اولین هدف شما چیست؟ تعیین اهداف مالی!
خب، تعیین اهداف مالی بهظاهر کار آسانی میآید.«میخواهم تا چند سال بعد خانهای بخرم» یا «میخواهم با آسودگی خاطر بازنشسته شوم» یا «میخواهم فرزندانم را به دانشگاه بفرستم» و از این قبیل. چالش اصلی شما در اینجا تعیین اهداف واقع گرایانه است. منظور ما از اهداف واقع گرایانه اهدافی است که در مدت زمان تعیینشده، دستیافتنی باشد. تعیین هدف های بسیار بالا و غیرممکن تنها زمینهساز عدم موفقیت و ناامیدی شما هستند. لیست زیر راههای آسانی است که میتواند به شما در راه رسیدن به اهدافتان کمک کند:
نخست. برای بدترین حالت ممکن برنامه ریزی کنید و برای دستیابی به بهترین حالت ممکن کار کنید.
غیر از برنده شدن در قرعهکشی حسابهای قرضالحسنه بانک ها یا قرعهکشی شرکت های تولیدی چای و برنج و مایع ظرفشویی و شیرجه زدن درون استخری پر از پول، تعیین هدفی نظیر بازنشستگی با پنج میلیارد تومان اندوخته طی سه سال آینده آن هم با درآمدی کارمندی، به بیانی کاملاً محترمانه، غیرواقعی است. بسیار مهم است که نسبی فکر کنید، چیزی که بهصورت واقع گرایانه میتوانید در طول یک سال، با کنار گذاشتن هزینه های احتمالی میتوانید پس انداز کنید چقدر است؟ تصور نکنید که بهیکباره قانونی وضع خواهد شد و شما را به آنچه شایسته آن هستید خواهد رساند. سعی کنید همیشه برای بدترین حالت ممکن برنامه ریزی کنید و بهسختی برای بهترین حالتی که ممکن است برایتان اتفاق بیفتد، تلاش کنید. در این صورت حتماً از برنامه ریزی خود جلو خواهید زد و بدون توسل به اتفاقات ماورائی، به آنچه شایسته آن هستید، میرسید.
دو. اهداف بلندمدت خود را به بازههای زمانی کوتاه تقسیم کنید.
برای خودتان هدف های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت تعیین کنید. با این کار، مسیر واضح و روشنی خواهید داشت که با هر قدم شما را به سمت هدف نزدیکتر میکند. برای مثال:
۱. هدف بلندمدت شما این است که بچهدار شوید و تا ۱۰ سال آینده خانهای خریداری کنید. بدین منظور شما تخمین میزنید که مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان نیاز خواهید داشت.
۲. در همان حال، هدف میان مدت شما خرید یک خانه کوچک با وام بانکی ۵۰ میلیون تومانی است. نقشه شما این است که خانه کوچک خود را بعد از سه سال بفروشید و با پول حاصل از فروش آن، قسمتی از پرداخت پول خانه اصلی موردنظر خود را تأمین کنید.
۳. هدف کوتاه مدت پس انداز مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان طی حدود سه سال است. شما باید حداقل ماهی ۲٫۵ میلیون تومان، چه از طریق حقوق یا منابع درآمدی دیگر، پس انداز کنید. (اگر فکر میکنید چنین چیزی امکانپذیر نیست مقاله”پس انداز ماهانه با یک روش ساده” را بخوانید.)
همانطور که ملاحظه میکنید، همهچیز با اهداف کوتاه مدت آغاز میشود. این اهداف نیازمند این هستند که شما بهصورت مشخص گامهای رسیدن به آنها را تعیین کنید تا کمک حال شما در رسیدن به اهداف بلندمدت باشند.
سه. کمیت همهچیز را تعیین کنید و برای هرکدام زمانی را در نظر بگیرید.
اهداف شما باید تا حد ممکن متمرکز و مشخص باشند. بهجای آرزو کردن «یک ماشین خوب در طی چند سال آینده» بگویید «من میخواهم سه سال بعد یک ماشین ۴۰ میلیون تومانی بخرم.». این کار محاسبه اهداف و تجزیه و تحلیل پیشرفتتان را بسیار سادهتر میکند. از قانون SMART برای تعیین اهداف مالی پیروی کنید و به موفقیت برسید. این قانون به ما میگوید که:
اول: اهداف باید مشخص و معین باشند. (مثلاً خرید یک عدد خودرو پژو ۲۰۶)
دوم: اهداف باید قابل اندازه گیری باشند. (مثلاً خرید یک عدد خودرو پژو ۲۰۶ مدل ۹۴)
سوم: اهداف باید قابل دسترسی باشند. (مثلاً خرید یک عدد خودرو پورشه شاید برای بسیاری از افراد نشدنی باشد)
چهارم: اهداف باید مطابق با علاقه فردی باشد. (مثلاً خرید یک عدد خودرو پژو ۲۰۶ مدل ۹۴ رنگ سفید نه رنگ مشکی)
پنجم: دستیابی به اهداف باید محدود به زمان باشد. (مثلاً خرید یک عدد خودرو پژو ۲۰۶ مدل ۹۴ رنگ سفید تا پایان سال ۹۵)
چهار. چیزی را که صاحبش هستید، فراموش نکنید.
وقتی راجع به آینده صحبت میکنیم، فراموش کردن گذشته آسان میشود. بدهی های شما به قوموخویش و دوستانتان و از همه مهمتر بانک ها، اعتنایی به امیدها و آرزوهای شما ندارند. آنها همچنین به اهداف و برنامه های شما نیز اهمیتی نمیدهند. در هنگام برنامه ریزی مالی برای آینده، بدهی های خود را نیز در نظر داشته باشید. در حقیقت، قبل از اینکه هدف مالی دیگری به سرتان بزند، اصلیترین هدفتان باید خلاص شدن از شر بدهی های فعلیتان باشد. وقتی شما از محل پس انداز خود در حساب بانکی ۱۰ درصد سود دریافت میکنید و در عوض ۲۲ درصد بهره بابت وامی که در دوران دانشجویی از بانک گرفتهاید پرداخت میکنید، هر نوع برنامه ریزی برای آینده بیفایده است. اول فکری به حال بدهی های خود کنید. (اگر نمیدانید چطور مقاله "تنبلی را کنار بگذارید و فکری به حال بدهی ها ی خود کنید” را بخوانید.)
پنج. قانون طلایی – چشم از هدفتان برندارید.
نوشتن روی کاغذ (خب، شاید این روش قدیمی شده باشد، شما میتوانید این کار را در اپلیکیشن نوت موبایل خود انجام دهید) یک چیز است، دنبال کردن آنها چیزی دیگر… تعهد میخواهد.
اهدافتان را مرتباً بازبینی کنید تا مصممتر شوید. هرگز هدف های کوتاه مدت ۱ و ۵ میلیون تومانی را دستکم نگیرید، چون درنهایت به هدف های چند دهمیلیونی و (اگر خدا بخواهد) چند صدمیلیونی منجر میشوند.
حالا بیایید مرور سریعی داشته باشیم به آنچه گفتیم…
پنج گام برای تعیین اهداف مالی و دستیابی به آنها عبارتاند از:
تعیین اهداف مالی: هدف های مالی تان را تا حد امکان واضح و مشخص یادداشت کنید. از مقادیر و تاریخها استفاده کنید. مثلاً «من تا اسفند سال آینده، ۱۰ میلیون تومان پس انداز خواهم کرد.»
شروع به پیگیری کنید: از یک نرمافزار اکسل یا اپلیکیشنهای موبایلی آنلاین برای برنامه ریزی درآمد و هزینه ها استفاده کنید.
تعیین کنید که چقدر میتوانید پس انداز کنید: با استفاده از یکی از ابزارهای گفتهشده در بالا، حساب کنید که دقیقاً چه مقدار میتوانید واقعگرایانه پس انداز کنید.
قرض هایتان را از یاد نبرید: فراموش نکنید که همه قرض های خود را در محاسبههایتان بیاورید. خارج شدن از زیر بار قرض برای آینده مالیتان حیاتی است.
مرور و تنظیم مجدد: عادت کنید که آخر هر ماه امور مالیتان را مرور کنید.
منبع: مدیرمالی
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.