وقتی همه دم از اخلاق می زنند؛

آیا دعوت جناح ها به رعایت اخلاق هم یک بازی سیاسی است؟!

محمدرضا عارف به مجلس راه یافت و احمد توکلی از رسیدن به آن بازماند؛ اما هر دو، مردم را به رعایت اخلاق انتخاباتی دعوت کردند. به این دو می‌توان سید کمال الدین سجادی، حسن رسولی، مسعود پزشکیان، نعمتی و زهره الهیان و بسیاری دیگر را افزود، ولی چرا غالب و مغلوب انتخابات، ساز همراهی کوک کرده‌اند؟! آیا باید خوشبین بود یا تردید به دل راه داد؟
کد خبر: ۵۷۱۷۸۴
|
۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۴ 02 March 2016
|
11602 بازدید
|
محمدرضا عارف، سرلیست جریان اصلاحات در پایتخت در بیانیه خود پس از پایان انتخابات در دور نخست اعلام کرد: «ضمن آرزوی توفیق برای تمامی منتخبین مردم در مجلس شورای اسلامی از درگاه ایزد متعال، از ایشان تقاضا دارم، رفتار در چارچوب قانون و اخلاق، گفتار بر مدار صداقت و تصمیم بر مبنای عقلانیت را سرلوحه تمام تصمیمات و اقدامات خود قرار دهند».

احمد توکلی نیز با تشکر از شهروندان تهرانی حاضر در انتخابات اعلام کرد: «خود و تمام منتخبان محترم را به اخلاق، گفت‌وگو، تفاهم و وحدت دعوت می‌کنم.» این بیانیه‌ها منجر به این سؤال می‌شود که آیا باید این همنوایی سیاسی میان جریان راست و چپ را به فال نیک گرفت؟

به گزارش «تابناک» طی شبانه روز گذشته، به رسم مألوف در بافت سیاسی کشور، اظهارنظرهای سیاسی پیرامون انتخابات تشدید شده و تشکر از مشارکت بالای ملت ایران در رأس ایده‌های سخنرانان و تحلیلگران سیاسی بوده است؛ اما چیزی که در این میان نگاه‌ها را به خود جلب می‌کند این است که دومین مؤلفه در اکثر این بیانیه‌ها، سخنرانی‌ها و اظهار نظرهای «رعایت اخلاق» است؛ که البته تعابیر مختلفی نیز برای آن به کار رفته است.

در این میان افراد بسیاری از ادبیات اخلاق گرایانه پس از انتخابات دم زده‌اند. زهره الهیان که در لیست اصولگرایان قرار داشته و به مجلس نرسیده تا نعمتی که با رأی مردم به مجلس دهم خواهد رفت، به عنوان نامزدهای موفق و ناموفق انتخابات هفتم اسفند ۱۳۹۴ از ادبیات مشترکی بهره جستند. از سوی دیگر، جریانات سیاسی نیز چنین واکنشی  از خود نشان دادند. سخنگوی جبهه پیروان خط امام (ره) و رهبری در کنار حسن رسولی، که عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان است، هر دو نگاهی مشابه به فضای پسا انتخاباتی داشته و بر تعامل و همکاری اخلاقی تأکید کرده‌اند؛ اما در این میان برخی با دیده تردید به این ماجرا می‌نگرند.

آیا کاسه‌ای زیر نیم کاسه است؟!


اگر بخواهیم با عینک بدبین‌ها به رفتار سیاسیون نگاه کنیم، شاید بگوییم، اصولگرایان که توفیقی در تهران نداشته و چهره‌های برجسته و شناخته شده آن‌ها ـ که از این شهر راهی به مجلس نیافته‌اند ـ از تجربه شرایط اصلاح طلبان در مجالس دهه ۷۰ واهمه دارند. به بیان دیگر، شاید این اخلاق مداری آن‌ها ریشه در این داشته باشد که نمی‌خواهند کامل از عرصه سیاسی کشور خارج شوند؛ بنابراین، از در دوستی و همکاری وارد شده‌اند. به بیان دیگر، بدبین‌ها معتقدند که اصولگرایان با دعوت سیاسیون جناح پیروز به اخلاق مداری در راستای خدمتگزاری به مردم، عملا می‌خواهند آن‌ها را از تسویه حساب سیاسی منصرف کنند.

با همین بدبینی می‌توانیم بگوییم: اما در سوی دیگر معادله شاید عجیب به نظر برسد که اصلاح طلبان دنبال بازی سیاسی از دعوت به اخلاق باشند. اما یک سناریو پنهان را می‌توان در این راستا شناسایی کرد. مجلس نهم که در اختیار اکثریت مطلق اصولگرایان است، هنوز فرصت دارد تا دولت روحانی را تحت فشار قرار دهد. لایحه بودجه سال ۹۵، لایحه برنامه توسعه و استیضاح یا سوال از وزرای مختلف خصوصا وزرای اقتصاد و نفت را می‌توان از ابزارهایی دانست که مجلس اصولگرا به دولت روحانی فشار بیاورد.

و بدبینانه می‌توانیم نتیجه بگیریم که جریان اعتدالگرا و اصلاح طلب که می‌خواهند هیچ هزینه‌ای برای تنش زدایی با دولت نپردازند، نمی‌خواهند در سه ماه باقی مانده تا آغاز مجلس دهم، هیچ اختلافی میان قوه مجریه و مقننه ایجاد شود. لذا اصلاح طلبان با شیطنت خود در تلاشند با دراز کردن دست دوستی و همگرایی اخلاق مدارانه در راستای خدمت، از کارشکنی اصولگرایان بکاهند.

اما این همه بدبینانه نگاه کردن به سیاست باعث می‌شود که نتایج بسیار اشتباهی بگیریم.

بیایید خوشبین باشیم

اصلاح طلبان از‌‌ همان آغاز با شعار رعایت اخلاق و قانون وارد گفتمان سیاسی کشور شدند. تأکید محمدرضا عارف بر مشارکت و اشاره‌های متعدد امثال کواکبیان و تاجیک به عدم قهر با صندوق‌های رأی از ماه‌ها پیش، همگی بیانگر این واقعیت است که اصلاح طلبان به مشارکت فعال در سیاست ایمان داشته و می‌خواهند شیرینی این پیروزی را با تمام کشور تقسیم کنند. از این طریق آن‌ها می‌توانند جایگاه اجتماعی خود را تقویت کرده و در نتیجه جامعه را برای بهره برداری از فرصت‌های پسابرجام آماده کنند.

اصولگرایان نیز تمکین به قانون را، آن هم پس از یک شکست سنگین، یک فرصت می‌پندارند. این رفتار صبورانه آن‌ها عملا به یک کلاس درس اخلاق مبدل شده است. حدادعادل بسیار آرام به طنزهای متعدد علیه خود پاسخ داده و سید کمال الدین سجادی، سخنگوی جبهه پیروان خط امام (ره) و رهبری پذیرفتن نتایج انتخابات و عملکرد نهادهای نظارتی را از ویژگی‌های برجسته رعایت اخلاق انتخاباتی دانست و می‌گوید: ‌ جریان‌های سیاسی باید از ایجاد چالش یا تهمت و اتهام‌زنی به یکدیگر پرهیز کرده و شرایط را برای حفظ کارآمدی مجلس و فراهم شدن زمینه‌های پیشرفت کشور فراهم کنند.

با این تفاسیر، بدیهی است که اصولگرایان الگوی تمکین در مقابل نتایج انتخابات را به زیبایی ارائه می‌دهند تا نه تنها اعتماد به نظام سیاسی و صداقت آن در انتخابات‌ها احیا شود، بلکه بتوان با این معیار واکنش‌های پیشین یا آتی به انتخابات را ارزیابی کرد. اصلاح طلبان نیز ترجیح می‌دهند با سکوت و عدم جنجال خبری اعتماد مردم را از دست ندهند. هیچ تردیدی نیست که فشارهای اقتصادی بر مردم همچنان تداوم داشته و مردم انتطار دارند تا دولت و مجلس به دور از رقابت سیاسی، به دنبال رفع مشکلات مردم باشند. بر پایه همین درک مشترک از شرایط معیشتی مردم است که اصولگرایان و اصلاح طلبان می‌خواهند در عمل و فارغ از سیاست زدگی رقابت انتخابات را فراموش کنند و وارد یک رقابت سازنده شوند؛ رقابتی عملی و اخلاقی برای تصمیمات صحیح و انجام وظایفشان برای ارتقای سطح رفاه شهروندان. لذا اگر در این انتخابات اصولگرایان به زعم دکتر محسن رضایی به دلیل کارنامه ضعیف ده ساله اخیر نتوانستند از مزیت ائتلاف بزرگ و فراگیر خود استفاده کنند، می‌خواهند تا با نمرات قابل قبولی که طی ماه‌های آتی می‌گیرند خود را برای آینده احیا کنند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۹
انتشار یافته: ۲۲
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
این خط(___________ ) و اینهم نشان(@ )که مجلس آینده هیچکاری موفق در آن نخواهد شد !!!!!!!!!!!!
پاسخ ها
سجاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
تو داری درباره شاید ها صحبت میکنی؟
اما ملت به واقعیت ها رای دادن . . .
اگر حرف شما درست باشه مجلس فعلی تازه میشه همرده ی مجلس قبلی .
.
درسته که سود یک عده در این ناتوانی هستش،
اما این به ضرر ایران خواهد بود.
خواهش میکنم با این آرزوها،
سعی نکنید امید ملت رو از بین ببیرید . . .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
دو نکته رو لازمه به عرض جنابعالی برسونم؛اول اینکه خود مردم هم میدونن که قرار نیست چیزی تغییر کنه و نماینده مجلس هم کاری از دستش بر نمیاد که بخواد تغییری در وضع مردم بده چون سیاستهای این کشور جای دیگه ای ریخته میشه و نماینده مجلس و هفت جد و ابادش هم نقشی در تعیین اون سیاستها یا حتی تعدیلش ندارند منتها همین که به جای افرادی مثل رسایی و کوچک زاده و بذرپاش و زاکانی ادم فرهیخه ای مثل عارف روی صندلیهای اون مجلس بشینه برای مردم کفایت میکنه تا لااقل اگه کاری نمیتونند بکنند بیشتر از این ابروی ایران و ایرانی رو توی دنیا نبرند و اما مسئله دوم؛باید ببینیم منظور شما از کار موفق چیه؟!اگه منظورتون چپ و راست دادن کارتهای زرد به وزرا و تهدید وزیر ارتباطات برای بالا نبردن پهنای باند و واویلا سر دادن برای دست دادن ظریف و اوباما و هزارها نمونه از این جنگولک بازیها باشه منم باهاتون موافقم که مجلس بعدی هیچ کدوم از این کارهای به قول شماا موفق!!رو انجام نخواهد داد
ناشناس
| Poland |
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
مگر در 12 سال گذشته اتفاق مثبتی افتاد که اینگونه خط و نشان می کشید؟!
علی گلی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
نکته ای که هیچکس بهش توجهی نکرد، آمار بالای کسانی هست که با وجود این همه تبلیغات از طرف همه جناحها و مقامات، در انتخابات اصلا شرکت نکردند! حدود 20 میلیون نفر (2/5 کل واجدین شرایط)!!!!! چرا؟!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
تابی ما بالاخره نفهمیدیم تو کدوم طرفی؟؟؟!!! خداییش خوب بلدی یکی به نعل بزنی و یکی به میخ . اینجا میشه فهمید که یک بوم و دو هوا میشه واقعا. هر چند به قلم و روی کاغذ !!!
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
موافقم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
علتش اینه که نتیحه بداخلاقی را دیدند . این که همه جا را قبضه کنی، اینکه میکروفن را بگیری دستت و به زمین و زمان ناسزا بگویی و انگ بزنی عاقبتش همین میشه !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
بسیار خرسند شدم از رضایت اصلاح طلبان و دولت از ارای مردم و راه یافتگان به مجلس . امیدوار شدیم که دیگر شاهد بهانه گیری در کم کاری ها رکود و..و مخالفت ها و سنگ اندازی ها و... در مقابل دولت نباشیم و دولت عزیز با تمام توان و دوری از پیش کشیدن تقصیرها و خرابکاری ها!!! در دولت قبل و تقصیر اون بود وگرنه ما که خیلی خوبیم ...و نه برای جیب و وجهه خود و همفکران ،بلکه برای رفاه عمومی مردم و ساختن دنیا و دین و اعتقادات و اخلاقیات مردم در فرصت های باقیمانده قدم بردارد و انشا ا.. موفق باشد که نظام موفق خواهد بود. آمین یا رب العالمین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
سلام
اگر مجلس در مقابل مردم و عملكرد خودش به ملت پاسخگو باشد بعيد مي دانم كسي رقابت كند براي نماينده مجلس. در ان شرايط فقط ملاك كار خواهد بود و كساني كانديدا مي شوند كه بتوانند كار كنند و بعد هم از عملكرد خود دفاع كنند
آرش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
من به روحانی و کلا لیست اصلاح طلبان رای دادم. اما واقعا جای سوال هست که:
چرا سال 88 عده ای به قانون احترام نگذاشتند؟
آیا اگر اصولگرایان بخواهند اردوکشی خیابانی کنند، نمیتوانند؟
مودی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
مردانه این یه دفعه منتشر کنید.
هیچ کاسه ای زیر نیم کاسه نیست ؛ رعایت اخلاق در انتخابات تهران ؛ از سوی برنده ها امری کاملا بدیهی و طبیعی است و اگر چنین نکنند دیگر خیلی عجیب است. شما نیاز نیست نگران باشید چون آنهایی که هنگام رای نیاوردن شروع به جر زنی و اردوکشی خیابانی و ناامن کردن خیابان ها میکردند این دفعه رای آورده اند وجناح مقابل آنها تا کنون نشان داده که علیرغم تمام ضعفهایی که دارد قواعد بازی را رعایت میکند و به لوازم آن تن میدهد و ظرفیت بالاتری نسبت به جناح رقیب در پذیرش آرای مردم و شکست در انتخابات را دارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
سلام و صبح بخیر

متاسفانه به لیست تهران امیدی نیست

همچنان که سال 92 مردم براساس تغییر وصعیت معشیت به اقای روحانی رای دادیم

اما در عمل خلاف این موضوع ثابت شد.و همه دیدن دولت به بهانه رفع مشکلات اقتصادی اماده اما در عمل فقط برای تغییرات سیاسی و جناحی قدم برداشته و نه حل مشکلات اقتصادی کشور

و همین موضوع باعث شده وضعیت مشاغل روز ب روز بدتر شود و سفره مردم کوچکتر و ناتوان تر شود

متاسفانه لیست تهران هم فقط برای مسایل سیاسی جناحی خود وارد شده که با همین موضوع باید منتظر جنجال های سیاسی هر روزه در مجلس باشیم

و این در فضای امروز رکود و بیکاری و از هم پاشیدگی خانواده ها چیزی خوب و عادلانه ی نیست

با تشکر
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟