نبرد بر سر موصل میان نیروهای عراقی و شبه نظامیان داعش در غرب این شهر، خانه به خانه و محله به محله پیش میرود.
به گزارش آنا از وبسایت انگلیسی الجزیره، بیش از 20 هفته از آغاز عملیات آزادسازی موصل میگذرد و در این مدت، نیروهای عراقی موفق شدند علاوه بر بخشهای شرقی موصل نزدیک به نیمی از مناطق غربی را نیز به کنترل خود در آورند.
علاوه بر سربازان ارتش عراق، شبه نظامیان شیعه و نیروهای پیشمرگه کُرد نیز در عملیات آزادسازی موصل حضور دارند.
یک منبع در ارتش عراق که فرماندهی بخشی از نیروهای حاضر در عملیات آزادسازی موصل را برعهده دارد میگوید: «عملیات به مرحله نهایی خود رسیده است. نیروهای داعش در مرکز غرب موصل به محاصره درآمدهاند.»
این منبع که نخواست نامش فاش شود، افزود: «کوچهها و خیابانهای منتهی به مناطق تحت کنترل داعش از سوی ارتش عراق مسدود شدهاند تا جلوی حملات انتحاری با خودروی داعشیها گرفته شود. این موضوع باعث شده است تا داعش به حملات خمپارهای و تعداد بیشماری تکتیرانداز روی آورد.» حملات خمپارهای در بسیاری از موارد مناطق غیرنظامی را هدف قرار میدهد.
عبدالامیر رشید یارالله، فرمانده «عملیات نینوا میآییم» میگوید: «نمیتوانیم تاریخ دقیقی برای پایان عملیات موصل اعلام کنیم. اما اگر سرعت پیشرویها به همین شکلی باشد که اکنون وجود دارد، میتوان پیشبینی کرد که عملیات طی سه هفته آینده به اتمام برسد.»
جلیل عبدالسلام از دیگر فرماندهان عراقی نیز میگوید: «یکی از مهمترین مشکلات موجود در مقابل پیشروی نیروهای عراقی، غیرنظامیانی هستند که هنوز در مناطق تحت تصرف داعش زندگی میکنند.»
به گفته وی شمار این افراد تقریبا به یکصدهزار نفر میرسد. موصل تا پیش از بحران مربوط به داعش با در اختیار داشتن بیش از یک میلیون نفر، پس از بغداد، پایتخت عراق دومین شهر پرجمعیت این کشور به شمار میآمد. اکنون نیز تخمین زده میشود جمعیت این شهر تقریبا هفتصد هزار نفر باشد.
جان دوریان، سخنگوی ائتلاف بینالمللی ضد داعش اعتقاد دارد که پیشروی نیروهای عراقی به سمت موصل فراتر از انتظار بوده است. او نیز در بیان تاریخ دقیقی درباره آزادسازی نهایی موصل محتاط است و میگوید جنگ همیشه صحنهها و روزهای غیرقابل پیشبینی زیادی دارد.
نیروهای عراقی پس از فتح مناطق شرقی موصل و عبور از رود فرات که از وسط این شهر میگذرد از جنوب دست راست فرات و از شمال نواحی غربی به سمت مواضع داعش یورش بردند.
بهنظر میرسد فرسایشی شدن جنگ باعث خستگی و کلافگی نیروهای داعش شده است چرا که پیشروی در مناطق غربی به مراتب سرعت بیشتری از پیشروی در نواحی شرقی داشت. این موضوع فرماندهان عراقی را برای پایان دادن جنگ تا اواسط آوریل (اواخر فروردین) امیدوار کرده است.