تیم ملی والیبال ایران با هفت امتیاز در جایگاه هفتم جامجهانی والیبال ایستاده و نتایج این تیم تا اینجا هواداران را راضی نکرده است. نارضایتی هواداران والیبال ایران وقتی دوچندان میشود که بدانیم این مسابقات یکی از دروازههای ورود ایران به المپیک است و هواداران علاقه دارند با کسب امتیازات لازم، سرانجام این رویا محقق شود که تیم ملی والیبال ایران یکی از دوازه تیم حاضر در المپیک 2016 ریودژانیرو باشد. اما با این نتایج و مسابقات سختی که پیش روی داریم، به نظر میرسد نتوانیم از مسابقات جامجهانی سهمیه المپیک را کسب کنیم. ناامیدی ما وقتی بیشتر میشود که بدانیم تنها دو تیم اول و دوم این رقابتها المپیکی میشوند و قرار گرفتن ایران در یکی از این دو جایگاه با توجه به حضور تیمهای پرقدرتی چون آمریکا، روسیه، لهستان و ایتالیا کار سختی است؛ اما آیا این مسابقات تنها شانس ما برای المپیکی شدن است؟
به گزارش «تابناک»، تیم ملی والیبال ایران دوران افول خود را می گذراند. عدم صعود به مرحله نهایی لیگ جهانی امسال، نتایج ضعیف در جام واگنر لهستان و حالا هم سه شکست در پنج مسابقه و قرار گرفتن در جایگاه هفتم در حالی که تیمهایی مثل آرژانتین و ژاپن بالاتر از ما در جدول قرار دارند، موجب شده تا هواداران والیبال ایران حسابی ناراحت باشند. آنها انتظار دارند تیم ملی کشورشان مانند دورههای قبل بازیهای شاداب و پرانرژی به نمایش بگذارد و برای حریفان خود یک غافلگیری بزرگ به حساب بیاید، نه یک شکست خورده. مهمتر از آن، خیلیها علاقه دارند حالا که والیبال ایران به یکی از قدرتهای جهانی تبدیل شده، طعم شرکت در المپیک را هم بچشد تا موفقیتهای خود را در آوردگاه المپیک هم به نمایش بگذارد. این مسأله البته اولویت مسئولان فدراسیون والیبال هم هست و محمدرضا داورزنی در پاسخ به اعتراض خیلیها که نتایج تیم ملی در لیگ جهانی امسال را امیدوارکننده نمیدانستند، اعلام کرده بود که هدف بزرگتر از لیگ جهانی برای والیبال ما المپیکی شدن است؛ اما تداوم نتایج ضعیف تیم ملی بعد از لیگ جهانی، در مسابقات جام واگنر لهستان و حالا در جام جهانی ژاپن، موجب شده تا خیلیها ناامید شوند.
با این نتایج صعود ایران به المپیک از گذرگاه جامجهانی ژاپن کار بسیار دشواری است. اینکه ایران در ادامه رقابتها چنان کیفیتی از خود نشان بدهد که بتواند در رده اول یا دوم قرار بگیرد، کمی تا قسمتی غیرممکن است؛ اما این مسابقات تنها شانس ما برای المپیکی شدن نیست. از قضا شانس ما برای المپیکی شدن با توجه به فرمولی که برای این کار طراحی شده، بسیار آسان هم هست. البته به شرطی که تیم متحول و از دوران افول خارج شود.
رقابتهای والیبال المپیک در سال 2016 با 12 تیم برگزار میشود که برزیل، میزبان این رقابتها، یکی از سهیمهها را آن خود کرده است. یازده تیم باقی مانده این رقابتها از طریق مسابقات مختلفی راهی این مسابقات میشوند. دو تیم از این یازده تیم، از طریق مسابقات جام جهانی ژاپن، مسابقاتی که هماکنون در این کشور در جریان است، انتخاب میشوند.
علاوه بر این دو تیم، چهار تیم هم از طریق قهرمانی در مسابقات قهرمانی قارههای خودشان انتخاب میشوند. به جز آسیا مسابقات قهرمانی قارههای اروپا، آفریقا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی دروازه ورود قهرمانان قارهها به المپیک است. مسابقات انتخابی اروپا ۵ تا ۱۰ ژانویه ۲۰۱۶ در آلمان برگزار خواهد شد. مسابقات انتخابی آمریکای جنوبی ۵ تا ۱۲ اکتبر ۲۰۱۵ در ونزوئلا برگزار خواهد شد. مسابقات انتخابی آمریکای شمالی که هنوز زمان آن مشخص نشده در آمریکا یا کانادا برگزار خواهد شد. مسابقات انتخابی آفریقا ژانویه تا مارس ۲۰۱۶ در یکی از کشورهای آفریقایی که هنوز مشخص نشده، برگزار خواهد شد. حالا چرا از هر قاره یک قهرمان راهی این مسابقات میشود اما آسیا سهمی از این ماجرا ندارد؟ این برمیگردد به میزبانی ایران در مسابقات قهرمانی آسیا؛ مسابقاتی که چندی پیش در کشورمان برگزار و تیم ملی ایران در آن شرکت کرد و نائب قهرمان شد.
وقتی سال گذشته در مجمع عمومی فدراسیون جهانی، میزبانی مسابقات قهرمانی آسیا به ایران داده شد، رقبای ایران از جمله ژاپن اعتراضهای فراوانی کردند. با توجه با قانون صعود مستقیم قهرمان قاره به المپیک و برگزاری مسابقات در ایران شکی نمی ماند که ایران از تهران بلیتهای ریو را اکی میکرد. در ابتدا سنگاندازیهای صورت گرفت تا میزبانی از ایران گرفته شود و وقتی میزبانی ایران تثبت شد با لابیهایی که صورت گرفت، فرمول صعود تیم آسیایی به المپیک تغییر کرد. به این ترتیب که مسابقات قهرمانی آسیا در ماجرای صعود به المپیک اهمیتی ندارد و تیم آسیایی المپیک از طریق دیگری انتخاب شود؛ راهی که البته برای ایران چندان سخت نیست.
در ماه می 2016 (اردیبهشت 96) مسابقات بینقارهای در ژاپن برگزار میشود. ژاپن میزبان دائم این مسابقات است و برای همین با لابیهایی که صورت گرفت، چشم بادامیهای ژاپن مسابقات انتخابی المپیک را به کشور خودشان بردند. البته به نظر نمیرسد، حتی این حربه هم در صعود ایران به المپیک تأثیری داشته باشد. به هر حال، علاوه بر هفت تیمی که از طریق مراحل بالا سهمیه المپیک کسب کردند چهار تیم هم از مسابقات بین قارهای ژاپن راهی المپیک میشوند.
تیمهای حاضر در این تورنمنت عبارتند از:
ژاپن (میزبان)
سه تیم برتر آسیا در رنکینگ جهانی (ایران، استرالیا و چین)
تیمهای دوم و سوم انتخابی المپیک قاره اروپا
تیم دوم انتخابی المپیک قاره آمریکای جنوبی
تیم دوم انتخابی المپیک قاره آمریکای شمالی
در پایان این رقابتها سه تیم اول و بهترین تیم آسیا مجوز حضور در بازیهای المپیک را به دست میآورند. اگر یک تیم آسیایی در جمع سه تیم برتر قرار بگیرد، تیم چهارم هم صعود خواهد کرد و به این ترتیب به ازای قرار گرفتن هر تیم آسیایی در جمع سه تیم برتر، یک تیم پایینتر از رده سوم هم صعود خواهد کرد. با این تفاسیر و سابقه تیمها احتمال حضور ایران در المپیک ۲۰۱۶ بسیار بالاست و از آنجا که دو تیم اروپایی در انتخابی بعدی نیز حاضر خواهند بود، اگر در جام جهانی ایران صعود نکند، ایدهآلترین تیمها برای صعود تیمهای اروپایی خواهند بود.
یک تیم در انتخابی بین قارهای
این تورنمنت با حضور چهار تیم ژانویه یا می سال ۲۰۱۶ برگزار میشود که تیم سوم انتخابی المپیک قاره آمریکای شمالی، تیم سوم آمریکایی جنوبی و تیمهای دوم و سوم قاره آفریقا در آن شرکت میکنند و قهرمان به بازیهای المپیک صعود میکند. گفتنی است، فرمول صعود نماینده یا نمایندگان آسیا بر اساس پیشنهاد کنفدراسیون والیبال آسیا و موافقت فدراسیون جهانی مشخص شده است.