علي محمدي: انار یکی از قدیمیترین میوههای خوراکی شناختهشده هست که بهطور وسیعی در ایران کشتشده و معمولاً بهصورت تازه و یا فرآوری شده مصرف میگردد و با ظرفیت درمانی و غذایی بسیار مفید در کشور محسوب میشود در صنایع غذایی، دامپروری و دارویی اهمیت بسیار بالایی دارد.دلیل مرغوبیت بسیار بالای انار شهرستان خرمآباد حاصلخیزی خاک، غرس اصولی، تغذیه مناسب باغات انار از سوی دیگر اختلاف ارتفاع مناسب منطقه از سطح دریا و اختلاف دمای شبانهروز بهخصوص در شهریور و آبان ماه سبب شده که انار خرمآباد بهترین کیفیت را داشته باشد. انار تولیدی علاوه بر تأمین نیاز داخلی بهترین نوع برای صادرات است.
خواص انار:
ازنظر طب قدیم ایران میوه انار سرد و قابض است . آب انار سرد و تر و پوست انار سرد و خشک و بسیار قابض هست .
آب، پتاسیم، اسیدهای آلی و فیبر از مهمترین مواد موجود در انار است.
سرشار از پتاسیم است.
این میوه حاوی ویتامینهای C و E و آنتیاکسیدانهای مختلف هست.
جریان خونرسانی را به قلب بهبود میبخشد، همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در آن از لخته شدن خون جلوگیری میکند.
آنتیاکسیدان موجود در آن، به سیستم دفاعی بدن کمک میکند.
به علت داشتن آهن باعرضه آهن به خون از علائم کمخونی که عبارتاند از خستگی مفرط، سرگیجه، ضعف و از دست دادن شنوایی پیشگیری میکند.
دارای خاصیت ضدویروسی نیز است.
در بهبود تصلب شرایین، پیشگیری از آلزایمر و درمان کمخونی نقش به سزایی دارد.
در جلوگیری از پوکی استخوان در بعد از یائسگی نقش مهمی داشته و مصرف آن برای زنان سالمند توصیه میشود.
مقدار آنتیاکسیدان موجود در انار ۳ برابر چای سبز است.
مصرف این میوه بهسلامت و تحکیم دندانها و لثهها کمک میکند
مصرف روزانه آب انار به کاهش بیماری فشارخون کمک میکند
معتدل ، مقوی ، ملین ، ادرارآور و ضد تشنگی هست.
برای کسانی که یرقان دارند مفید است، یک ساعت قبل یا بعد از غذا میل شود.
سرفه را تسکین میدهد و صدا را باز میکند.
خارشهای بدن را تسکین میدهد
مقوی معده و کبد است
کسانی که میل به خوردن خاک و چیزی دیگر دارند با خوردن رب انار از بین میرود.
جهت صفرا و تب صفراوی مفید است. قبل از غذا میل شود.
آب انار برای بیماریهای مجاری ادرار مفید است .
برای سالمندان بهترین دارو برای تقویت کلیه است .
صدا را بازکرده و گرفتگی صدا را برطرف میکند .
بهعنوان یک میوه شستوشو دهنده معده و پاککننده آن مطرح است و بدبویی دهان و زرد شدن دندانها را از بین میبرد.
از انار ترش نیز میتوان در کاهش قند خون و قطع سکسکه استفاده کرد.
توصیههای مهم:
1. اشخاصی که دارای طبع سرد و تر هستند بعد از خوردن انار کمی زنجبیل با نبات بخورند.
2. خوردن دانههای انار بهمراتب بهتر از نوشیدن آب انار است .
3. بهتر است انار را با پردههای سفید اطراف دانهها مصرف شود.
4. بهترین موقع برای مصرف آن صبح و قبل از صبحانه است .
5. خوردن انار برای مبتلایان به زخم معده و روده جایز نیست
6. انار میوهای است سرشار از ویتامین و به علت داشتن آهن و سایر عناصر دیگر دیرهضم است .
7. جوشانده پوست درخت و پوست ریشه آنکه برای رفع کرم بکار میرود ممکن است ایجاد سرگیجه و استفراغ کند . بهر حال در خوردن جوشانده آن باید احتیاط کرد و این کار باید تحت نظر متخصص انجام گیرد
8. برخی منابع مصرف مرتب آن را توصیه کردهاند و برخی دیگر نیز با اذعان به مفید بودن آن، مادران باردار را از مصرف بیشازحد آن در طول بارداری(به علت احتمال افزایش انقباضات رحمی و زایمان زودرس) بر حذر داشتهاند.
* باغهای خرمآباد درگذشته از پایههای اصلی اقتصاد شهر قلمداد میشد. محصول سیب، انگور، انار، گلابی، گردو، به، زردآلوی این باغها به شهرهای دیگر و حتی خارج کشور صادر میگردید. انار این باغها<<یاقوت سرخ ایران>> نام گرفت و همواره بهعنوان نخستین تولیدکننده انجیر سیاه در کشور از این باغها یاد میشود.(سید فرید قاسمی) لازم به ذکر هست اکثر باغات شهر خرمآباد بهمرور تخریب و فقط نامی از آنها باقیمانده است و اگر توجه لازم به حومه خرمآباد صورت نگیرد سرنوشتی همچون دیگر باغها پیدا میکنند.
* امام کاظم (ع):
ازجمله چیزهایی که آدم به فرزندش سفارش کرد، این بود که به وی فرمود: برتو باد انار، اگر گرسنه شدی و آن را بخوردی بسندهات کند و اگر درحالیکه سیر بودی آن را خوردی غذا را برتو گوارا سازد.
عكس ها مربوط به روستاي گوشه شهنشاه بخش مركزي شهرستان خرمآباد است