سوریه در 24 ساعت گذشته نیز شاهد تحولات زیادی به ویژه در عرصه سیاسی بوده است. حمله اسرائیل به پایگاه نظامی سوریه در دمشق و اظهارات وزیر خارجه انگلیس درباره همراهی آمریکا برای حمله احتمالی به سوریه از جمله این تحولات بوده است.
به گزارش «تابناک»، در همین حال، اظهارات بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس، سر و صدای زیادی به همراه داشته است. رهبران و شخصیتهای احزاب سیاسی مخالف انگلیس نیز روز پنجشنبه اظهارات بوریس جانسون وزیر خارجه این کشور در مورد حمایت لندن از حملات آتی آمریکا به سوریه را به باد حمله گرفتند.
روز گذشته (پنجشنبه)، بوریس جانسون بار دیگر در گفتوگو با رادیو 4 «بیبیسی» تکرار کرد: اگر آمریکاییها خواستار کمک انگلیس برای اقدام نظامی علیه نظام سوریه شوند، «نه» گفتن به چنین درخواستی برای لندن خیلی سخت است.
وزیر خارجه انگلیس گفت: «این نظر خودم است؛ اما میدانم که نخستوزیر هم همین دیدگاه را دارد که نه گفتن به آمریکا خیلی سخت است».
«جرمی کوربین»، رهبر حزب کارگر با انتقاد از اظهارات بوریس جانسون در خصوص همراهی لندن با آمریکا برای حمله به سوریه گفت: «ما باید بنا بر منافع مردم و کشورمان و نه آمریکاییها اقدام کنیم».
کوربین در گفتوگویی تلویزیونی افزود: «من فکر میکنم ما نیاز داریم پیش از هر گونه موضعگیری ببینیم که آمریکا خواهان انجام چه اقدامی است و من فکر میکنم این ضعف شدید بوریس جانسون است که میگوید اگر آمریکاییها از ما درخواست کردند ما به آنها بله خواهیم گفت».
رهبر حزب کارگر و از منتقدان حمله موشکی اخیر آمریکا به سوریه افزود: «ما باید آنچه برای کشور و مردم کشورمان درست است، انجام دهیم، نه برای مردم آمریکا».
جرمی کوربین همچنین گفت: «ما نیاز به اقدامی یکجانبه (در سوریه) نداریم و باید با سازمان ملل همکاری کنیم و همه تلاش خود را به کار ببندیم تا به یک راهکار سیاسی برای سوریه دست پیدا کنیم».
وی افزود: «بایستی اجازه دهیم که بازرسان به آنجا (سوریه) بروند و کار خود را صورت دهند و مطمئن شویم چه کسی آن حمله شیمیایی وحشتناک را انجام داده است و اطمینان پیدا کنیم که تمامی انبارهای سلاح شیمیایی که این بازرسان در آنجا پیدا میکنند، نابود شوند».
رهبر حزب کارگر تصریح کرد: «مسأله و دغدغه اصلی باید تلاش برای یافتن راهحلی سیاسی برای بحران سوریه باشد تا میلیونها نفری که مجبور به فرار از این کشور شدهاند، بتوانند به آنجا بازگردند و مردم سوریه بتوانند آیندهای را برای خودشان متصور شوند».
وی گفت: «این مسأله آسانی نیست و من به خوبی متوجه آن هستم. اما باید به راهکاری سیاسی دست پیدا کنیم.»
«الکس سالموند»، سخنگوی امور خارجی حزب ملی اسکاتلند نیز گفت: اظهارات بوریس جانسون مهم و در همین حال خطرناک هست.
وی با انتقاد از بوریس جانسون به دلیل دنبالهرویاش از سیاستهای دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، افزود: دولت انگلیس برای هر گونه اقدامی نظامی نیازمند گرفتن مجوز پارلمان است.
بوریس جانسون در گفت وگو با «بی بی سی» اظهار داشته بود، دولت انگلیس برای چنین اقدام نظامی مشترکی در سوریه، احتمالا نیاز به رفتن به پارلمان و کسب نظر مثبت نمایندگان ندارد.
«تیم فارون» رهبر حزب لیبرال دمکرات انگلیس نیز روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: این باور که محافظهکاران در حال حاضر به نحو فزایندهای خود را مرهون دونالد ترامپ میدانند، وحشتناک است.
وی افزود: مداخلات (نظامی) یکجانبه و غیرقانونی، نتایج معکوسی به بار آوردهاند.
ارتش آمریکا سهشنبه 15 فروردین به بهانه حمله شیمیایی صورت گرفته در خان شیخون سوریه، با پرتاب دهها موشک کروز به پایگاه هوایی الشعیرات، حمله کرد.
دولت سوریه هر گونه دست داشتن در حمله شیمیایی به خان شیخون را رد کرده است.
دولت انگلیس از جمله کشورهای اروپایی بود که از حمله موشکی آمریکا علیه پایگاه هوایی الشعیرات در سوریه، حمایت کرد.
جانسون اواخر فروردین ماه گذشته نیز در نشست کمیته سیاست خارجی مجلس عوام، گفته بود: این برای انگلیس «خیلی سخت» است که به درخواست آمریکا برای حملات آتی به اهداف مشابه «نه» بگوید.
وزیر خارجه انگلیس در همین حال گفت: آمریکا درخواستی برای حمایت ویژه انگلیس در حملات آتی نکرده است.
انگلیس از اواسط آذر ماه سال 1394، پس از تصویب مجلس عوام، به حملات هوایی ائتلاف تحت رهبری آمریکا علیه داعش در سوریه، پیوسته است.
بنا بر گزارش های منتشره، تاکنون جنگنده های انگلیسی حمله ای علیه مواضع دولت سوریه در این کشور صورت نداده اند.
مجلس عوام در اوایل مهرماه سال 1393، مشارکت انگلیس در حملات هوایی ائتلاف علیه مواضع داعش در عراق به تصویب رسانده بود.
دیوید کامرون، نخست وزیر پیشین انگلیس، در سال 2013 میلادی طرح حمله مشترک انگلیس و آمریکا به سوریه را به مجلس عوام برد؛ اما این طرح در نهایت با کسب 285 رأی مخالف در مقابل 272 رأی موافق رد شد.
آزادسازی یک میدان گازی در تدمر سوریه
در عملیات روز پنجشنبه ارتش سوریه در شرق و جنوب این کشور، بیش از 60 تروریست کشته شدند.
خبرگزاری رسمی سوریه، سانا به نقل از یک منبع نظامی گزارش داد، در درگیریهای ارتش سوریه با تروریستهای داعش در استان درعا واقع در جنوب این کشور، 33 تروریست کشته و 40 تروریست دیگر زخمی شدند.
به گفته این منبع، در این عملیات ارتش سوریه موفق شد، 4 دستگاه تانک، یک دستگاه خودرو ب.م.ب، 4 قبضه توپ و 6 خودرو را منهدم کند.
اما در جبهه شرق سوریه، ارتش سوریه به کمک نیروهای متحد خود طی عملیات موفق، 30 تروریست را در منطقه «المقابر» و «الفوج 137» شهر محاصره شده دیر الزور از پای درآوردند.
یک منبع نظامی با اعلام این خبر، از زخمی شدن دهها تروریست در مناطق مذکور دیروز الزور خبر داد.
شهر دیرالزور هم اکنون در محاصره عناصر داعش قرار دارد. عناصر داعش بارها تلاش کردهاند با حملات سنگین این شهر را اشغال کنند.
از سوی دیگر، ارتش سوریه در ادامه پیشروی خود به سمت شرق و شمال تدمر، میدان گازی «شاعر» را در شمال این شهر آزاد کرد.
پایگاه ایرانی هدف حمله هوایی قرار گرفت!
وبسایت خبری «اورینت نت» مدعی شد: «منابعی به اورنیت نت تأکید کردند که جنگنده های اسرائیلی یک پایگاه ایرانی در دمشق را طی حمله به فرودگاه بین المللی این شهر هدف قرار دادند.»
این وبسایت خبری مورد حمایت ترکیه در ادامه ادعا کرد: «در این حمله، همچنین انبار سلاح حزب الله در فرودگاه دمشق با تعدادی جنگنده ارتش سوریه هدف قرار گرفته است.»
در حالی که انتشار خبرها مبنی بر حمله جنگندههای رژیم صهیونیستی به فرودگاه بین المللی دمشق ادامه دارد، وزیر اطلاعات این رژیم در این باره اظهاراتی مطرح کرده است.
صبح امروز منابع خبری گزارش دادند که جنگندههای رژیم صهیونیستی بامداد امروز، پنج بار فرودگاه بین المللی دمشق را هدف قرار دادند.
شبکه 10 رژیم صهیونیستی هم گزارش داده که ارتش این رژیم به گزارش های دریافتی از سوریه درباره حمله هوایی هیچ توضیحی نمی دهد.
از سوی دیگر، رویترز مدعی شده بود که حمله اسرائیل، در محوطه فرودگاه دمشق به یک پایگاه نظامی حزب الله لبنان صورت گرفته است.
حالا در تازه ترین خبرها، وزیر اطلاعات کابینه بنیامین نتانیاهو در اقدامی کم سابقه توسط مقامات رژیم صهیونیستی، به دست داشتن این رژیم در حمله اذعان کرده است.
به گزارش جروزالم پست، «ایسرائیل کاتز» در مصاحبه با رادیو رژیم صهیونیستی در اظهارنظری در خصوص این حمله گفته که «این رویداد، با سیاست ما در جلوگیری از انتقال سلاح به حزبالله، کاملا منطبق است.»
وی مدعی شد: «هر وقت ما اطلاعاتی درباره طرحها به منظور انتقال تسلیحات پیشرفته به حزبالله دریافت کنیم، ما اقدام خواهیم کرد».
وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی به جزئیات بیشتری اشاره نکرده و توضیح بیشتری در این باره نداده است.
با این حال، خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به نقل از منابع خبری از حمله جنگنده های رژیم صهیونیستی به فرودگاه بین المللی دمشق خبر داد و تأکید کرد، جنگنده های رژیم صهیونیستی بامداد پنجشنبه پنج بار به فرودگاه بین المللی دمشق حمله کردند.
نقشه تازه اسرائیل برای حذف ایران از معادلات سوریه
به نوشته وب سایت دولتی رادیو فردا، وزیر اطلاعات اسرائیل روز چهارشنبه گفته که کشورش در صدد دستیابی به تفاهمی با آمریکا برای جلوگیری از نفوذ نظامی دائمی ایران در سوریه است.
یسرائیل کاتز در مصاحبه با رویترز گفته است: من مایل به دستیابی به یک تفاهم، یا یک توافق بین آمریکا و اسرائیل هستم، مبنی برای این که به ایران اجازه داده نشود که در سوریه نیروی نظامی دائمی داشته باشد، چه در هوا، دریا و یا زمین.
یسرائیل کاتز تأکید کرده است، عدم حضور نظامی ایران در سوریه باید در هرگونه توافق بین المللی برای پایان بخشیدن به جنگ شش ساله در این کشور گنجانده شود.
به گزارش رسانههای اسرائیل، همزمان با این اظهارات یسرائیل کاتز،آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل روز چهارشنبه گفته است، حضور نظامی ایران در مرز شمالی اسرائیل «غیر قابل قبول» است.
آویگدور لیبرمن که پس از مذاکره با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه صحبت می کرد، اظهار داشت: ما اجازه تجمع نیروهای ایران و حزب الله در منطقه جولان را نمی دهیم.