بازتابهای گسترده انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در ایران که از همان روز جمعه در مطبوعات و رسانههای بین المللی آغاز شده بود، همچنان ادامه دارد و با اعلام نتایج اولیه انتخابات، وارد فاز جدیدی شده است. مطبوعات بین المللی از پیروزی اصلاح طلبان و تغییر در مجلس آینده سخن میگویند که به عقیده آنها به معنای بهبود روابط ایران با غرب خواهد بود.
به گزارش «تابناک»، از روز گذشته و با آغاز روند اعلام نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در ایران، این نتایج به طور گسترده ای مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته است. خبرگزاری «رویترز» در گزارشی در این زمینه با تیتر «دستاوردهای بزرگ برای روحانی و میانه روها در نتایج اولیه انتخابات»، نتایج انتخابات مجلس را نوعی رأی اعتماد به روحانی دانسته و اشاره می کند، بر اساس نتایج اولیه، متحدان اصلاح طلب روحانی توانسته اند 29 کرسی از مجموع 30 کرسی پایتخت را به دست آوردند؛ امری که می تواند روند بهبود روابط ایران را جهان را در دوره پس از برداشته شدن تحریم ها، شتاب ببخشد. رویترز اشاره می کند که ده ها میلیون نفر از مردم ایران در انتخابات روز جمعه شرکت کرده بودند.
سایت شبکه خبری «سی ان ان» در این زمینه می نویسد، نتایج اولیه نخستین انتخابات پس از توافق هسته ای در ایران، نشانگر آن است که میانه روها توانسته اند نمایشی قوی را از خود نشان بدهند؛ آن هم در انتخاباتی بسیار مهم که می تواند آینده کشور و روابط آن را با غرب تعیین کند. سی ان ان اشاره می کند، در پی شمارش یک سوم از آرای انتخابات در تهران، اصلاح طلبان در این شهر پیشتاز بوده اند. نتایج خارج از تهران نیز حاکی از آن است که نامزدهای میانه رو، نمایشی قوی داشته اند. در یکی از مهمترین نتایج، اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور پیشین و حسن روحانی، رئیس جمهور فعلی، توانستند در صدر آرای انتخابات مجلس خبرگان در ایران قرار بگیرند.
پایگاه خبری «سی ان بی سی» نیز گزارش مشابهی از نتایج اولیه و غیررسمی انتخابات منتشر و این نتایج را به «شکست تندروها» در ایران تعبیر کرده است. این سایت می نویسد، نتایج اولیه انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان ایران، نشانگر پیروزی نیروهای میانه رو نزدیک به حسن روحانی، رئیس جمهور این کشور، بر «تندروها» است که پس از دوازده سال سبب پایان حاکمیت این گروه بر دستگاه قانونگذاری کشور می شود؛ هرچند این پیروزی به معنای کسب اکثریت آرا توسط میانه روها در مجلس بعدی نیست، از دست رفتن کنترل محافظه کاران، به روحانی و نیروهای میانه رو کمک خواهد کرد، برنامه های اصلاحات اقتصادی و سیاسی مدنظر خود برای دوره پس از تحریم ها را به اجرا درآورند.
روزنامه «وال استریت ژورنال» نیز با اشاره به نتایج اولیه منتشره می نویسد، در صورت حفظ این نتایج، موضع حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، بسیار تقویت خواهد شد. این روزنامه با اشاره به نتایج اولیه مربوط به تهران می نویسد، پایتخت ایران به طور تاریخی محل مهمی برای به نمایش درآمدن قدرت میانه روها بوده و هرچند هنوز نتایج کامل شمارش نشده و معلوم نیست که پایدار بماند، همین امر می تواند نشانگر مقدمات تغییر در مجلس ایران به شمار رود. وال استریت ژورنال مدعی است که انتخابات روز جمعه، تا حد زیادی به عنوان یک همه پرسی برای رویکرد تعاملی حسن روحانی با غرب در نظر گرفته می شد. این روزنامه در ادامه به بیان آمارهایی درباره مشارکت مردم در انتخابات روز جمعه پرداخته است.
روزنامه «ایندیپندنت»، نتایج اولیه انتخابات را به معنای پیروزی «اصلاح طلبان طرفدار توافق هسته ای» دانسته و می نویسد، نتایج اولیه انتخابات در ایران حاکی از آن است، اصلاح طلبانی که حامی توسعه آزادی های دموکراتیک و بهبود روابط با غرب هستند، حضور خود را در مجلس ایران افزایش می دهند. این روزنامه می نویسد، هرچند هیچ یک از سه گروه «اصلاح طلب، محافظه کار و تندرو» نخواهند توانست اکثریت را در مجلس به دست آورند، اصلاح طلبان بهترین نتایج خود را طی بیش از یک دهه اخیر کسب کرده اند. این پیروزی اصلاح طلبان، به معنای افزایش قدرت حسن روحانی خواهد بود.
گفتنی است، مطبوعات و رسانه های دیگری از جمله «گاردین»، «یو اس ای تودی» و «بلومبرگ» نیز طی ساعات اخیر به انتشار گزارش هایی درباره نتایج اولیه انتخابات در ایران پرداخته اند؛