراتب کمتری به نسبت مشمولی که سالیان بیشتری غائب بوده ‌بپردازد.

نکته عجیب این ماجرا آنجاست که سن مشمولیت در آن رعایت نشده و جریمه مشمولان غائب، به مانند جریمه بانکی در نظر گرفته شده است؛ در حالی که باید معکوس باشد. به عنوان مثال، اگر فرد مشمولی هشت سال غیبت کرده باشد، بر اساس قانون خدمت وظیفه عمومی، ۲۲ سال از خدمتش ‌مانده، ولی جریمه کمتری برایش در نظر گرفته‌اند و در نقطه مقابل، اگر فرد مشمولی ۲۴ سال غیبت کرده باشد، با جریمه بسیار سنگین تری مواجه شده، در حالی که بر اساس قانون خدمت وظیفه عمومی، چند سال بیشتر از سن مشمولیتش ‌نمانده است.

این اشکال هنگامی پر رنگ‌تر می‌شود که می‌بینیم بدیهیاتی مانند اضافه خدمت هم نتوانسته توجه نمایندگان را جلب کند تا مکانیزم جریمه را بر اساس آن استوار کرده و بگویند:‌‌ همان گونه که مشمولان خدمت وظیفه، در صورت عدم مراجعه بموقع برای انجام این خدمت، مشمول جریمه افزایش طول خدمت می‌شوند، مشمولانی که سال‌های بیشتری از غیبتتشان گذشته، باید جریمه بیشتری بپردازند تا معاف شوند!

جالب اینجاست که اگر برای تعیین تکلیف این موضوع به سراغ کتاب قانون خدمت وظیفه عمومی برویم، درخواهیم یافت‌ در فصل هفتم آن، ذیل ماده ۵۸ که به غیبت‌ها و مجازات‌ها پرداخته، قانون‌گذار جریمه را به چند دسته تقسیم کرده است: مشمولانی که طول غیبتشان تا سه ماه باشد (در دوران صلح)، سه ماه اضافه خدمت جریمه می‌شوند، بیش از سه ماه، شش ماه اضافه می‌خورند و از یک سال بیشتر، علاوه بر آن جریمه‌ها، فراری محسوب شده و به مراکز قضایی معرفی خواهند شد.

بنابراین، جا دارد‌ به مصوبه روز گذشته خرده بگیریم که چگونه جریمه‌ افرادی که غیبتشان هشت سال و بیش از هشت سال است، در جریمه متفاوت در نظر گرفته شده‌اند؟ آیا قانون فوق این موضوع را تأیید می‌کند یا مصوبه روز گذشته، بدون اشاره به این ماده صریح قانونی، آن را ابطال کرده و تخصیص زده است؟

از اشکالاتی از این دست که بگذریم، نیم نگاهی به مصوبه روز گذشته، کافی است تا دریابیم طرح فروش خدمت به مشمولان غائب، به نوعی تنظیم شده که مشمولان جوان‌تر (آنهایی که تازه به سن مشمولیت رسیده‌ و از ‌خدمت سربازی فرار کرده‌اند) را ترغیب می‌کند که طول غیبتشان را به هشت سال رسانده و از موهبت خرید خدمت بهره‌مند شوند و در مقابل، مشمولان می‌انسال (آنهایی که سالیان سال است سرباز فراری به شمار می‌آیند، از محرومیت‌های همراه با این قانون گریزی بیشتر بهره‌مند شده و آسیب دیده‌اند و سن و سالشان زیاد شده و به گفته مسئولان نظام وظیفه، چندان به درد سربازی نمی‌خورند) را به این باور می‌رسانند که بهتر است چند سال دیگر تحمل کرده و با عبور از ‌۵۰ سالگی، از مشمولیت درآمده و معاف شوند تا مبلغ هنگفتی صرف خرید خدمت سربازی کنند.

اینجاست که درخواهیم یافت مصوبه مجلس، به رغم داشتن امتیازاتی چون توجه به سربازان غائب، با چنان اشکالاتی مواجه است که می‌تواند آن را به عنوان نمونه‌ای عجیب در تاریخ قانون‌گذاری در کشورمان در حافظه‌ها ثبت کند؛ قانونی که تنها زمانی نفعش به شما می‌رسد که نخست، متخلف باشید و دوم، طول دوران باقی مانده خدمتتان بیشتر از سایرین باشد، زیرا غیر از این، مجبور خواهید شد به ازای هر سال کمتر شدن از سن مشمولیتتان، ۱۰ درصد بیشتر جریمه بپردازید!
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۶
در انتظار بررسی: ۶۰
انتشار یافته: ۲۵۸
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
من جلسه مجلس رو کامل از رادیو گوش کردم. اخطارهای مرتبط با قانون اساسی کم نبود. آقای رسایی و دکتر منصوری آرانی هم خواستن برای تحصیل کرده ها گام بردارن ولی آقای لاریجانی اخطار داد که طرح از حالت فروش غیبت تبدیل می شه به فروش خدمت! متاسفانه بازی با کلمات نظام وظیفه برای اینکه بگه این فروش خدمت نیست، همه رو تو صحن مجلس گیج کرده بود و در نهایت باعث شد قانون با چنین ابهاماتی روبه رو بشه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
جهت اطلاعتون بگم كه اين طرح نبود لايحه بود. يعني پيشنهاد دولت به مجلسو وقتي دولت يه بخشي از بودجه رو روي فروش خدمت سربازي حساب باز كرده چاره اي براي مجلس نمي مونه جز تصويبش. اين دولته كه خواسته منابع ماليش رو اينطوري تامين كنه.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
درود بر فوتبالیستها اگه مسئله خدمت فوتبالیستها نبود موضوع خدمت سربازی هیچ وقت به اینجا نمیکشید.
درود بر نفوذ فوتبالیستها
حسین
| United Kingdom |
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
دکترا و مهندسا اینقدر جوش نزنید که هیچ کاری نمیتونید بکنید خخخ
آماده بشید برای نگهبانی و نظافت
خخخخخ
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
وجود آدم های مثل حسین با نظرات مشابه واقعا غنیمته تا بشه به مسئولین نشون داد که دز عمل چه کار کردند و با تصویب قانونی درخشان باعث شدند افراد متخلف بتونن به عموم جامعه که از قانون تخطی نمی کنن منلک بندازن و به ربش اونها بخندن. آرزو دارم گذر مسئولین به ویژه شورای محترم نگهبان هر از گاهی به بخش نظرات خبرگزاری ها هم بیفته!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
حسین اون روزی رو میبینم که تو هم نگهبانی بدی هم بری برای نظافت
ناشناس
|
Australia
|
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
یک فرد معمولی لب مرز یک اقا زاده در یک اداره
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
طرح دیگه تصویب شده کاریش نمی شه کرد ولی از ماست که بر ماست
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
یک خبرنگار از جان گذشته پیدا بشه بررسی کنه:
1- چنتا از فرزندان اقا زاده ها معاف شده
2- چنتاشون تو ادارات امریه دارن
3- چنتاشون داخل شهرهای بزرگ و چنتاشون لب مرز خدمت میکنن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
صدای خیلی از نماینده ها هم درومد که قانون بدیه ولی آخر سر با پیش کشیدن بحث بد و بدتر تصویبش کردن.
وحی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
تابناک.چند تا حالا چندمطلب درمخالفت این قانون گذاشتی.ولی تو هیچکدام راهکار پیشنهادی خودتو نذاشتی.پیشنهاد بهتری داری بده.من خودم به علت بدهی ومشکلات شدید مالی یازده ساله کار میکنم وقرضامو پس میدم.کاش اون مشکلاتو نداشتم 4 سال خدمت می کردم.الان هم برای معافی باید 22میلیون با هزاربدبختی جورکنم.این جریمه تنبیه بزرگی برای خیلی ازغایبین حساب میشه.انتظار داری الان با من چه رفتاری بشه.به خدا تا حالابه اندازه کافی عذاب ومحرومیت کشیدم.
پاسخ ها
محمد
| United States |
۰۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
آخ گفتی . همه به ما میگن سرباز فراری ولی خوب درس خوندم و سال ۴ ام دانشگاه مجبور شدم با محاسبه معادل واحدها فوق دیپلم بگیرم و انصراف بدم و برم دنبال هزار بدبختی و گرفتاری و پول و... حالا بهمون میگن فراری . فراری از چی؟ از خدماتی که مملکت بهم داده؟ یه آقا زاده یه وام کلون میگیره با بهره کم پسم نمیده کسب و کارش راه میندازه یه معافیت و یا یه کارتم بهش میدن از همه امکانات برخورداره و میشه خادم به وطن و منی که صبح تا شب باید کار کنم و الان ساعت ۲ شب وقت کنم دو تا خبر بخونم میشم فراری . اگه واقعا پل سراطی هست و اعتقاد دارین اونجا با همه مفتخور ها و ظالمین حساب خواهم کرد. زندگی جز رنج برام نداشته که خودش هر رزو برام ۲ سال سربازیه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
راه حلت اینه که بری خدمت!!!
فرزاد
| Germany |
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
تو ببشتر عذاب و محرومیت کشیدی یا من که 2 ماه آموزشی بودم و 22 ماه لب مرز توی برف با اسلحه پست دادم اون موقعی که تو با قسطات زیر پتو گرم خوابیده بودی؟فرار کردی الانم بازم کیخوای فرار کنی؟وام گرفتی چیز خریدی الانم قسط میدی طلبکارم هستی؟
دلسوز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
برادران بزرگوار تابناک واقعا نمیدونم با این خبر زنی های بیهوده که همش در حال تهیه آن هستید و دل مردم و خالی میکنید چه سودی میبرید ؟شمافکرکردید کسی که 35 یا 40 سال سن داره و متاهل و مستاجر و دستفروش هستش یا کارگر به زور بره خدمت یا اصلا دستگیرش کنن واقعا چند روز تو پادگان میمونه ؟آیا میشه 2میلیون نفرو دستگیر کرد؟ بد نیست ابعاد اجتماعی خبرها و یادداشتهارو درنظر بگیرید بعدا خبر بزنید بعنوان کسی که در روز شاید 5 یا 6 ساعت سایت شما را رصد میکنم و اخبار را از شما پیگیری میکنم عرض کرد موفق باشید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
خیلی دوست داری این طرح و بدی هوا بابا بسه دیگه از اول فقط مخالفت کردی و داستان گفتی چی شده این قدر قانون مدار شدی و پیگیری؟ زشت دیگه تاسف داره واقعا واسه مصوبات دیگه هم اینقدر پیگیر باش
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
داستان گفته شده و بی ربط است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
تو ایران پول داشته باشی دیگه هیچ مشکلی نداری،
مشکلات مال ادم های فقیره.
خیلی زحمت کشیدیم به اینجا رسیدیم.....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
تابناك جان براي توجه دانشجويان اينقدر تيتر نزن و خودتو خسته نكن و خراب
ناشناس
|
United States
|
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
یه حرف منطقی ! ببینید

یکی هشت سال تخلف کرده و به سربازی نرفته
و من هشت سال تخلف نکردم و درس خواندم

الان فرد متخلف میتواند به سربازی نرود.
اما من که تخلف قانونی نکردم باید برم!


بخش دوم !
ممکنه ادعای دولت و نمایندگان این باشد که این افراد از خدمات دولتی و... محروم بودند. خوب مگر من محروم نبودم؟ آیا سازمان های دولتی من را که سربازی نرفتم استخدام میکنند؟ آیا اجازه دارم هروقت خواستم از کشور خارج شم؟

فرق من تحصیل کرده غیر متخلف با فرد تخصیل نکرده متخلف قانون گریز درچیست؟
ظاهرا در نهایت به نفع آنها شد و به ضرر من!
پاسخ ها
ناشناس
| United States |
۰۱:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
سوال من اینه که انتظار داشته دولتی به فکر تو بوده باشه؟؟؟ من که چنین انتظاری ندارم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
منطق؟شما فرقت با یک به قول خودت قانون گریز این هست که شما تا الان با استفاده از معافیت تحصیلی حق دریافت گواهینامه و گذرنامه را داشتید و حالا هم که فارغ التحصیل شدید می خواهید خدمت را هم بخرید.شما هم 8 سال غایب باشید و محرومیت را تحمل کنید بعد که از سن استخدام گذشتید متوجه محرومیت می شوید و بعد هم با پرداخت جریمه معاف می شوید به همین راحتی .
فرزاد
| Germany |
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
احسنت حرف دل ما رو زدی
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
دمت گرم عالی گفتی
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟