بازتاب گسترده حضور مردم ایران پای صندوق های رأی و شرکت در دهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره مجلس خبرگان، همچنان در مطبوعات و رسانه های بین المللی ادامه دارد. در این میان، گزارش های منتشره بیش از آنکه معطوف به بررسی ترکیب احتمالی آرا باشد، مشارکت گسترده مردم در این انتخابات را مورد توجه قرار داده است.
به گزارش «تابناک»،
خبرگزاری فرانسه در گزارشی درباره انتخابات هفتم اسفند، با ارائه تصویری از فضای سیاسی ایران ادعا کرده است: «رأی ایرانیها در انتخابات روز جمعه، آزمونی بزرگ برای رئیسجمهور حسن روحانی است؛ او امیدوار است تسلط محافظهکاران را پایان دهد و سبب شود راه برای اصلاحات داخلی پس از توافق هستهای با قدرتهای جهانی باز شود». این خبرگزاری در گزارشی دیگر از انتخابات نوشت، انتخابات پارلمانی و خبرگان رهبری در ایران با استقبال گستردهای مواجه شد که در این میان جوانان ایرانی با شور و هیجان بیشتری در این انتخابات شرکت کردند. در این مطلب تأکید شده، این پدیده تنها متعلق به شهر تهران نبود بلکه تمام مناطق ایران در جریان انتخابات شاهد این صحنهها بود.
*****
«آسوشیتدپرس» به جز گزارش های اولیه خود درباره انتخابات ایران، در مطلبی به واکنش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به انتخابات ایران پرداخته و اظهارات مارک تونر را در این زمینه بازتاب داده است. تونر در نشست خبری خود در پاسخ به سؤالی در این زمینه اظهار داشته: «نمیخواهم پیش از اینکه صندوقهای رأی باز شود، نظری داده باشم، ولی پیش بینی ما این است که تعداد بالایی از مردم در این انتخابات شرکت کرده باشند». وی در عین حال گفته: «اعتقاد داریم که همه ایرانیان باید فرصت اظهارنظر آزادانه داشته باشند... انتظار داریم که انتخابات ایران بر اساس معیارهای استاندارد بینالمللی و شفاف برگزار شود».
*****
خبرگزاری
«رویترز» نوشت، انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری رأس ساعت ۸ صبح روز جمعه به وقت محلی در سراسر ایران آغاز و آیتالله خامنهای، رهبری ایران دقایقی پس از آغاز برگزاری انتخابات طی سخنانی هنگام انداختن آرای خود به صندوق، حضور گسترده رای دهندگان ایرانی در دو انتخابات مهم این کشور را خواستار شد و تأکید کرد، حضور قدرتمندانه مردم در انتخابات دشمنان ایران را مأیوس خواهد کرد. این خبرگزاری در گزارش تکمیلی خود از انتخابات بر «حضور گسترده» رأیدهندگان در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان تأکید کرد و نوشت: «میلیونها ایرانی در یک انتخابات پرمخاطره که میتواند توازن قدرت را تغییر دهد، شرکت کرده و رأی دادند».
*****
سایت شبکه خبری
«دویچه وله» در گزارش خود از انتخابات روز گذشته نوشت: «در انتخابات روز جمعه در ایران، میزان مشارکت بالا اعلام شده است... هرچند میزان دقیق مشارکت هنوز در دسترس نیست، مقامات وزارت کشور ایران روز گذشته پیشبینی کردند، مشارکت حدود ۷۰ درصد خواهد بود. صفهای طویل بیرون مراکز رأیگیری در تهران و دیگر شهرهای عمده ایران قابل مشاهده است. به خاطر افزایش رأیدهندگان، ساعات رأیگیری تمدید شد».
*****
خبرگزاری روسی
«اسپوتنیک» در یکی از گزارش های خود از انتخابات روز گذشته ایران، به نقل از یک منبع آگاه ایرانی می نویسد، میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی و مجلس خبرگان رهبری ایران با استقبال گسترده شهروندان این کشور مواجه شده و طبق برآوردها بیش از ۷۰ درصد واجدین شرایط در این انتخابات شرکت کردند. این خبرگزاری اشاره می کند، میزان مشارکت در انتخابات گذشته (۲۰۱۲) به ۶۴ درصد رسید ولی پیش بینی این است که در این انتخابات میزان مشارکت با توجه به حضور گسترده رأی دهندگان در مراکز رأی گیری، بالای ۷۰ درصد باشد.
*****
خبرگزاری
«ایتارتاس» دیگر رسانه روسی است که به انتخابات روز گذشته در ایران پرداخته و با اشاره به شرکت گسترده مردم ایران در انتخابات، می نویسد، وزارت کشور ایران در رابطه با شرکت بیسابقه مردم در انتخابات زمان برگزاری ان را دو ساعت تمدید کرد. در این مطلب آمده این انتخابات برای برگزیدن ۲۹۰ نماینده مجلس شورای اسلامی برای دوره چهار ساله و ۸۸ روحانی برجسته شیعه برای دوره هشت ساله مجلس خبرگان رهبری برگزار میشود.
*****
شبکه خبری
«الجزیره» نیز در گزارشی به پوشش برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در ایران پرداخت و اعلام کرد، رأیدهندگان ایرانی روز جمعه به سوی حوزههای اخذ رأی شتافتند تا رأی خود را به صندوقها بیندازند. به اعتقاد الجزیره، این انتخاباتی است که محافظهکاران و هم پیمانان حسن روحانی رئیس جمهور با هم رقابت میکنند و روحانی هم برای تقویت نفوذ خود تلاش میکند.
*****
گزارش نشریه
«تورنتو استار» از انتخابات ایران اندکی متفاوت با دیگر رسانه های غربی بوده و دربردارنده جزئیات بیشتری است. این روزنامه می نویسد، در تهران رأیدهندگان فهرست نامزدهای مورد علاقه خود را در موبایلهای خود ذخیره کرده بودند. برخی دیگر هم فهرستهای کوچکی را در اختیار داشتند که نام نامزدهای مدنظرشان در آن قرار دارد. برخی از این فهرستها به رنگ آبی بودند که رنگ جناح اصلاحطلب ـ میانهروست، در حالی که برخی دیگر به رنگ زرد بودند که از آن اصولگراهاست. رأیدهندگان میگویند که نگران مسائل اقتصادی هستند و امید دارند که آیندهای بهتر پس از توافق هستهای حاصل شود.
*****
روزنامه
«چاینا دیلی» از جمله دیگر مطبوعاتی است که به انتخابات ایران پرداخته و می نویسد، در ماههای گذشته، روند تعامل دولت ایران با کشورهای مختلف موجب ایجاد فضایی مثبت در عرصه بین المللی شد و همین انتخابات ایران را به کانون توجه دنیا تبدیل کرد. در این گزارش همچنین با اشاره به تعداد ۵۵ میلیون واجد صلاحیت حضور در انتخابات روز گذشته کشورمان، آمده است: به رغم برخی انتقادها از جانب جناحهای سیاسی در ایران، مردم این کشور بر این باورند که حضور در پای صندوقهای رأی میتواند بهترین راه برای اعلام دیدگاهها و نقطه نظراتشان باشد و آنان روز گذشته به خوبی این مسأله را ثابت کردند.
گفتنی است، به جز این موارد، تقریباً همه مطبوعات معتبر بین المللی گزارش هایی را درباره انتخابات ایران منتشر کرده اند که در آن ها بر مشارکت گسترده مردم در انتخابات و تعیین کننده بودن نتایج آن تأکید شده است.