چهار میلیارد و 269 میلیون سهم به ارزش 15 هزار و 768 میلیارد ریال در بهمن ماه در فرابورس داد و ستد شد که معادل 95 درصد از حجم کل معاملات این بازار را به خود اختصاص داد.
به گزارش ایرنا از فرابورس، شاخص کل این بازار که در آخرین روز دیماه در ارتفاع 845 واحدی قرار داشت، در بهمنماه فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرد و در نهایت در روز پایانی این ماه، هفت واحد (معادل یک درصد) صعود کرد و به ارتفاع 853 واحدی رسید.
بهمن ماه در 21 روز معاملاتی نقلوانتقال چهار هزار و 471 میلیون برگ به ارزش 66 هزار و 285 میلیارد ریال در 734 هزار نوبت معاملاتی در بازارهای فرابورس ایران را شاهد بودیم، در حالی که ارزش معاملات در مقایسه با بهمنماه سال گذشته با 27 درصد رشد مثبت همراه بود، حجم معاملات این ماه 50 درصد کاهش را تجربه کرد.
رصد معاملات فرابورس ایران در این 21 روز معاملاتی نیز نشان میدهد که روزانه به طور میانگین 213 میلیون برگ به ارزش سه هزار و 156 میلیارد ریال در بازارهای ششگانه فرابورس ایران دادوستد شده است.
**تغییر مالکیت چهار میلیارد و 269 میلیون سهم در بازار سهام
برابر اطلاعات مزبور در مجموع بازارهای اول، دوم، پایه و شرکتهای کوچک و متوسط، دستبهدست شدن چهار میلیارد و 269 میلیون سهم به ارزش 15 هزار و 768 میلیارد ریال را شاهد بودند که این حجم معاملات بازار سهام، معادل 95 درصد از حجم کل معاملات فرابورس ایران در بهمن ماه بود.
نگاهی به بازار ابزارهای نوین مالی نیز نشان می دهد که این بازار در یک ماه، میزبان جابجایی 202 میلیون برگ به ارزش 50 هزار و 517 میلیارد ریال در 101 هزار نوبت دادوستدی بود.
اوراق بدهی نیز با مبادله بیش از 48 میلیون برگ به ارزش افزون بر 47 هزار میلیارد ریال در صدر بازار ابزارهای نوین مالی قرار گرفته و صندوق سرمایهگذاری قابل معامله و اوراق گواهی تسهیلات مسکن به ترتیب با نقلوانتقال 152 میلیون برگ به ارزش بیش از دو هزار میلیارد ریال و افزون بر یک میلیون ورقه به ارزش بیش از یک هزار میلیارد ریال، رتبههای بعدی را به لحاظ حجم و ارزش در این بازار کسب کردند.
**گروه پیمانکاری صنعتی در صدر صنایع فرابورسی
نگاهی به معاملات صورتگرفته در صنایع فرابورسی نشان میدهد که ارزش معاملات گروه پیمانکاری صنعتی معادل دو هزار و 42 میلیارد ریال را رقم زد که سهم 20 درصدی از ارزش معاملات خرد بازار سهام را در اختیار گرفته و این در حالی است که گروه فلزات اساسی در دو ماه گذشته رتبه نخست را در این میان به دست آورده بود.
گروههای محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر، ساخت تولیدات فلزی، انبوهسازی، املاک و مستغلات، حملونقل، انبارداری و ارتباطات و فلزات اساسی نیز از لحاظ ارزش در جایگاه های دوم تا ششم ایستادند.
رصد ارزش بازارهای فرابورس ایران در روز پایانی بهمنماه نیز حاکی از آن است که بازار دوم با تعداد سهامی حدود 120 میلیون سهم به ارزش 442 هزار و 631 میلیارد ریال، رتبه نخست بازارهای فرابورس ایران را داراست؛ به گونهای که 44 درصد از سهم کل را در اختیار دارد.
جایگاههای دوم و سوم نیز به ترتیب به بازار پایه و بازار اوراق بدهی با سهم 26 و 18 درصدی از ارزش کل بازار فرابورس اختصاص دارد.
**2 عرضه اولیه و 2 گشایش نماد در بهمن ماه
روز پنجم بهمنماه 10 درصد از سهام شرکت شیر پاستوریزه پگاه گلپایگان در نماد «غگلپا» در بازار دوم فرابورس ایران به روش ثبت سفارش عرضه اولیه شد و در جریان عرضه، هر سهم این شرکت 9 هزار و 900 ریال قیمت خورد.
عرضه اولیه دیگر مربوط به اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا 111» بود؛ به طوری که در روز 10 بهمنماه تعداد 15 میلیون ورقه به ارزش 15 هزار میلیارد ریال به روش حراج عرضه شد.
همچنین در تاریخ 10بهمن 1395 شاهد گشایش نماد اسناد خزانه کوتاه مدت در نماد «سخا21» در بازار ابزارهای نوین مالی بودیم که در این روز تعداد 25 میلیون برگ به ارزش 25 هزار میلیارد ریال خریدوفروش شد.
سررسید و حذف همه این اسناد نیز در روز 20 بهمنماه صورت گرفت. از سوی دیگر بهمن ماه، شرکت اعتباری ملل از گروه بانکها و موسسه های اعتباری در نماد «وملل» از بازار پایه توافقی انتقال و نماد آن در بازار دوم گشایش یافت.
به گزارش ایرنا، فرابورس ایران با ساختار و جایگاه قانونی مشابه بورس ولی با شرایط پذیرش و معامله ساده تر ایجاد شده تا شرکت های بیشتری امکان ورود به بازار سرمایه را بیابند.
شرایط پذیرش شرکت هایی که امکان ورود به بورس را ندارند، می تواند در صورت دارا بودن شرایطی در فرابورس پذیرش شوند.
سازمان بورس اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر بر فعالیتهای مالی و عملیاتی شرکتهای بورس، فرابورس و بورس کالا نظارت کامل دارد.