مدیر اجرایی شرکت نفتی قطر «قطر پترولیوم» در روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور ممنوعیت خود خواسته بر توسعه بزرگترین میدان گاز طبیعی دنیا را برداشته است. قطر با رفع این ممنوعیت بدنبال کنار گذاشتن رقیبان خود می باشد.
به گزارش تابناک اقتصادی و به نقل از رویترز قطر در سال 2005 یک مهلت قانونی برای توسعه میدان شمالی (نورث فیلد) که با ایران مشترک است تعیین کرده بود تا به دوحه فرصت مطالعه درباره تأثیرات افزایش سریع تولید بر مخازن داده باشد. میدان وسیع گاز دریایی که دوحه به نام میدان شمالی می خواند و ایران آن را پارس جنوبی می نامد تقریبا شامل تمام تولید گاز قطر و حدود 60 درصد درآمد صادرات این کشور می شود.
روز دوشنبه سعد الکعبی مدیر اجرایی شرکت نفت قطر که در مقر این شرکت در دوحه با خبرنگاران صحبت می کرد اعلام کرد "ما اکثر پروژه های خود را کامل کرده ایم و حالا زمان خوبی است تا مهلت قانونی را اتمام شده اعلام کنیم. درباره نفت گمانه زنی هایی وجود دارد که مثلا اوج تقاضای نفت در 2030 یا 2042 می باشد در حالی که درباره گاز باید بگویم که تقاضا همیشه در حال افزایش است"
طبق گفته او توسعه بخش جنوبی میدان شمالی ظرفیت 2 میلیارد متر مکعب در هر روز را خواهد داشت یا به بیان دیگر معادل 400 هزار بشکه نفت که با این حساب افزایش تولید این میدان از شروع تولید از 5 سال تا 7 سال دیگر تا 10 درصد خواهد بود.
انتظار می رود که قطر در سال حاضر جایگاه بزرگترین صادر کننده گاز دنیا را از دست بدهد و به استرالیا واگذار کند. قرار است به زودی در استرالیا شاهد تولید جدید باشیم.
بازار ال ان جی با وجود حجم انبوه عرضه جدید در بازار و حجم گازی که عمدتا از ایالات متحده آمریکا و استرالیا وارد می شود شاهد تغییرات گسترده ای است.
روز پنجشنبه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه درباره قصد خود برای تبدیل شدن به بزرگترین تولید کننده ال ان جی دنیا خبر داد.
بنابر آن چه اطلاعات تامسون رویترز نشان می دهد، سراسیمگی تولید ال ان جی باعث نصب ظرفیت ال ان جی تا بیش از 300 میلیون تن در سال به صورت جهانی شده است در حالی که فقط 268 میلیون تن از آن در سال 2016 معامله شده است.
این مسئله کمک کرده است تا قیمت های روز ال ان جی آسیا تا بیش از 70 درصد از اوج خود در 2014 پایین بیاید و به 5.65 دلار به ازای هر (mmBtu) برسد.
حالا تصمیم قطر برای برداشتن مهلت قانونی توسعه جدید گازی می تواند به این کشور سلطنتی کوچک در خلیج فارس کمک کند تا مزیت رقابتی خود را تا بعد از 2020 یعنی زمانی که انتظار می رود بازار ال ان جی تنگ تر شود، حفظ کند.
گیلز فارر مدیر تحقیقات ال ان جی جهانی در «وود مکنزی» در یک پست الکترونیکی گفت "حالا با وجود این سطح از فعالیت جهانی و قیمت های پایین ال ان جی، زمان خوبی است برای اضافه کردن ظرفیت حتی اگر این طور به نظر بیاید که فعلا بازار ال ان جی دچار عرضه بیش از حد است. این یک نشانه است که قطر می خواهد سهم بازار خود که به خاطر ساخت ظرفیت های جدید در سایر کشور ها سقوط کرده بود را افزایش دهد.
یک مشاور انرژی به دولت قطر گفته بود که باید به عنوان یک اقدام پیشگیرانه به رقبا که بدنبال سرمایه گذاری در ال ان جی هستند هشدار داد که قطر به عنوان یک فروشنده تهاجمی باقی مانده است. او که به علت ممانعت از عمومی کردن مسئله میل نداشت نامش فاش شود گفت "این مسئله باعث می شود که رقبا درباره سرمایه گذاری در این حوزه بیشتر فکر کنند"
این اعلام قطر همزمان شده است با آغاز به کار کنفرانس بزرگ صنعت ال ان جی این هفته در ژاپن که بسیاری از رقبای قطر و فروشندگان بالقوه جدید در آن شرکت خواهند کرد.
کعبی گفت که قیمت های پایین به قطر فشاری نخواهند آورد. او گفت "تا زمانی که این پروژه تا 5 سال آینده یا همین حدود عملیاتی شود بازار خوبی برای گاز وجود خواهد داشت"