بروز شايبه ارايه حق انحصاري گشايش دفاتر اسناد رسمي به بانوان بدون هرگونه آزمون، موجب بروز پرسشهايي درباره انگيزه مسئولان از اين اقدام شده است.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، آزمون سردفتري اسناد رسمي سال 86، پس از سه سال در حالي برگزار ميشود كه آگهي ثبت نام آن، يك ماه پس از زمان مقرر در آييننامه قانون دفاتر اسناد رسمي ـ كه مقرر ميدارد آگهي در پايان شهريور ماه منتشر شود ـ در روزنامهها درج شده است.
بنا بر اين گزارش، امسال ظاهراً سازمان ثبت اسناد و املاك، ظرفيت پذيرش آزمون را تا حد زيادي افزايش داده كه اين امر در نگاه نخست اميدواركننده است.
اين گزارش ميافزايد: در حالي كه ظرفيت آزمون در سال 81 در تهران 100 نفر، در سال 82، 20 نفر و در سال 83، تنها 5 نفر بوده و در سه سال بعد از آن، اصلاً آزموني برگزار نشده، پذيرش ظاهرا گسترده امسال، همراه با معيارهاي خاصي براي پذيرش سردفتران اسناد رسمي است.
از سوي ديگر، در حالي كه سيل جوانان پسر جوياي كار، منتظر شركت در آزمون سردفتران اسناد رسمي بودند، 4 بند ذكر شده در مورد معافيتهاي دستههاي خاص، پرسشهاي زيادي را در ذهن داوطلبان ايجاد كرده است.
سازمان ثبت اسناد و املاك با توجيه زير، 4 دسته را از شركت در آزمون معاف كرده است:
«به منظور جذب افراد نخبه و داراي تحصيلات عالي تكميلي براي سردفتري اسناد رسمي، اشخاص ذيل از شركت در اين آزمون معاف ميباشند و ميتوانند فرم درخواست را تكميل و به همراه مدارك لازم ظرف مدت يك هفته مستقيما به اداره كل امور اسناد و سردفتران واقع در تهران، خيابان شهيد فياضبخش (ضلع شمالي پاركشهر) ساختمان شماره يک سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارسال نمايند.»
اين چهار دسته عبارتند از:
1ـ افرادي كه داراي مدرك اجتهاد از مراجع مسلم بوده و مدرك اجتهاد آنها به تأييد هيأت منتخب رئيس محترم قوه قضائيه برسد.
2ـ افرادي كه داراي مدرك تحصيلي دكتري در رشتههاي حقوق، الهيات با گرايش فقه و مباني حقوق، از دانشگاههاي معتبر و مورد تأييد وزارت علوم تحقيقات وفناوري باشند.
3ـ افرادي كه داراي مدرك تحصيلي كارشناسي ارشد در رشتههاي حقوق و الهيات با گرايش فقه و مباني حقوق با معدل 17 و بالاتر (الف) از دانشگاههاي معتبر و مورد تأييد وزات علوم و تحقيقات وفناوري باشند.
4ـ بانـــوان.
در موارد 1 و 2، بحث منتفي است چراكه احراز صلاحيت علمي از سوي اين دو دسته، قابل انكار نيست. در مورد سوم نيز اين بحث با كمي ترديد قابل پذيرش است، چرا كه افراد پذيرششده در مقطع كارشناسي ارشد، حتي ممكن است به قوانين ثبتي، نگاه نيز نكرده باشند.
اما نكته اين آزمون در مورد 4 و بانوان است كه درشتتر هم چاپ شده است. اين دسته چگونه بدون آزمون و نشان دادن صلاحيت در علوم ثبتي، نخبه تلقي شدهاند؟ آيا بانوان در حالي از شركت در آزمون مهم سردفتري اسناد رسمي معاف شدهاند كه درصد پذيرش خانمها در رقابت با آقايان در آزمونهاي سردفتري سال گذشته با شرايط برابر، نشاندهنده ميزان صلاحيت علمي افراد شرکتكننده در آزمون است؟
اينگونه پذيرش درباره آزمون سردفتر اسناد رسمي كه پس از سالها برگزار ميشود، پرسشهاي زيادي را در ذهن افراد مرتبط ايجاد ميكند. اين امر در حالي است كه اين شغل يكي از اركان نظام اقتصادي و اجتماعي و سيستم قضائي كشور بوده و نقش مهمي در حيات اقتصادي و اجتماعي كشور ما دارد. مجازاتهاي در نظر گرفته شده براي سردفتران در صورت ارتكاب جرم و يا اشتباه، مهر تأييد ديگري بر اهميت شغلي است كه امسال به دلايل نامشخص، قشر خاصي را به سهولت به خود راه ميدهد.
جالب آن كه سازمان ثبت اسناد پس از برخي انتقادات اكنون در سايت خود اعلام كرده:«منظور از عنوان "بانوان" صرفا بانوانی است كه واجد یكی از شرایط مندرج در بندهای 1 یا 2 ویا 3 تبصره مذكور باشند و سایر متقاضیان زن باید بر اساس شرایط اعلام شده (عمومی – اختصاصی) فرم درخواست سردفتری اسناد رسمی 1386 را تكمیل و همراه با سایر مدارك لازم ارسال نمایند.»