حدود یک پنجم ایرانیان ناامنی روانی دارند؛ این مساله روز گذشته توسط وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مراسم افتتاح مرکز مشاوره تلفنی ۱۴۸۰ که با حضور استاندار تهران و رئیس سازمان بهزیستی انجام شد، مورد تاکید قرار گرفته است. بررسیها نشان میدهد ایرانیان از نظر ابتلا به اختلالات روانی نسبت به دیگر مردم جهان وضعیت بدتری ندارند، اما مسالهای که اختلالات روانی در کشور ما را هشدار دهنده میکند، نرخ پایین مراجعه به روانشناس و روانپزشک برای درمان اختلالات روانی است.
به گزارش آرمان، این روزها با پیشرفت فناوری، استرس، افسردگی، اختلال خواب و.... دامنگیر جامعه شده و ضربه شدیدی به سلامت روان افراد وارد کرده است، تا جایی که اگر تعادل بین بهداشت روح و جسم فراهم نشود، دیری نمیپاید که جامعه بیمار میشود، اما باید به این مساله هم پرداخت که بهداشت روانی مورد غفلت قرار گرفته و در واقع بسیاری از جرایم و آسیبهای اجتماعی ریشه در همین مساله دارد. از سوی دیگر، گرانی خدمات مشاوره نیز سببب مغفول ماندن سلامت روان شده است، چرا که به حدی ارائه این خدمات گران است که همگان از پس آن بر نمیآیند.
بنابراین روز به روز مشکلات افراد بحرانی شده و همین مساله سلامت روح آنها را به مخاطره میاندازد، تا جایی که نمود این فقدان در زندگیها کاملا محرز است. بنابراین باید تمام مسئولان و دستگاههای تصمیم ساز و تصمیم گیر در کشور به ویژه در حوزه سلامت به گسترش سلامت روان کمک کنند تا هر چه زودتر این خلأ در کشور برطرف شود، آنچنان که با افتتاح مرکز مشاوره تلفنی ۱۴۸۰ متولیان امر درصددند که بیش از پیش باعث ارتقای سلامت روان شوند. روز گذشته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مراسم افتتاح مرکز مشاوره تلفنی ۱۴۸۰ عنوان کرد: ۴/۲۳ درصد از افراد ۱۵ تا ۶۴ سال در طیفی از ناامنی روانی قرار دارند. اگر این درست باشد، یعنی از هر پنج نفر یک نفر در این طیف است. علی ربیعی بیان کرد: کسانی که حتی هزینه یک مشاوره را ندارند باید حمایت شوند. در این طیف ناامنی روانی زنان سهم بیشتری دارند و زنان تنها در این گروه بیشترین آسیب را میبینند. شهرهای بزرگ تهران و کرج با اولویت بالا و بعد سایر شهرها سهم دارند. پس نیاز داریم افراد نیازمند را به مشاوره بگیریم. او تاکید کرد: برای مشاوره، افرادی که توانایی مالی ندارند میتوانند با ما تماس بگیرند. امیدواریم این مرکز مشاوره تلفنی سمبل مشاوره شود و هر کسی با هر طبقه اجتماعی بتواند مشاوره بگیرد. در این مرکز گمنامی افراد حفظ میشود و افراد نیز پشت نوبت نمیمانند.
مشاوره باید جزو مشاغل سخت محسوب شودتوجه به درمان اختلالات روانی به حدی اهمیت دارد که باید با اقدامات موثر و راهبردی در راستای آن گام برداشت، آنچنان که تا چندی پیش با وجود بحرانهای فردی خلأ حضور نیروهای کارآزموده کاملا احساس میشد و جوابگوی عدم بهداشت روانی در شهروندان نبود. «در سال ۹۵ تاکنون با ۲۶ متخصص قادر به پاسخگویی به ۱۴۵هزار تماس بودیم، اما اکنون تعداد مشاوران و متخصصان به ۵۶ نفر رسیده است. بنابراین توان پاسخگویی این سامانه به بیش از ۵۰۰ هزار تماس افزایش یافته است.» این اظهارنظر روز گذشته توسط رئیس سازمان بهزیستی کشور انجام شد.
انوشیروان محسنی بندپی ادامه داد: این سامانه در حوزههای افزایش بخشی به کیفیت زندگی، اعتیاد، ازدواج، ارتقای کیفیت زندگی، بحرانهای فردی اجتماعی و سایر زمینهها نسبت به ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی اقدام میکند. او درباره تعرفههای مشاورههای روانشناسی نیز اظهار کرد: خدمات تلفنی این مرکز کاملا رایگان بوده، اما در مورد خدمات مشاوره حضوری سازمان بهزیستی، یاری برگی طراحی شده که به افراد بی بضاعت ارائه میشود تا کسانی که توان پرداخت هزینههای خدمات مشاوره و روانشناسی را ندارند با استفاده از این یاری برگ خدمات مورد نیاز خود را دریافت کنند، همان طور که در حال حاضر این یاری برگ برای خدمات مشاوره و آزمایشات ژنتیک به افراد بی بضاعت نیز ارائه میشود. بندپی ادامه داد: در مداخلات بهنگام افرادی که دچار بحران، اضطراب، عدم آرامش و... میشوند نیاز به دریافت مشاوره دارند که افزایش دو برابری ظرفیت سامانه مشاوره ۱۴۸۰ در همین راستاست به این علت که تا پیش از این فضای استانداردی در این سامانه نداشتیم، افراد پشت خط میماندند و نمیتوانستیم خدمات مشاوره را به نحو مطلوبی ارائه دهیم، اما با دستور رئیسجمهور مبنی بر آنکه خدمات مشاوره مورد حمایت قرار گیرند ظرفیت این مرکز دو برابر شد.رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه با بیان آنکه معتقدم خدمات مشاوره باید جزو مشاغل سخت محسوب شود، زیرا مشاوران و روانشناسان بار مسائل و مشکلات افراد را به لحاظ روانی همراه خود دارند، عنوان کرد: بیش از ۷۰ درصد متخصصان این مرکز را زنان تشکیل میدهند.
خدمات مشاوره و روانشناسی، نیاز جامعه امروزاین روزها همپای سلامت جسمانی باید به سلامت روح نیز پرداخت، چون اگر روح افراد در آرامش نباشد به جسم آنان نیز صدمه خواهد خورد. بنابراین در نظام سلامت توجه به خدمات مشاوره و روانشناسی نیز ضرورت دارد، چرا که امروزه اهمیت این مساله کاملا نمایان است. روز گذشته استاندار تهران با بیان آنکه باید به روز باشیم تا بتوانیم با نسل جدید ارتباط موثری برقرار کنیم بر بومی سازی خدمات مشاوره و روانشناسی بر اساس فرهنگ و دین در کشور تاکید کرد.
حسینهاشمی در آیین افتتاح مرکز جامع خدمات مشاوره ۱۴۸۰ عنوان کرد: امروز با افتتاح این مرکز ظرفیت خدمات مشاوره در تهران دو برابر شده است، زیرا متوجهیم که ارائه خدمات مشاوره بدون هیچ تعارفی نیاز امروز جامعه است. او ادامه داد: با وجود آنکه در ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی باید از تحقیقات و الگوهای موفق بینالمللی استفاده کنیم، اما معتقدم باید از فرهنگ و دین خود نیز در این مسائل استفاده کرده و با بومی سازی این خدمات آنها را به افراد ارائه دهیم که در این صورت حتما در این راستا موفق خواهیم شد.