هرچند تا فرارسیدن تعطیلات نوروزی و موسم سفرهای پرشمار زمان زیادی نمانده، از هم اکنون شاهد تشدید نگرانیها در خصوص مخاطرات این سفرهای پرشمار هستیم؛ سفرهایی که اگر امثال امدادگران هلال احمر در حاشیهاش نباشند، ممکن است به وقوع فجایعی بزرگ گره خورده و تبعات سنگینی برایمان به همراه بیاورد.
به گزارش «تابناک»، هرچه به تعطیلات نوروزی نزدیک تر شویم، به میزان حضور مسئولان و متولیان نهادهای دخیل در امور نوروزی در رسانه ملی افزوده خواهد شد و تأکید بر آمادگی این نهادها برای ارائه خدمت به انبوه هموطنانمان در حوزه های مختلف مرتبط با نوروز، در کلام مسئولان بیشتر به چشم خواهد آمد؛ چیزی شبیه سنتی رایج در میان مسئولان که پشتوانه آن، وظیفه شناسی نهادهای متولی در این امر و خدمتگزاری پرسنل این دستگاه ها و نهادهاست.
مثل سازمان هلال احمر که بخش عمده خدماتی که در آن ارائه میشود، توسط داوطلبانی است که پس از گذراندن دوره های مرتبط و دریافت تخصص های لازم، به خدمت به مردم مشغول اند و آورده مالی این امور برایشان آنقدر ناچیز است که ثابت میکند، چه انگیزه های والایی ایشان را به ترغیب به خدمت رسانی به هموطنانشان کرده است.
این در حالی است که حال سازمان هلال احمر مدتی است اصلا خوب نیست؛ آنقدر ناخوب که میتوان این سازمانِ متولی مهار انواع بحرانها از گذشته تا به امروز را در آستانه بحرانی بسیار عظیم توصیف کرد و انتظار داشت هرچه سریعتر برای برون رفت ایشان از وضع موجود، مسئولان دست به کار شده و به یاریشان بشتابند، به ویژه در آستانه تعطیلات نوروزی که میزان مسافراتها در آن رکوردی بسیار بزرگ در سطح جهانی به شمار میآید
تصمیم عجیب سازمان برنامه و بودجه برای هلال احمراز این روی حال هلال احمر را بحرانی میخوانیم که میبینیم سازمان برنامه و بودجه، هنوز طلبهای جمعیت هلال احمر را از بودجه امسال تخصیص نداده است، حال آنکه سرنوشت بودجه این نهاد در سال 96 نیز مبهم است. این یعنی رها کردن این مجموعه بزرگ و مهم در آستانه یکی از فصل های بزرگ خدمترسانیاش با انبوه مشکلات و دست خالی.
سازمانی که مرتضی سلیمی، رئیس آن در تشریح طرح امداد و نجات نوروزی میگوید: این طرح از 25 اسفند شروع خواهد شد و آن گونه که پیش بینی شده، 533 پایگاه ثابت، 300 پایگاه موقت و سیار، 444 شعب و مراکز و 31 پست هوایی در آن به کار گرفته خواهند شد. طرح امداد و نجات نوروزی هلال احمر با اعتباری بیش از 12 میلیارد تومان اجرا خواهد شد.
اما این بودجه قرار است صرف چه شود؟ آن گونه که از سخنان مسئولان هلال برمیآید، در این طرح یکهزار و 334 تیم عملیاتی در پایگاههای ثابت، پستهای موقت و سیار، مراکز و شعب، آنِست (سگهای زندهیاب) و امداد هوایی مستقر خواهند شد که با احتساب میانگین چهار نفر برای هر تیم، پنج هزار و 336 نفرروز در طرح حضور دارند. اکنون کافی است بدانیم هزینه هر تیم عملیاتی در این طرح شش میلیون تومان برآورد شده که با ضرب شدن در عدد 1334 (تعداد تیمها) و افزودن هزینه فعالیت بالگردها در طرح، مبلغ 12 میلیارد و 4 میلیون تومان به دست میآید.
قرار است بودجه پرداخت نشده هلال احمر به کجا تزریق شود؟
این محاسبات برای درک چرایی گلایههای مسئولان هلال احمر از وصول نشدن مطالباتشان کافی است؛ اما نمیتواند پاسخگوی چرایی تصمیم مسئولان سازمان برنامه و بودجه برای محروم کردن هلال احمر از ردیف بودجه و مطالباتش باشد. مثل مطالبه 1100 میلیارد تومانی هلال احمر از محل منابع ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و ماده (12) قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور که تنها 100 میلیارد تومان آن وصول شده در واپسین روزهای سال هنوز پرداخت نشده است.
با این یادآوری دردناک که قانونگذار برای هزینه کرد این منابع این گونه تصمیم گرفته که این اعتبار علاوه بر خرید و تأمین بالگرد و تجهیزات امداد هوایی، نوسازی، بازسازی، احداث پایگاههای امداد و نجات، انبارهای اضطراری، ساختمانهای ستادی و اجرایی و خودروهای امداد و نجات، «باید» صرف «سایر مأموریتهای جمعیتهای هلالاحمر» نیز شود. یعنی، یکصد میلیارد تومانی که جمعیت هلال احمر دریافت کرده، نه تنها صرف نیازها و مأموریتهای امداد و نجات شده، بلکه سایر سازمانهای تابعه هلال احمر (مانند سازمانهای داوطلبان، جوانان و...) نیز از این محل گذران امور کرده و مأموریتهایشان را به انجام رساندهاند.
ماجرای پرداخت نشدن بودجه مصوب هلال احمر زمانی پر ابهام و عجیب و غریبتر خواهد شد که بدانیم ظاهرا مسئولان سازمان برنامه و بودجه خواب دیگری برای 300 میلیارد تومان مانده بودجه هلال دیدهاند؛ خوابی که در آستانه نوروز، در زمانی که امدادگران باید تجهیزات خود را تکمیل کرده، انبارهای خود را شارژ و نسبت به بازسازی و نوسازی لجستیکی خود اقدام نمایند، در حال تعبیر است.
تصمیم ریسکی مسئولان هلال احمر برای اجرای طرح امداد و نجات نوروزی
به این صورت که به تأمین کنندگان منابع مالی هلال احمر دستور داده شده تا از واریز معوقات این سازمان خودداری نمایند و آنها نیز به دنبال دستور سازمان برنامه و بودجه، به این کار مبادرت کردهاند. اقدامی که به باور بسیار از کارشناسان، غیرقانونی است اما اثبات غیرقانونی بودن آن در پروسه قانونی، زمان را برای امدادگران خواهد کشت و از این روی، نمیتوان چشم انتظار تغییر وضعیت و تزریق بودجه ماند.
اینجاست که مسئولان هلال احمر، فارغ از تأثیرات ویروس کمپولی که به جان مجموعه شان افتاده، در تلاش اند آماده اجرای طرح امداد و نجات نوروزی شده و وظایفشان را تا حد توان به انجام برسانند. با علم به اینکه شاید انجام این وظایف، منجر به تقویت این باور شود که حذف بودجه شان، تاثیری در عملکرد و کاراییشان ندارد. دیدگاهی که در آن نه امثال هزینههای سرسام آور نگهداری بالگردهای امدادی مورد توجه قرار گرفته و نه هزینههای آموزش و تجهیز امدادگران.
امثال امدادگرانی که اکنون دورههای بازآموزی را گذرانده و آماده خدمت به مردم در نوروز هستند. سازمان امداد و نجات در مجموع 50 هزار نیروی ایثار، نجاتگر و امدادگر دارد. از این تعداد، 12 هزار تن را نجاتگرانی تشکیل میدهند که در طرح امداد و نجات نوروزی در پایگاهها حضور دارند. علاوه بر ایشان، امدادگران نیز در زمان لازم خدمات امدادی را ارائه میدهند. شمارش معکوس برای طرح امداد و نجات نوروزی جمعیت هلال احمر شروع شده اما تا این لحظه که خبری از رسیدگی به حال و روز بحرانی بودجه این مجموعه نیست.
در پایان گفتنی است «تابناک» در روزهای آتی گزارشهای تکمیلی درباره چرایی اختصاص نیافتن بودجه هلال احمر و تصمیم عجیب و قابل پیگرد به حذف سهم 42 درصدی هلال احمر از حق الثبت ـ که این ردیف، صرف پرداخت حقوق پرسنل هلال احمر و 100 هزار امدادگر در سطح کشور میشود ـ را به همراه مستندات منتشر خواهد کرد.